Analys 2: Om VIK ​​hade ett mer traditionellt försvar skulle de få lite fler chanser mot sig, men skulle skapa mycket mer?

7 svar

 1. Kjelle skriver:

  Ett traditionellt försvar och med forwards närmare motståndarnas backar skulle nog ge 50% mer öppna lägen i slottet. Finns 2 matematiker som gjort en forskning med Lidas angående sannolikhetslära inom ishockeyn. Den är grymt intressant och läsa. 90% av målen görs i slottet. Om bortre back skjuter 100 skott kontra 100 avslut i slottet. Vilket leder till flest baklänges mål?

  Vik spelar med att överbelasta och skapa överläge i egen zon där jag förmodar syftet är att återerövra pucken så fort som möjligt. Jag anser det som ett offensivt försvarsspel. Att aktivt försöka återerövra pucken så snabbt som möjligt för att starta anfall. Jag är rätt säker på att det finns en struktur och ta sig ur egen zon när man återerövrat pucken. Idag vill man ligga i skottlinjen för att blocka skotten och det är svårare att få igenom skotten. VIK-KHK i playoffet i våras. KHK blockat nog dubbelt så många skott som Vik gjorde. Samt att man väljer och ge motståndarna ytan vid blålinjerna istället för framför mål.

 2. Misse skriver:

  Året som Örebro gick upp i shl, gick det väldigt knackigt för dom tills dom vid jul nånstans ändrade sitt spel i försvarszon till ett liknande som VIK har. Om denna målvaktsvärvningen slår väl ut så tror jag att vi kommer att se en skillnad över hela plan.

 3. gul snö skriver:

  Japp fattar inte hur vi kan ha så mycket burskydd. Vi har flest långsamma uppspel av alla lag. Antningen saknas helt enkelt snabba uppspelsmöjligheter eller att backarna är för långsamma i tanken. För inte kan det väl vara en medveten taktik.

 4. Fredda skriver:

  Om vi gör som småkronorna och inte tar burskydd hela tiden utan kan vända spelet på direkten istället, så att motståndarna inte hinner samla sig eller byta… Vik mest tid bakom målet i hela serien..

 5. gul snö skriver:

  Micke: Tycker det blir missvisande att jämföra med förra året då det var ett speciellt år i HA. Jämför hellre med två år sen.

 6. Micke skriver:

  Ledningen har räckt till att vinna allsvenskan. Spelsystemet har räckt till placeringar 1, 2 och 3.

  Förra säsongen genererade detta spelsystem ett enormt överskott i skott mot mål. Ofta sköt VIK dubbelt så många skott som motståndaren. Men då fanns det flera som kunde driva puck. I år har vi en. Förra året hade vi åtminstone 1 målskytt, i år 0. Förra året hade vi hyggliga backar, i år inte.

 7. gul snö skriver:

  Hur kan man nyttja en sådant defensivt spelsystem när man vill uppåt i seriesystemet. Vet man sig ha större resurser än konkurrenter så ska man bygga offensivt.

  Att man bygger ett spelsystem för att överleva SHL är beundransvärt , men det spelar ju ingen roll om man aldrig hamnar där.