Svagt sista 40 i Karlskoga trots att VIK till slut kämpade

 

Vi, eller jag, får nog tänka om lite och sänka kraven betydligt på detta VIK. Mina hockeykunskaper är uppenbarligen alldeles för veka då jag trodde på detta lag i nio omgångar. Men nu är det en pågående kraschlandning i sex raka matcher som fortsatte mot bottenlaget Karlskoga på lördagskvällen, välförtjänt förlust till slut.

Detta trots att VIK verkligen kämpande, men det är nog så att kompetensen just nu helt enkelt inte räcker till för att bli topplag, denna säsong heller.

Frågan är lite var det tar vägen härifrån. Åter blev VIK spelmässigt piskat sista 40 av ett lag med klart mindre budget. Box play är en ren katastrof, tekningarna likaså. Mingoia ser inte bra ut och varför har Komarek börjat skjuta optimistskott från stillastående i PP som värsta Anton Svensson?

Vad kommer hända nu? NJ lär inte var nöjd med varken tränare eller spelare, ska en större förändring ske ganska snart för att skaka liv i detta?

Det behövs en städning, ungefär som då NJ skickade McGrath/Fornataro någon säsong ungefär vid detta skede och fick in ny energi/kompetens.

Och varför skulle det ta fem urusla matcher utan glöd för att detta VIK skulle börja kämpa, som man åtminstone gjorde i Karlskoga?

41 svar

 1. Kalle skriver:

  Kom igen nu. ”NJ rensade för snabbt”, ”borde behållt speers” etc. Speers var bra, defensivt. Men vad jag fattade det som var han dyr. Man lägger inte såna pengar på en defensivt skicklig center. Vore intressant att veta skillnaden Speers och skedungs lön förra året t.ex. defensiva centrar kostar mindre än vad Speers gjorde. Så vill nj ha in en sådan så kommer han garanterat hitta en billigare.

  Förra året var väl dessutom folk missnöjda med värvningen av Speers?!

  Kolla plus/minus från förra året så ser ni skillnaden mellan Speers och skedung.

  Självklart vill man se mer av det här laget. Men vi måste nog inse att det tar tid innan allt klickar. Och gör det inte det så kommer NJ inte vara passiv. Ha lite tilltro nu. Det är stor skillnad på NJ och föregående sportchef.

  • Herra Berra skriver:

   Speers hade på 38 matcher 14 poäng och -4
   Skedung hade på 40 matcher 11 poäng och +11
   Så ni som funderar över Speers kan släppa det, spelare med – statistik över en säsong funkar inte om vi vill gå upp.
   Dessutom la han av efter säsongen så han verkade inte se sig själv som något framtidslöfte.

 2. Hesa Fredrik skriver:

  Lyssnade just på NJ i podden! Så länge han inte är orolig tänker inte jag vara det heller! Nu måste laget och supportrarna steppa upp!
  Med början i morgon! Vi utanför laget kan stötta genom att vara på plats! Så alla som kan, gå på matchen!
  Ps, jag gnäller också ibland men det lär inte hjälpa speciellt mycket!💛🖤

 3. VSK inga höga hästar! skriver:

  VIK som blivit häcklade för att hoppa upp på höga hästar. Det har inte VSK gjort men SM GULD i Bandy och Fotbolls Allsvenskan talar sitt tydliga språk. Jardeskog fick inte vara kvar tack!!! Skulle vilja se Gabriel Kangas bli värvad till SHL kommer inte hända! William Wikman eller Mathias Brome’ från VIK i Örebro. speciellt Brome’ såklart klass spelare redan i VIK. Imorgon gäller det att hoppa upp på Hingsten och visa var skåpet ska stå!!! (VIK-Kalmar)

 4. Misse skriver:

  Mingoia – Topping – Bergman.

 5. DD skriver:

  Såg att Ludvig Jardeskog inte får vara kvar i Graz99ers i Österrike. Tycker han är lite det vik har saknat. En bra hård defensivback. Sen såg jag att även att hans lagkamrat Chris Dodero också får få men verkar tyvärr inte spela center. Annars tycker jag Micke Saari ser spännande ut.

  • Pelle skriver:

   Skulle tro att NJ släppte honom för att han var för dålig med puck. Han har säkert inte ändrat sig.

   • Mr H skriver:

    Hur många av våra backar är bättre än Jardeskog just nu, Pelle?. Var inte han rätt bra i det fysiska spelet åtminstone? Det var väl därför han fick en plats först och främst.

 6. C skriver:

  De första 2 säsongerna av Guldvart 24 satsningen spelade vi endas med EN ”toppcenter” som var Fryklund. Det räckte till en 5plats första säsongen och till en plats på undre halvan säsong 2.

  De senaste 5 matcherna har vi åter spelat med EN toppcenter och föga förvånande så har vi förlorat 4 av de matcherna. Yttrarna måste ha en bra center för att producera. Det borde väl vara närmast bevisat nu!?

  Jag tror att ni kan glömma Hutch som center så NJ behöver värva en center till även nu när Topping är tillbaka. Hans avstängning har varit förödande.

  Sen har vi den trasig upprepande skivan (mig själv) som alltid skriver samma sak efter varje match. Erik Engstrand -13 kostar oss alltså ett mål bakåt per match i snitt. Mot Kalmar och mot BIK är det målet = tappade poäng. Först utvisningen när BIK gör 3-2. Sen när VIK tar ut målisen igår så stoppar Helmersson in Engstrand, seriens formsvagaste spelare och mycket riktigt så ger han pucken till BIK och de avgör i tom bur. Otroligt märkligt coachat.

  Jag har inget emot privatpersonen Erik Engstrand men hockeyspelaren Erik Engstrand ska inte spela i ett lag som satsar mot SHL, han har hamnat helt fel här. I spelet 5-5 har han 2-15 = -13 på 14 matcher.

  Där har ni en stor förklaring till flera poängtapp.

  Rekryteringen blev fel och nu behöver den avslutas.

  • Pat skriver:

   Engstrand har vart en riktigt dålig värvning tyvärr , hade höga förväntningar på honom men som du säger , han behöver nog bort snarast .

  • Mr H skriver:

   Bra skrivet C – som vanligt. Det här är rimligt.
   Var inte Hutch lyckad som center i början? Det har jag för mig.
   Frågan är om Helmersson är rätt för oss – och det är ju där man måste titta.
   Vi får se om NJ kan trolla fram någon mer potent defensivback genom att frigöra några medel, t.ex..

   • C skriver:

    Tack (:
    Det såg väldigt lovande ut med Hutch som center från start. Han Bergman och Engstrand bildade ju en tung andrakedja. Dock så läckte kedjan bakåt och gjorde inga mål framåt så Hutch defensiva egenskaper verkar inte räcka till, iallafall inte då.
    När de bröt kedjan hade de 0-6 i +/- så hur bra det än såg ut så var det ren katastrof resultatmässigt.

    Men nog hade det varit bäst om Hutch tagit centerplatsen för laget men enligt både Helmersson och han själv så passar en ytterplats bättre på våra större rinkar.

    Jag tror att laget behöver värva oavsett hur vi en tredjecenter borde vara högt upp på önskelistan.

    • Icing skriver:

     Och läckan bakåt kan mycket väl stavas #29….hade det varit en annan tredje länk i den linan kunde det blivit+…. inte ens Skedung lyckas få #29 att gå+

    • Musse skriver:

     Vi borde behållit Speers som var en grym tekare och bra på att bära puck.

     • Peter skriver:

      Jag håller med, med Komarek, Topping, Speers och Skedung så hade vi haft en rätt vass centerbesättning. Jag tror att Toppings avstängning har påverkat resultaten väldigt mycket, mer än vad många tror.

      • Mr H skriver:

       Så går det när man rensar för häftigt, som det ser ut som att NJ gjorde. För klumpigt och möjligen kortsiktigt. Den tänkta spetsen är inte tillräckligt välscoutad och nu blir det bråttom med att rädda säsongen. Pengar behöver komma in både från publik och kanske sponsorer. Då krävs resultat samt publikens intresse.
       Hutch kanske kan lyckas så småningom då han har nödvändig talang – träning ger färdighet. Vi behöver ta vara på de center-möjligheter som finns. Kanske att Speers var för dyr initialt, men ändå nyttig. Jag minns inte hans prisbild.
       Bra tänkt: C, Peter och Musse. Samt Pelle längre ned här i spalten.

 7. Mr H skriver:

  Rätt spelare på rätt position – det är svårt att se att tränarna gör rätt här.
  Spelsystemet – hur spelar VIK nu jämfört med Lehterä? Han (Lehterä) ser förresten ut att vara ledig just nu.
  VIK har rensat bort ca. 18 spelare inför denna säsong. Det kräver tålamod och ett mer smart sätt att formera sig på isen. Igår kämpade VIK lite mer. Men defensiv och offensiv fungerar inte. VIK kommmer inte med fart eller bredd tillräckligt, samt jobbar mest fram dåliga vändningar och ineffektiva uppspel.
  Det här börjar se ut som något jag inte vill tänka på….
  NJ – in i båset tills vidare, eller agera på annat sätt!

 8. Pelle skriver:

  Något bottenlag var det inte som VIK mötte. De har tagit massor med poäng på slutet och är snart ifatt topplagen, och kommer som vanligt att vara med i slutspelet.

 9. RONNY KARLSSON skriver:

  OKEJ DET SÅG INTE BRA UT…
  MEN BLIR DET BÄTTRE ATT VI BARA GNÄLLER INTE NJ S ELLER HELLMERSON FEL ATT SPELARNA INTE LEVERAR…
  DET ÄR BARA ATT TA NYA TAG…
  GRYMT TRYCK PÅ KLACKEN I KARLSKOGA
  DOM ÄR INTE I NÄRHETEN AV OSS TROTS HEMMAPLAN. NU ÄR DET NY MATCH TROR STENHÅRT PÅ TRE POÄNG…
  VI I GULSVART GER OSS INTE..
  LYCKA TILL PÅ ONS

 10. Musse skriver:

  Håller helt med om bloggens analys. Och vi får inte ut puckarna ur egen zon trots att vi ibland inte är trängda. Hutch var riktigt kass i egen zon och slänger chanspassningar lite överallt. Bohm har börjat denna säsong skit och är lika dålig som starten förra året. Så går det med tröga defensivbackar. Alex fötter är för långsamma ut i hörnen. Och inte nog med det så gick Jacobsson sönder tidigt. Då blir laget för tunt med så många borta. Det positiva är första perioden, Gersish gjorde mål igen och Loponen var riktigt bra tycker jag. På onsdag har vi ett stabilare lag och jag vägrar att tro att laget inte är bättre än så här med lite distans till besvikelsen.

 11. Sofia skriver:

  vik har lite obalans i rostern men topping, bergman och ep kommer höja laget igen. de är utan tvekan topp5 viktigast i laget……

 12. Torsk Igen skriver:

  Bedrövligt räcker! Inga skyttar med precision som Karlskoga förstod vart det barkade i andra och tredje perioden TORSK!!!

 13. Eusebio skriver:

  De spelar som ett division 1-lag..Garpenlöv gick

 14. Pelle skriver:

  Man måste nog ha lite tålamod med vissa spelare. Gersich sa nyss att han börjar lära sig hockey på stor is. Omställningen är nog ingen quick fix för en del.
  Men spelare som Engstrand och Loponen är jag tveksam till. De kanske inte håller på den här nivån. Hofbauer och bröderna Kangas är unga och kan snabbt bli bättre i den bästa av världar. Även EP förstås, som väl är tillbaka i nästa match tillsammans med Topping som saknas enormt. Spelet kollapsade när han försvann. Även Bergman saknas förstås enormt. VIK är väldigt skört när nyckelspelare är borta. Även Jakobsson var ju borta före denna match.

 15. Sakke skriver:

  Swishkampanjen för Mingoia var ett pinsamt misstag. Trovärdigheten har fått sig en rejäl törn.

  NJ:s största misstag hittills:
  1. Målvakterna
  2. Helmersson
  3. Mingoia

  Utöver det har vi fel lagkapten.

 16. Ante skriver:

  VIK är ett skämt, varje år är det samma sak. Lägg ner satsningen helt. Ha samma mål som Almtuna, hålla sig kvar.
  För ska vi vara ärliga attraherar inte VIK speciellt mycket folk till matcherna. Publiken är lika kass som laget/föreningen!!!

  Jag hoppas alla företag väljer att flytta över till VSK, för de är något att satsa på!

  • Peter T skriver:

   Tänk att ni vsk-supporters alltid måste in å häckla så fort läge ges.
   Va glade nu istället, ni får iaf leka med de ”stora” grabbarna i en säsong, för mer blir det inte

 17. Olli skriver:

  Hur i ……. kan vi år efter år vika ner oss och väga lätt i närkamperna? Vik kämpade men BIK ville mer och var mer aggressiva.

 18. Ludde skriver:

  Mingoia- Komarek – Hellberg
  Gersich – Topping – Jakobsson
  Bergman – Hutch – Engstrand
  Dmytriew – Skedung – Hofbauer

  Sätt in Dmytriew istället för Bergman så länge han är skadad.
  Ersätt Dmytriew med Kangas.

  Där är kedjorna!
  Framförallt centrarna som VIK ska satsa på.

  Sen skulle jag bänka Loponen & Jansson-Lorek.
  Spela på sex backar!
  Elias Pettersson, Krupic, Flood, Lindelöf, Bohm, Östman.

  • Eusebio skriver:

   Bohm?

  • Mr H skriver:

   Bra Ludde!
   Rätt spelare på rätt plats. I tillägg – varför inte Jansson-Lorek som ytter istället i din 3:e femma, istället för Engstrand som hamnar/flyttar någon annanstans istället!? Östman?
   Bra tänkt.

 19. Simon skriver:

  Ingen kemi överhuvudtaget i kedjorna, och det är Helmerssons ansvar!
  Sedan Helmersson valde att ändra centersidan med Hutch som fw och Kangas som C började raset.
  VIK måste ju få ihop två riktigt bra kedjor av det material som finns.
  De sex bästa spelarna ska bilda två kedjor, övriga får kriga i 3e & 4e.
  Det känns som alla ska få lika mycket speltid bara för att alla ska må bra….
  Sen undrar jag varför de envisas spela med 7 backar??? Bänka de som inte presterar, och det är många iofs.

  Näe, jag börjar bli jävligt trött på detta VIK Hockey.
  Nästa säsong får de inte en krona av mig, jag flyttar allt till VSK som bevisat att man kan vinna o prestera!

 20. Sebbe skriver:

  Mingoia måste vara den största floppvärvningen på länge sett till vad han kostade…
  Jag saknar desperationen och viljan att vilja vinna hockeymatcher!
  Det skulle behövas 2 femmor spelare som verkligen lirar för klubbmärket och ger allt.
  Enda positiva jag kan se är att kritiserade Niilo Hallonen lyft sitt målvaktsspel.
  Helmersson får klia sig i huvudet och fundera lite på hur denna negativa förlust svit ska upphöra.

  • Peter T skriver:

   Vet du vad han kostade?

   • Peter skriver:

    Västerås bad om 1.4 milj för att kunna signa Mingoia…

    • Anders Karlsson skriver:

     Mingoia kostade inte 1,4m

     • Peter T skriver:

      Exakt, så mycket okunnighet som dominerar i kommentarerna

      • Sofia skriver:

       mingoia kostar närmare 1 miljon kr netto enligt georgsson, skatt etc på det så närmar vi oss 1,5

  • Peter skriver:

   Det beror på. Jag tyckte att Hellmerssob beskrev det bra. Det kan lätt bli om man kommer på mellis, så blir det fem stycken på mellis.

   Större elen av matchen tappade VIK tyvärr aggresiviteten som Helmersson pratade om behövs.
   Bra räddning av Jansson Lorek men ta utvisningar i offensiv zon som i dag borde medföra 2 matcher avstängning.

 21. Olle skriver:

  Ser inte linjerna, inte spelsystemet finns dom? Oklart? Det ser ut som att man kämpar ”för mycket”! Riv och slit, släng iväg pucken upp i planket. Samma visa år efter år. Det är så konstigt bara.