Äntligen fick starkt Västerås full bortautdelning trots odisciplin mot ruffigt Pantern

Benker hade bråttom i Malmö... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter fyra raka torsk på bortaplan fick VIK äntligen allt att stämma utanför Västerås. VIK var på fredagskvällen helt enkelt klassen bättre än Pantern och vann med 5-2. Detta i en ruffig match som slutade med ett matchstraff för Lukas Zetterberg och dubbla (!) diton för Anthon Eriksson.

Det var öppna spjäll i den första perioden. 0-1 kom via ett friläge för Sebastian Benker efter 13 sekunder. Det snabbaste VIK-målet sedan mätningarna påbörjades 1999 enligt domarna.se. Detta efter en fin lobbpass av allt hetare Fredrik Johansson – och den episke Samuel Ersson fick också en assist.

Det kom ytterligare ett tidigt friläge för den vindsnabbe Benker där returen tog i stolpens insida, elegant framspelare var en annan het veteran i form av Jonas Liwing.

Lukas Haudum, ni vet han som nixade 70 000 Euro skattefritt från sin moderklubb i Österrike för Pantern, var också fri inledningsvis men den SHL-meriterade österrikaren verkar sakna lite bett i fötterna för att skapa tillräcklig separation.

Det var väldigt högt tempo i första perioden där inget lag, men främst Pantern, riktigt fick kontroll på pucken med hafsigt och annorlunda spel i Malmö. VIK kom dock allt mer och började ta över spelet.

Isac Skedungs intensitet och fina jobb i egen zon gav en tvåa på Panterns tunga debuterande nyförvärv Björn Svensson. Alex Lindelöf bombade sedan beslutsamt in 0-2 i PP. Bra uppdukat av Mikael Frycklund.

En av Panterns jättar drog sedan direkt på sig en ny tvåa. Då kom omgående ett nytt PP-mål och 0-3 efter Kalle Östmans låga direktskott efter fin crossispass Lukas Zetterberg. Väldigt rörligt och snabbt PP-spel föranledde målet.

Sedan kom Panterns första ostraffade sena tackling, då Sebastian Benker fick en av Oscar Eklind. Benker utgick tyvärr, återkom i andra perioden, utgick igen för att sedan återkomma för att spela resten av matchen.

I slutet av första perioden drog VIK på sig den första i raden av onödiga utvisningar då Fredrik Johansson, av alla, tröttnade på misstänkte glappkäften Niklas Jadeland och boxade lite på pågen.

Pantern spelade otroligt oprecist och stressat i egen zon då VIK forecheckade föredömligt. Haudum till Benker som snyggt direktpassade till Frycklund som iskallt fintade bort Volden och 0-4 efter 32 minuter.

VIK hade kontroll i andra perioden och bland annat stod Acke Ringström för en kalaspass som friställde Johan Skinnars, men bom. 0-4 stod sig efter 40 minuter. I första tokkörde och chansade Pantern – i andra chansade de bara, och trots onödiga VIK-utvisningar hade Gulsvart kontroll.

I sista perioden försökte Pantern, som är indraget i den negativa kvalkampen, verkligen ambitiöst trots det hopplösa underläget. VIK försvarade sig dock väl och Samuel Erssons spelsinne överglänste vida alla pågars, då 19-åringen var steget före i varje sidledsspel.

I slutet fick Lukas Zetterberg en väldigt sen och onödig tackling av b-å-d-e (!) Haudum och Nick Olesen så sargen gick sönder, de bägge hemmaspelarna satsade väldigt hårt där.

Zäta är fortsatt lite frustrerad och fick sedan matchstraff på efterslängen på Olesen. Det var andra efterslängen/slashingen för aftonen för Zäta och disciplinen måste upp där. Samtidigt så onödigt att jaga VIK:s skyttekung när det står 0-4 i slutet av en match, man förstår att Zäta blev arg också.

Eftersom sargen gick sönder blev det ett långt spelavbrott. En kall Ersson släppte sedan skottstarke Nick Olesens 4-1-mål. Det var samme Olesen som låg länge, länge vid  Zätas matchstraff men som nu var väldigt pigg.

Dansken hånade sedan efter målet VIK-bänken vilket inte Anthon Eriksson uppskattade. VIK-tuffingen petade om omkull dansken från bänken med klubban. Haudum hoppade då över till VIK-båset och kalabalik uppstod.

Thomas Paananen och Panterns tränare munhöggs rejält efteråt och matchstraff för Haudum. Eriksson fick dubbla matchstraff.

Frycklund satte 1-5 i tom kasse och Olesen igen 2-5 i slutet då Pantern fick spela 5-mot-3 länge.

SAMMANFATTNING

En oerhört bra genomförd bortamatch. Äntligen lossnade även målskyttet utanför Västerås.

Pantern tokkörde i första perioden men VIK:s svar på det var att Gulsvart också tokkörde, fast med mer finess och hjärna än Skånelaget.

Åter var alla väldigt bra i VIK och lagmaskinen imponerar helhetsmässigt. Men Sebastian Benker står ut då han med sin något speciella åkning flyger fram överallt, numera med stor puckkontroll.

Faktum är att Benker är precis lika bra nu som han var då vi såg honom i kvalet i våras för Troja. Nu dock mot allsvenskt motstånd – imponerande. Bra besked där och kemin med Frycklund och Freddan Johansson blir allt bättre.

Fredrik J. har lagt in ytterligare en växel nu och var förresten kanske värd ytterligare en assist på 0-4 då han stressade Haudum hårt med stickan.

Veteranerna är således fortsatt heta, även Jonas Liwing var mer på bettet fortsatt i match 2 bredvid suveräne Alex Lindelöf, som nästan dominerade i afton. I många situationer rånade Lindelöf hemmaspelare på pucken rakt upp och ner – så imponerande och Lindelöfs utveckling bara fortsätter.

Isac Skedung har också lagt i en växel och börjar växa ut till en första klassens defensiva tvåvägscenter, gör ett enormt jobb utan puck med sin frenesi.

Johan Skinnars centrar på ett allt bättre sätt fjärdekedjan mellan Jesper Johansson och Anthon Eriksson. Jesper J. gjorde också en magnifik match i box play och blockade/avstyrde många farligheter då hemmalaget fick massor med power play.

Backsidan fortsatt oerhört imponerande, både med och utan puck. Lägg till att Samuel Ersson är minst ett steg för de flesta allsvenskar och VIK blir att räkna med hela vägen till våren.

Detta kan ha varit en nyttig match då det blev stökigt. Vissa VIK:are behöver kanske tränas att hålla huvudet lite mer kallt.

Anthon Erikssons 52 utvisningsminuter måste vara kvällens andra klubbrekord, inte ens Denis C. lyckades väl med det?

Situationen vid båset var förresten en kopia av det som hände mellan Pär Arlbrandt då han petades omkull från båset av Nybros William Quist för tio år sedan i Rocklunda.

PUCKLIGAN

5 Sebastian Benker

4 Mikael Frycklund

3 Alex Lindelöf

2 Jesper Johansson

1 Fredrik Johansson

(Puckligan känns emellertid nästan lite löjlig denna säsong då så många fler förtjänar att lyftas fram, kanske får bloggen se över betygssystemet…)

6 svar

 1. Bozo skriver:

  Oskarshamn har ju haft den stora fördelen att ha två toppmålvakter, det lär nog ha ändrats idag när Rifalk byttes ut. Nu lär Åhman få förstespaden och Rifalks självförtroende få en rejäl knäck. Ledningen lär därmed inte våga alternera mer mellan målisarna eftersom att vinna hemnaplansfördelen är så viktig i allt framöver.

  • Viktoriko skriver:

   Eh nej. Rifalk är bara så pass bra, har inte med god form att göra. IKO kommer ha två toppmålvakter hela säsongen.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Häftigt att Patrik Berglund kan tänka sig att spela i VIK igen. Jag glömmer aldrig när Berglund avgjorde mot Djurgården på hovet i hockeyallsvenskan (NHL strejk) Min brorsdotters kille var tydligen kompis med Patrik i tonåren. Kul !!!

  • Duncan O'Keefe skriver:

   Oj, häftigt att ha en sån relation till en av stadens stora ikoner i modern tid. Jag såg Bulan i Stadshuset idag, vad kan det ha handlat om?

 3. Jan Malmberg skriver:

  Håller med föregående talare (Peter) p.s. har inte sett matchen, bara målen.😁🏒🏒🏒🏒🏒-🏒🏒🥊

 4. Peter skriver:

  Så skönt att se Ersson i matchen. Sjukt lugn i sitt agerande, släpper inte speciellt många returer heller. Och återigen en riktigt hög räddningsprocent 94,44%.
  De fem senaste matcherna med Ersson i mål har VIK tagit 11 poäng. De fem matcherna han missade under junior-VM tog VIK 2 poäng. Hoppas bara att Ersson fortsatt också orkar axla ett så stort ansvar i framgångarna, han är ju trots allt bara 19 år.
  Jag hoppas Zetterberg försöker få in en målvakt till istället för Dahlbom för han har aldrig varit en målvakt för HA.