Analys av Kelsey Tessiers 19 mål i Wien den senaste säsongen: Kanske går 29-åringen mer mot att bli en playmaker snarare än skytt?

Tessier ger sig gärna in i trafiken framför mål och gjorde 59 procent av spelmålen där 18/19. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Kelsey Tessier gjorde förra säsongen 19+24 för 43 poäng totalt på 69 matcher i Österrike inklusive slutspelet. Nedan alla 19 mål och några assist (klicka på länkarna för att se målen):

Tessier hade också tre assist mot Znojmo 14/10, första en riktigt snygg backhand från ”Gretzkyläge” och andra också fin pass till Holzapfel. Två assist mot Salzburg också från #90 i ”Österrikes Gulsvart”.

Sedan fyra slutspelsmål:

Sammanfattning typer av mål:

 • Runt kassen, returer och styrningar m.m.: 10
 • Skott utifrån: 6
 • Frilägen: 1
 • Öppet mål: 2

Vi kan nog säga att senaste säsongen gällande just målgörandet var Tessier ganska beroende av sin omgivning, då han gjorde 59 % av sina spelmål (om vi räknar bort tom kasse) precis runt målet.

Samtidigt är det såklart en styrka att kanadensaren ger sig in där i den täta och tuffa trafiken. De sex distansskotten var de flesta av hög klass och visar emellertid att Tessier även fortfarande kan skjuta med viss framgång även utifrån.

Vi ser också att Tessier ofta spelade till höger i Wien, trots sin högerfattning. I VIK lär han få ersätta Lukas Zetterberg på vänsterkanten i PP, och med att få skjuta ”inåt” bör det främja distansskyttet.

Vi ska också komma ihåg att Tessier spelade i ett väldigt bra lag, ofta tillsammans med SHL-meriterade centern Riley Holzapfel, en storstjärna i EBEL, och skicklige norrmannen Sondre Olden. Att det bara blev 4+1 på 17 slutspelsmatcher gör också att vi måste ha rimliga förväntningar.

Det som kanske står ut mest i dessa höjdpunkter är några av de fullständigt briljanta assister vi fick se ”på köpet”, trots att fokus var på målgörandet i denna analys.

Drar vi, elakt nog, av de fyra Tessiermålen mot supersvaga Zagreb (de f.d. KHL-kroaterna släppte in 5,9 mål/match) och de två i tom kasse stannade målskörden på 13 mål på 69 matcher. Gällande målskyttet bör vi således ha rimliga förväntningar på Tessier.

Dock bör 29-åringen kunna bidra med mycket mer. Exempelvis vinna tek och briljanta assist, även om det skulle behöva analyseras mer kring hur många fler av Tessiers 24 assist som var i den högre skolan.

Till sist. Roll, form och miljö påverkar såklart starkt allt ovan nämnt – vilket är faktorer VIK lyckats bra med på sistone…

5 svar

 1. robert jonsson skriver:

  Gäller nog att ha rimliga förväntningar för andra året är normalt vanskligare i en serie. Känns också som att vi fått in två spelskickliga pp backar men som saknar det ”riktiga” klippet i skottet.
  Samma känsla bland forwards att vi saknar lite av den spets vi hade föregående säsong.
  Men framtiden får utvisa om det är så, förhoppningsvis stämmer inte analysen.

  • Bozo skriver:

   Alla pratar om 2:a året. Självklart går det inte att göra om bragden från förra året. Men årets lag går inte att jämföra. Räknar man in extern finansiering så är nog spelarbudgeten närmare tre gånger större. Många andra lag som gått upp från Ettan har nog inte haft de förutsättningarna det andra året.

  • Pelle skriver:

   Jag känner nästan tvärtom. Förra året var väl Liwing den enda förutom Freddan som bevisat något på den här nivån. Nu finns det ganska många. Tessier, Hertzberg och Öhrn tex. Benker, Bergman från förra året. Backsidan är också mer meriterad än förra året. Jansson och Nilsson tror jag mycket på förutom Rose och Leduc.

   Sen är ju VIK ingen vanlig nykomling heller. Ettan var bara en tillfällig parentes.

 2. Bozo skriver:

  Det var redan 4:e matchen i slutspelet Tessier uteblev. Undrar vad som hände innan den matchen.