Bloggens högst subjektiva ”spelarbörs” efter fem omgångar, Kangas har levererat bra trots få minuter & intressant att Tornberg och Östman inte släppt in några minusmål

Gabriel Kangas. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

Känsliga läsare varnas för ett sanslöst subjektivt och siffertungt inlägg, hur man nu kan gifta dessa två… Undertecknad har ju ”uppfunnit” ett extremt enkelt sätt att snabbt mäta spelarprestationer genom att använda ”noterbara prestationer” (”NP”).

Helt enkelt fyller jag i ”plus och minus” i ett protokoll under matcherna då det är något som sker på isen som är av värde att notera gällande vad en spelare gör, bra eller dåligt.

Även sådant som inte fångas upp i annan statistik, tex. vunna närkamper är något denna blogg håller oerhört högt, men även exempelvis utstående poäng och tunga vägvinnande tacklingar ingår såklart också.

Så jag har ju ett antal papper hemma nu. Tänkte att allt nörderi inte skulle vara i onödan, så jag presenterar det här så här långt. Spelar också ofta fram och tillbaka sekvenser för att försöka få det subjektiva så objektivt som möjligt:

PUCKLIGAN är de fem bloggen väljer ut efter varje match där de fem bästa få fem till en poäng.

Vi ser att Östman och Roe enligt mitt tycke (uppenbarligen) varit riktiga storfynd så här långt av Patrik Zetterberg. Östman, som gör klart minst misstag av alla backar, måste snart få mer istid om det fortsätter så här.

Tornberg behöver upp i spelet med puck, vilket backen visade god självinsikt kring här i VLT. Men Tornberg och Östman har inte släppt in någon puck alls i 5-v-5, imponerande nog. Detta trots alltså att Tornberg varit lite svajig i passningsspelet stundtals. Men utan puck funkar det uppenbarligen.

***

Tornberg har +6 (6-0) i ”klassiska” plus/minus-mål i 5v5, Östman 5-0, Gunnarsson 3-8 (!), Jansson 3-9 (!), Roe 2-6 och Jardeskog 3-5.

***

Annars överraskande jämnt mellan Jansson, Gunnarsson, Jardeskog och Tornberg i NP + per enhet istid. Borde finnas hur mycket som helst mer att ta ur DG och Jansson…

Jansson verkar ha blivit mycket mer återhållsam och gör nu ganska få misstag, men också faktiskt minst NP+ per enhet istid i hela laget (!).

***

Framåt har ju Frycklund dominerat stort. Noterbart är också att Wikman ligger högt efter två hysteriskt bra inledande matcher då WW17 var bäst på plan gånger två. Tyngre efter det för Wikman.

From, Bergman, Lavoie och intressant nog Kangas ligger även högt i NP + per enhet istid. Kangas har fått lite istid men då ofta gjort bra saker. Kanske dags för flera minuter för 18-åringen?

Jesper Johansson är intressant då bloggen inte noterat ett enda misstag värt att nämna, samtidigt inte så enormt mycket NP + heller. Vi ser också att några spelare har ganska mycket rött och behöver upp i nivå…

Men ändå har ingen spelare negativ NP. Antingen tyder det på att undertecknad är för snäll, eller så finns det många bra bitar här trots allt – som coacherna måste få ihop bättre i en vinnande helhet…

***

Stort tack till Er allt färre som bidrar till bloggens överlevnad! Svårt att tacka Er annat än så här! Men det är några stycken per månad som visar sin uppskattning.

6 svar

 1. Matte skriver:

  Toppenbra blogg!
  Hur var det nu.. när man vill bidra till bloggen?
  Swish nr?

 2. Juborg skriver:

  Grymt intressant som alltid. Nu vill jag se stats på blockade skott. Där kan Gulsvart bli bättre tror jag.

 3. Bozo skriver:

  Härligt med drilldown-rapporter. Gå ner på djupet på och få det så väl redovisat med tillhörande analyser.

 4. PatrikH skriver:

  Tack Mikael,
  för en alltid intressant blogg med intressanta sätt att analysera. Det gör det ännu mer spännande att följa VIK hockey.