Analys Lucas Venuto-värvningen inför Boden: Ingen frälsare men prisvärd gnista som tänder VIK-offensiven på fler fronter?

Paananen och Zäta har byggt en ny vinnarkultur på de avgörande vårarna i VIK-land. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

23-årige Lucas Venuto ansluter alltså från seriekonkurrenten Borlänge. Minns Venuto från 2-0-matchen i höstas då VIK efter mycket besvär lyckades vinna mot ett oerhört bra Borlänge i ABB Arena. Marcus Dahlbom stängde då igen och påbörjade där sin fina resa.

Venuto var en av Borlänges bästa spelare i den matchen. Kanadensaren, som för övrigt kom till Sverige första svängen efter att en viss Randy Edmonds tipsat Mörrum, sköt på allt i den matchen och skapade stor oreda i VIK-försvaret.

Ingen förväntar sig att Venuto är en frälsare men VIK-ledningen hoppas innerligt att den fine teknikern kan vara gnistan som tänder offensiven på allvar. På bredden. Piteåmatchen visade att VIK behöver mer fart och det får man troligen via Venuto. Sedan tidigare har VIK varit ganska mycket ett lag där bara två kedjor levererar mål regelbundet.

Frågetecknen från Borlänge gällande Venutos arbetskapacitet borde kunde lugnas en aning med att Venuto troligen ser detta som en stor chans i en stor klubb då kanadensaren var imponerad av VIK:s fans med mera. Men det gäller nog att Paananen direkt visar tydlighet vem som styr här.

Frågan är var Zäta & Paananen sätter Venuto i laget. Det mest naturlige vore att sätta Ontariosonen bredvid Johan Skiöld och Marcus Bergman i en snudd på skräddarsydd roll i en inkörd omgivning. Det finns ju nästan inget tak på Skiölds spelsinne och där borde Venuto kunna få massor med målchanser.

Manne Mattisson har gjort det bra som tredjelänk där nu men har trots allt bara ett mål på sex matcher och har bränt många fina chanser. Kanske är Mattisson mer av en playmaker då han dessutom bara fått iväg sex skott på mål? Dock har ju investeringen i Mattisson lyft Brynästalangen vilket kommer gynna VIK var än han spelar framöver.

Det på pappret mest spännande är dock om vänsterfattade och store playmakern Skiöld äntligen fått sin beprövade högerskytt i Venuto att mata puckar mot runt tekningscirklarna i power play? Då skulle VIK kunna få två sådana left-right-vapen med Lehmann/Hetta och Skiöld/Venuto i varsin PP-enhet. VIK-historien har visat att sådana par är bra att ha.

Ett annat alternativ är ju sätta Venuto tillsammans med playmakern Pontus Holmberg och hoppas på att den 18-årige stortalangen äntligen skulle få ut mer poäng av sitt bitvis flashiga spel.

Venuto har ju faktiskt producerat mer assist än mål genom karriären och verkar ha flera strängar på sin offensiva lyra. Dessutom är Venuto inte direkt lastgammal och möjligen kan fler steg tas i rätt miljö.

Fredrik Hetta är inte ensam beprövad högerskytt längre. Det gör troligen VIK till ett svårare lag att läsa och försvara sig mot. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Alternativen har hursomhelst blivit många fler efter Venutos ankomst. Och Fredrik Hetta är inte ensam som beprövad rightare längre. Zäta menar också att pengar finns kvar även efter denna värvning enligt VLT.se.

Venuto är alltså inte dyr. Minimum för en icke EU-spelare är en tredjedels prisbasbelopp (cirka 15 000 kr/månad) plus att man måste garantera bostad, som dock klubben ej behöver betala. Enligt uppgifter låg Venuto på den lönen i Borlänge.

Den förmodade prisvärdheten öppnar för fler förstärkningar.

***

Vad näst? En rörlig och välväxt allroundback skulle välbehövligt spetsa konkurrensen på backsidan. Drar man bort utlånade Douglas Alenbring och junioren Elias Rosén har man ju bara sju backar som regelbundet spelat denna säsong…

3 svar

 1. Undrande skriver:

  Blev lite nyfiken på minimilönen för icke EU spelare. Varifrån kommer det kravet?
  Kan man alltså inte signa spelare för tak över huvudet som i tex div 2?

  Och vad gäller för EU spelare?

 2. Pjotor skriver:

  Spännande,
  kul at det händer nått.