Analys av lagbygget efter Zätas besked – utmaning att få ihop balansen med många PP-spekulanter?

Robin Nilsson är en av flera offensivglada backar som spetsar konkurrensen om platserna i power play.

 

Lite midsommarreflektioner. Under torsdagens silly-TV på VLT.se fortsatte Patrik Zetterberg tala om att två rutinerade forwards ska in.

Det lät också som att det absolut inte är omöjligt att Fredrik Johansson blir kvar. Det är goda nyheter att Fredda fortfarande är aktuell. Tiden talar nog för VIK, då Fredda säkert vill ha lite tid på sig om han ska bryta upp och flytta familjen till ett annat land.

Fredda har ju också hunnit fylla 33 år redan. Det är kanske inte så troligt att en veteran från laget som föll ur Allsvenskan får ett alltför fett kontrakt i exempelvis Österrike eller Tyskland. Dock lockar kanske ett äventyr i England (se Jonas Westerling). Samtidigt kanske det finns bra pengar i Norge som kan störa VIK:s planer.

Hursomhelst låter både Fredda och Zetterberg som att det absolut kan bli VIK igen, vilket är glädjande. Om det nu är Fredda och en rutinerad center med offensiv som kommer in, sätter det ju saker på sin spets i lagbygget. Om vi skissar lite nytt:

Hetta – Lehmann – (Fredrik Johansson)

Mattsson – Mr X – Weiskog

Mattisson – Pettersson – Holmberg

Lidström – Jesper Andersson – Wallin

Det kommer å ena sidan finnas en uppsjö av offensivt begåvade och intressanta spelare/lirare i laget, dessutom en bra mix av skyttar och playmakers. Att VIK äntligen kan börja bygga ett eget kreativt passningsspel förefaller mycket sannolikt. Alla spelare som tagits in utifrån har beskrivits som producerande på olika sätt.

Det finns å andra sidan på pappret egentligen kanske bara en renodlad defensiv rollspelare i laget på forwardssidan (Adam Lidström). Man har ju inte direkt hämtat in någon ersättare till Jonte Bergs fina spel i box play. Och det verkar inte finnas några planer på det heller. Om nu inte man på något sätt lyckas behålla Eric Berkerud.

Blir Adam Lidström väl ensam som grovjobbaren som tar skitjobbet? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Kanske kan även Hampus Wallin och Jesper Andersson räknas som tvåvägsspelare som skulle acceptera att ej få spela power play till att börja med, men båda har ju varit producerande i J20 och Andersson sa tidigare att han gärna vill spela alla situationer (läs: power play, box play, sista minuten och 5-mot-5).

Nilsson grinar illa, det kommer kanske fler göra som inte får så mycket PP som önskat? (Gul hjälm? Kan någon hjälpa mig vad det betydde?)

Som det ser ut nu kommer laget ha nio-elva forwards som alla troligen kommer vilja spela power play. På det har Zäta satt ihop en offensivt betonad backsida, med minst fyra backar som sannolikt vill/bör lira power play (Nilsson, Källström, Brandhammar och Lindelöf, plus att Hassel (bra bössa har det sagts) tidigare producerat i Ettan och att Werner spelade PP för Halmstad ifjol).

Med andra ord kommer det sannolikt inte bli så att man ställer upp med fyra forwards i power play, vilket innebär att alla offensivt begåvade forwards måste slåss om sex platser i power play. Det blir, troligen, minst sagt en utmaning för Paananen & Zäta att hålla alla nöjda…

***

Glad midsommar!

1 svar

  1. Taggen skriver:

    Hade inte juniorer gul hjälm i A-laget?