Tänkbara kedjor med nyförvärvens nya nummer & liten AHL-lirare väljer mellan Sverige och att stanna

Thomas Paananen kan vara nöjd med lagpusslet i teorin, frågan är hur "heta tavlan" med kedjor kommer ser ut nu. (arkivbild)

 

Försäsongen närmar sig med stormsteg. Kelsey Tessier var faktiskt på is redan idag, vilket VLT.se rapporterade om.

Hur ser det då ut när det verkar som Gulsvart får behålla befintlig trupp, detta då det absoluta stoppet för SHL att plocka spelare är nu på fredag. 

Tänkbara kedjor, med nyförvärvens fastställda nummer för 2019/20:

25. Marcus Bergman – 90. Kelsey Tessier – 72. Viktor Hertzberg

Hertzberg har väldigt fin speluppfattning och gör sin omgivning bättre (enligt Tony Mårtensson) och har ju gjort fler assist än mål generellt sett (30+42 för 72 poäng senaste 86 HA-matcherna).

Med andra ord kan Hertzberg då sätta upp både Tessier och Bergman som bägge är skickliga skyttar/avslutare. Men Bergman och Tessier kan också slå fina pass och Hertzberg är även en första klassens avslutare. Således en potentiellt sett mycket svårläst förstakedja, om man nu hittar rätt roller och kemi.

27. Sebastian Benker – 63. Daniel Öhrn – 56. Alexander Lunsjö

Artisten Lunsjö (se bara detta viktiga mål mot AIK när det gällde, 2.06 in) är värd en chans i en riktigt bra offensiv omgivning från start, Tony Mårtensson sa ju till bloggen att det är en lirare som verkligen kan göra det lilla extra, med stor SHL-potential.

Benker och Öhrn kommer kunna få upp mycket puckar högt i banan där småväxte Lunsjö lär få chansen att få yta. Benker kan börja på en helt annan nivå nu jämfört med samma tid ifjol, med troligen stärkt självförtroende denna säsong, Paananen beskrev på senaste podden hur Benker växte som människa under senaste säsongen. Öhrn ska vara väldigt mångsidig, en vass producent och en stark tekare som ger stort puckinnehav.

17. William Wikman – 40. Isac Skedung – 12. Fredrik Johansson

En klart uppgraderad tredjekedja då Wikman och Skedung kan börja där de slutade så starkt förra säsongen, efter att bägge utvecklats mycket under säsongen. Fredrik Johansson bidrar med sin mångsidighet och kan hjälpa Skedung vid teken om inte den unge centern kan ta kliv där från bara 45,7 % vunna 18/19 (Fredda vann hela 54,6 % av teken 18/19).

Fredda var som vanligt väldigt bra sista halvan och 17 poäng på sista 27 matcherna vittnar om att klassen finns kvar även gällande att producera.

14. Jesper Johansson – 16. Mattias Kalin – 53. Anthon Eriksson

En klart uppgraderad fjärdekedja där Mattias Kalin nog skulle vara en tredjecenter i de flesta andra HA-lag. Kalin sätter rejäl press uppåt och ökar konkurrensen på centersidan.

Kalin har gjort 22+16 på 112 matcher de senaste tre säsongerna. Det motsvarar 10+8 på 52 matcher. Frågan är när VIK tidigare hade en bättre tänkt fjärdecenter, som alltså spelade en hel del power play i Vita Hästen? Dessutom är Kalin också en riktigt stark tekare som kommer öka fjärdekedjans puckinnehav.

Även Eriksson kan börja denna säsong med ett helt annat självförtroende med sitt fantastiska skott, efter att ha inlett förra säsongen väldigt mycket på bänken/läktaren. “Mr. Skottblock”, Jesper Johansson, kan nu koncentrera sig på att vara ytter, vilket lär ge en annan kontinuitet för hans spel och självförtroende.

Jokrar på forwardssidan:

Främst såklart offensivt begåvade 95. Gustav Lindberg, men även J20-topparna Eric Juhlin, Simon Falk och Albin Olofsson, som alla tre fick träna med A-laget i sommar. Jokrarnas joker är frispråkige J20-talangen Marcus Kivelä Carlzon.

***

Så lite silly: Enligt säker källa har småväxte, men mycket energiske och skicklige, AHL-forwarden Anthony Louis har haft många erbjudanden runt om i Europa. Nu står dock valet mellan Sverige (främst SHL) och att stanna i Nordamerika. Frågan är vilka svenska klubb(ar) som jagar sådana lirare?

6 svar

  1. Simon skriver:

    Ser bra ut! Tror nog att förstakedja som du föreslåt kan bli ett huvudbry för många lag i vinter, om allting klaffar då såklart. Snart börjar det!

  2. Pelle skriver:

    Glömde bort Younan som är under stark utveckling.

    Alla lagdelar verkar bli bättre. Myrenberg var sensationellt bra i matchen mot SSK. Han sticker förmodligen till jvm. Men då har vi en grym backup i Kruse som kommer hålla hög klass. Omöjligt att veta vem som blir förstemålvakt i VIK.

    Den som blir svårast att ersätta i hela laget är väl egentligen Östman som jag ser det. Men där får fler spelare stiga fram och kompensera.

  3. Peter skriver:

    Jag är inte alls orolig för forwardssidan och håller med om att det känns som ett snäpp upp från föregående säsong. Då är jag lite mer osäker på backuppsättningen. Jag kan inte riktigt se att man har täppt igen hålen riktigt ordentligt efter tappen av Lindelöf, Liwing och Ingman. Jag hoppas dock naturligtvis att jag har fel 🙂

    • Pelle skriver:

      Ingman var ju inte med förra året ens. Det lustiga är att jag la inte ens märke till honom förra säsongen i KHK. Däremot blev jag väldigt imponerad av Nilsson. VIK har tappat Liwing och Lindelöf men fått Nilsson, Rose och Leduc. En förbättring enligt mig. Sen har vi Ehrnberg som kan slå igenom. Och sen stannar min favoritback Jansson.

      • Peter skriver:

        Du har helt rätt att Ingman inte var med förra året. Men tappet av honom blev nog ett väldigt tungt avbräck för Paananen och Zetterberg. Jag förstår inte hur du kunde missa Ingman. När VIK lyckades värva Ingman fick jag jublande grattis från folk som jobbar inom KHK som gratulerande till en supervärvning. För de trodde redan då att han skulle gå till SHL och var överraskade över att han valde VIK. En supervärning som tyvärr nu gått förlorad. Inom KHK var man dock lite mer tveksam till värvningen av Nilsson. Men som jag skrev så hoppas jag att jag har fel.

  4. Marko skriver:

    Tycker att det iaf på papperet ser tillspetsat ut från föregående säsong och det är enormt kul att följa ”resan ”som VIK gör efter tiden i ettan och framåt. Spännande säsong att se fram emot och är säker på en framskjuten placering igen.