Alexandre Rouleau ger backsidan ännu mer storlek och attityd

Niklas Johansson sa till mig att han ville göra det tuffare framför mål för VIK:s motståndare.

Nu följer NJ upp sina ord i handling. Först värvades 191 cm Stefan Warg och nu 186 cm Alexandre Rouleau som verkar vara en tuffing baserat på utvisningsminuterna.

Rouleau ser också ut att vara en skaplig offensiv back, men utan att direkt att sprutat in poäng i den svaga franska ligan.

Dock gjorde 28-åringen 21 poäng på 20 matcher i slutspelet vilket var tredje bäst totalt och överlägset bäst bland backarna då hans Grenoble tog silver.

Annars har kanske Rouleaus karriär inte direkt gått som planerat efter att Quebecsonen spelade J-VM för Kanada 2002-2003. Sedan dess har Rouleau haft svårt att platsa i AHL och har de senaste fem säsongerna huserat i den något suspekta franska ligan och var bara åttonde back i poängligan i grundserien.

Men enligt uppgift ryckte Malmö med Rouleaus gamle tränare Mats Lusth i franskkanadensaren, vilket verkligen tyder på att Rouleau har god kvalitet.

Damien Fleury har också lovordat sin nye landslagskollega. Återstår att se om Rouleau är en ny Matt DeMarchi (som faktiskt platsade i AHL) eller något mycket bättre.

Förhoppningsvis är Rouleau  ännu bättre än DeMarchi offensivt, men viktigast av allt: snabbare och bättre i egen zon. Men vi bör nog ha realistiska förväntingar, samtidigt som vi hoppas att NJ gjort ännu ett superfynd.

***

Återstår att se om NJ litar på att Emmerdahl, Nilsson eller Winge kan ta en topp-6-plats på backen eller om det blir ytterligare någon backförstärkning.

Skulle inte förvåna om det dyker upp ytterligare någon ny back utifrån. Men då måste de unga backarna förmodligen lånas ut för att få istid.

Tyvärr är det ju så att det här med att utveckla egna talanger är så svårt i allsvenskan idag där ett lag som VIK tvingas satsa kortsiktigt varje säsong, och så fort man får fram någon skaplig junior är den borta nästa år…

***

Arvid Strömberg åkte på några hjärnskakningar för mycket och tvingas lägga av. Mycket synd för Arvid och VIK då detta var en blivande powerforward.

3 svar

 1. Hampe skriver:

  Tycker att Helmersson, Andersson och Demarchi var dom som gjorde flest misstag förra säsongen.

 2. Mikael Norén skriver:

  Hampe: Det jag menade är att den här gamla devisen att man ska hålla på att utveckla och ha tålamod med talanger under många år känns lite sliten i dagens hockey med korta tidsperspektiv.

  Frågan är hur länge man ska vänta på att en talang ska blomma ut, och hur mycket istid man ska ge till en back som gör en del juniormisstag, för när man utvecklat klart denna drar den direkt, man får liksom inte skörda det man sått längre.

  Det är ju ingen rolig utveckling, men det blir ju så när NHL och numera också Ryssland dammsuger marknaden, det sipprar även ner på VIK…

 3. Hampe skriver:

  Förstår inte ditt resonemang kring de unga.
  ALLA spelare som gör en bra säsong i VIK försvinner….
  Även 30 plussare
  De egna talangerna är mer lojala eftersom dom bott i västerås i flera år.
  Men det gäller att ge dom chansen, inte som 13 forward eller 7 back.

  Satsa på våra egna talanger, det är den enda chansen för VIK att nå ES med dagens ekonomi.