Spelarkoll del 2 forwards med utgående kontrakt: Framtiden påverkar nuet då sportcheferna så smått börjar blicka mot 19/20 – vilka blir kvar?

Framtida kaptensämne? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Snart bara tre veckor kvar till transfer deadline den 15:e februari. Zäta har ju deklarerat att han sannolikt inte kommer att ge sig ut hårt på spelarmarknaden. Om nu laget inte drabbas av skador.

Dock sträcker sig sportchefernas planering mycket längre än till deadline i februari. Det är nog ganska hög aktivitet bakom låsta dörrar gällande alla lagbyggen inför 19/20.

Om vi nu tar oss friheten att titta in i kristallkulan och framtiden gällande forwardssidan:

UTGÅENDE KONTRAKT:

Sebastian Benker – Började anonymt och fick inte riktigt ordning på pucken i den höga farten. Har dock arbetat hårt från dag 1. Hade bara 3+1 och -2 de första 19 matcherna och många blev nog oroliga och tänkte kanske att Benker var mer av en energispelare. Men har blommat rejält i kedja med Frycklund och F. Johansson. Numera en viktig topp-6-forward som har 7+9 för 16 poäng och +4 de senaste 18 matcherna. Känns given att behålla numera med sin fart, intensitet, storlek och fina allroundoffensiv.

Fredrik Johansson – Superveteranen och kaptenen började kanske lite försiktigt i offensiven. Men är nu en viktig topp-6-forward med 5+6 för elva poäng de senaste 13 matcherna. Freddan fyller 35 i februari men har fötter och snabbhet som håller till 40 om han själv vill – FJ verkar trotsa naturlagarna och åldrandet. Den dagen kvalhjälten slutar måste tröjan omedelbart upp i taket. Men vi får hoppas det dröjer länge än då kaptenen är allroundskicklig och en klass- och kulturbärare.

Fredrik Hetta – Sjuk inledningsvis på säsongen. Sedan dubbelt skadedrabbad nu (knä och okänd skada tidigare). Däremellan har 26-åringen – trots motgångarna – etablerat sig som en riktig allsvensk spelare för första gången i karriären. Det fina skottet har visat sig hålla även i Allsvenskan. Hetta har varit en viktig ingrediens med sin högerfattning och fina direktskott. Fem kalasmål i power play har det blivit från tekningscirklarna. Har under Paananen även utvecklat sitt tvåvägsspel (ansågs tidigare bara var en skytt) och är en mycket nyttig och välväxt allroundsspelare som alltså även har ett giftigt skott. Sådana spelare växer inte på träd och sådana ska man vara rädd om…

Anthon Eriksson – Fansens favorit har varit otroligt effektiv trots sparsamt med speltid. Varit utanför laget många gånger men har på sistone tagit en topp-12-tröja. Är en typisk rollspelare/retsticka, men även en giftig kontringsspelare med sin fart rakt fram och förmåga att kunna avlossa en otrolig slägga i fart vilket givit hela sju mål redan, kanske en inofficiellt rekord redan för en fjärdelinaspelare i VIK? Har polerat sitt passnings- och totalspel och är fortfarande bara 23 år, men behöver fortsatt utveckla sitt spel och förmåga att täcka pucken för att få mer istid. Oerhört stark skridskoåkare rakt fram, men kanske kan förbättra rörligheten och vändningarna på små ytor.  En retsticka och fysisk spelare som tacklas klart mest i laget. Antar att VIK-ledningen vill behålla för att fortsätta kunna slipa på den välväxte norrlänningen.

Jesper Johansson – Stort Zätafynd. Har verkligen gått den långa vägen via i Ettan med stopp i Varberg, Mörrum och en andrafiol i då svaga Halmstad senast. Men är nu en energispelare och defensiv forward av rang i HA. Detta trots att Johansson kanske varken är den snabbaste eller starkaste, men kompenserar med en otrolig vilja och stort mod. En av lagets viktigaste spelare i box play och en mästare på att täcka skott. Också bra offensiv för att vara en energispelare – redan över tio poäng (4+7). Ett ledarämne som VIK-ledningen sagt kan vara ett framtida kaptensämne och med stor sannolikhet vill Zäta såklart behålla.

Johan Skinnars – VIK är den snart 30-årige forwardens elfte klubb. Något svårbedömd då det kanske saknas någon riktig spetsförmåga på allsvensk nivå. Har fått gå in som fjärdecenter på Jesper Cederbergs bekostnad. Kan blixtra till med fantastiska passningar främst från egen zon eller mittzon när han får lite tid på sig, men har svårare att få fram dessa i trängre lägen i anfallszon. Tekniskt begåvad och har gjort två makalösa mål på tennis. Har fått spela mycket i power play utan att direkt ha kunnat glänsa. Saknar en del styrka och snabbhet och det i kombination med bristen på storlek har, får man anta, gjort att Sätersonen inte riktigt etablerat sig i HA tidigare. Fick ju gå från ett svagt Södertälje. Ger dock bra offensiv för att vara fjärdecenter men har stora problem i tekningarna med bara 41 % vunna. Får nog kämpa för nytt kontrakt men såklart en fråga om pris och vad för alternativ som finns på marknaden.

William Wikman – En utmärkt energispelare som är makalöst explosiv och alltid ger sig in i alla situationer med full kraft. Riktigt stark skridskoåkare. Fortfarande bara 21 år och kan utvecklas ännu. Kan förbättra passningsspelet, skottprecisionen och ibland förmågan att läsa spelet. Kan yttern göra det blir det stor utväxling då så många andra fina verktyg finns där. Paananen berömmer ofta Wikman som en väldigt viktigt del i laget och vi får väl anta att Zäta delar den uppfattningen. Oavsett om den offensiva utvecklingen kommer eller ej gör Wikman alltid nytta med sin enorm intensitet, till att börja med kanske främst som en fjärdelinaspelare i ett SHL-satsande lag. Men den fantastiska passningen till Benker senast mot Tingsryd hemma visar att offensiv finns där…

***

Senare får vi gå igenom återstående forwards som alltså har kontrakt över 19/20…

1 svar

  1. Simon Lundgren skriver:

    Känns som alla är givna. Lite tveksamt med skinnars, men han är fortfarande en bra 4e lina spelare.