Inför Kristianstad & Molldéns återkomst med KIK-kännaren Max Strömberg Melin: ”Dags att börja leverera, varit skakig och steget från Ettan till HA varit stort för honom” & Rauchenwald i frysboxen?

 

På onsdagskvällen väntar poänglösa Kristianstad i ABB Arena. Efter den svaga starten blir varje match extra viktig nu på flera sätt, både gällande att skrapa hem poäng och hitta ett vägvinnande spel. Det gäller både VIK och KIK.

Enligt VLT:s eminenta bevakning av träningar såg VIK ut så här under tisdagens träning:

 • Logan Roe – Daniel Gunnarsson
 • Jimmie Jansson – Ludvig Jardeskog
 • Ludvig Östman – August Tornberg
 • Karl Persman (J20) – Gustav Lagerlöf (J20)

KEDJOR

 • Marcus Bergman – Mikael Frycklund – Lukas Zetterberg
 • Anton Svensson – Isac Skedung – Mathias From
 • Alexander Lunsjö – Filip Karlsson – Alex Lavoie
 • William Wikman – Gabriel Kangas – Jesper Johansson
 • EXTRA: Alexander Rauchenwald

PP1: Gunnarsson, Frycklund, Bergman, Zetterberg & Lavoie

PP2: Jansson, Svensson, Skedung, From & Lunsjö

Intressant värre att Rauchenwald alltså enligt VLT både plockats bort ur PP och kanske även få starta som 13:e forward mot Kristianstad. Österrikaren har haft svårt att imponera offensivt. Frågan är vad som händer med centern nu? Hur är tålamodet?

Det lär finnas många i hemlandet som vill ha tillbaka den VM-meriterade österrikaren då han inte tar upp en importplats i den ligan som har brist på inhemsk talang. Samtidigt har Rauchenwald tjänat grova pengar där tidigare (enligt uppgift över 100K Euro netto/säsong i rika Salzburg). Dock typ halva det nu i VIK enligt en grov gissning.

***

Kangas förtjänar verkligen att få spela på 12 forwards just nu. 18-åringen har enligt denna blogg levererat bra under sin högst begränsade istid (cirka sex minuter/match).

Annars rimliga och spännande nya kedjor. Bergman och Zetterberg hade väldigt bra kemi med Kalle Östman 18/19, och Mikael Frycklund har inlett denna säsong kraftfull som ett kärnkraftverk.

En oerhört stor nyckel är nu att Isak Skedung steppar upp och visar tendenser till att kunna bli en topp-2-center, då det saknas en beprövad sådan just nu om vi ska vara kräsna.

Lavoie har varit bra med Frycklund men kan förhoppningsvis hitta kemi och få Lunsjö att tända varje kväll, med Karlsson som en solid städare bakåt.

Skedung mellan From och Svensson bör kunna funka bra, men kemi kommer inte på beställning…

***

Men det viktigaste är att JG (eller om det är dags för Linus Ryttar) får bättre hjälp av både backar och forwards. Under senaste matchen skiftade Roe till Gunnarsson och Jardeskog till Jansson.

Återstår att se om det kan hjälpa att täta de så läckande två första backparen.

Tornberg och Östman har alltså inte släppt till ett enda mål bakåt i 5v5. Upp- och nervända världen fortsätter. Samtidigt kan det ju bli bra om toppbackar börjar spela som just toppbackar. Vilket de sannolikt kommer göra över tid.

***

Bloggen fick en fyllig lägesrapport från tidigare TV-kommentatorn och store KIK-kännaren Max Strömberg Melin från Kristianstad. Den mycket sympatiske och initierade Max är reporter på P4 och skriver/poddar på SvenskaFans ”KIK enligt far & son”.

– KIK som helhet kan man tänka om man bara kollar i tabellen har varit väldigt mediokra och dåliga hittills, säger Max. Men både i matcherna och i de underliggande siffrorna har KIK presterat på en högre nivå än vad tabellen visar.

– Spelet med puck och offensiven har varit bra, man har fört sina matcher och i stora delar varit de bättre laget. Men tyvärr så har spelet utan puck varit alldeles för dåligt som jag skrev om här.

– Så det finns en hel del att bygga vidare på, men en hel del stora brister som måste rättas till, de bristerna kostar poäng varje match.

KIK har ju gjort en stor nysatsning på importer, hur har det fallit ut?

– Nikolai Skladnichenko tycker jag har varit den bästa spelaren i KIK hittills. Driver pucken bra, skapar mycket på egen hand och är skicklig i att ta pucken kontrollerat både ur egen zon och in i anfallszon. Tycker han ska få mer speltid.

– Alex Rauter är gedigen, bra på det mesta men inget som sticker ut i hans spel. Kanske inte så man tänker en import ska vara. Men jag gillar hans driv, han har högt hockey-IQ vilket gör han är enkel att spela med och väldigt nyttig när han är på isen. Lite avsaknad av offensiv spets.

– Kristoff Kontos har inte kommit in i spelet än. Spelat okey, men inget extra. Tycker han är lite seg i beslutsfattningen ibland och drar ner tempot. Finns mycket hockey i honom, men steget från Ettan till HA har hittills varit lite stort för honom kanske.

– Deven Sideroff, älskade honom på försäsongen, avig, irrationell och skicklig. Var dominant i alla matcherna nästan. I serien har han inte alls kommit till, inte vågat utmana 1-mot-1 som på försäsongen. Behöver få utdelning, syns nu att självförtroendet är lågt.

– Trevor Cheek har hittills stuckit ut mest genom sina väldigt många onödiga 2:or (sex i offzon på 5 matcher) men som spelar är han väldigt nordamerikansk, driver på mål. Gillar att skjuta mycket. Bra på små ytor och stark på att skapa tid för sig själv och andra.

Hur ser folk på Mikael Gath efter denna tuffa start?

– Status på Gath är väl att han sitter tryggt, är ju både sportchef och tränare. Plus att Johan Lindbom lämnade så känns det långt bort att han ska tvingas bort. Men kraven stiger. Tredje året nu och man ligger återigen i botten. Dags att börja leverera resultat nu. Har börjar blåsa lite runt honom i supporterled.

Vilka är de bästa spelarna?

– Bäst tycker jag Skladnichenko, Robin Carlsson och Rikard Olsén varit. Positiv överraskning är Melker Eriksson, tagit oerhörda kliv sen ifjol. Negativt är väl resultaten överlag och så är transatlanterna hittills väl anonyma.

Hur har det gått för Alexander Molldén, som lämnade VIK snabbt för att mellanlanda i Malmö och nu åter i KIK?

– Han har sett skakig ut och spelat väldigt svårt i utsatta lägen. Inte fått igenom sina skott, gått bort sig i egen zon några gånger. Men har ändå visat kvalité emellanåt.

– När han sätter fart på pucken med passningar och när han transporterar puck genom zonerna. Men överlag en besvikelse tycker jag. Den självklarheten han hade i slutet ifjol har inte synts till i år, säger Max avslutningsvis.

***

Till sist: Ett stort tack till Er som bidrar till bloggens överlevnad! Svårt att tacka Er annat än så här! Men det är några stycken per månad som visar sin uppskattning.

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1634061131
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1447983452381454340";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1447983452381454340";s:5:"pDate";s:19:"2021-10-12 17:52:12";}}";

1 Kommentar

 1. Bozo

  Nått som hände med Rauchenwald i det där skoj b-vm i våras. Då han plockades bort efter någon match in i turneringen.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

VIK berör verkligen. Många kloka kommentarer på FB, här och under artikeln, 31 st är kanske rekord. Ändå lite impad… https://t.co/xtOu0Fqa7l

SvaraRetweetFavorit
Anton - AvatarAntoendpAnton

@PeGe_gbg @VIKFanCentral Ja precis, lite min poäng. Han hade verkligen bidragit både med poäng och vinnarskalle

SvaraRetweetFavorit
PeGe - AvatarPeGe_gbgPeGe

@Antoendp @VIKFanCentral Känslan blir inte bättre när man ser att Östman producerar i Leksand…hårt slag på många sätt när han lämnade.

SvaraRetweetFavorit
Oskar Laurell - AvatarOskarLaurellOskar Laurell

@LeifTagg @VIKFanCentral Helt klart är att 20 insläppta mål är åtminstone sex, sju mål för mycket. Men jag vet inte… https://t.co/02Etm3xO1N

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto