Årets första stora bortamatch mot ”kexen”

VIK hade lätt mot Örebro förra säsongen. FOTO: RUNE ÅHLÉN (C) FOTOBLOGG

Då var det dags igen för ett klassiskt E-18 derby. Kex mot gurka. Genom åren har det blivit ett gäng tuffa möten i såväl dåtidens som nutidens Hockeyallsvenska. Det har alltid varit stor prestige lagen mellan, när lagen väl har mötts har det handlat om mer än tre poäng. Det har handlat om ära, att få spänna sina muskler och visa vilka som är störst bäst och vackrast.

Sedan Örebros comeback till allsvenskan har man gått från nykomling till ett allsvenskt topplag på ynka tre säsonger. Det är i synnerhet en man som Örebro har att tacka för att detta blivit verklighet, Mikael Fahlander, en av Örebros stora sponsorer. Många VIK-supportrar blev nog snopna när det stod klart att VIK:s stjärnback Thomas Mitell var klar för Örebro. Enligt Mitell själv var det på grund av Örebros tabellplacering som övergången blev verklighet. Om jag själv ska spekulera lite i det här skulle jag nog säga att det var något mer glimrande som lockande än en serieplacering.

FOTO: RUNE ÅHLÉN (C) FOTOBLOGG

Pengar och stora sponsorer kan vara svaret på de flesta frågor inom idrott. I Örebros trupp hittar vi flera spelare med anknytning till de gulsvarta. Kalle Olsson var en trogen VIK spelare under hela sex säsonger innan han tog steget till elitserielaget Linköping. Sist Olsson sågs i VIK-tröjan var så sent som säsongen 10/11 men nu spelar han alltså för Örebro. Patrick Yetman är en annan man som gjort några matcher i VIK. Yetman kom in i till laget under den katastrofala säsongen 09/10 och är mest ihågkommen för sitt avgörande mål mot Leksand. För sakens skull bör det nämnas att det finns en före detta Örebrospelare i VIK, vår egen vildhund Warg som har ett förflutet sedan sina yngre år i båda klubbarna.

I de två lagen finner vi totalt tre spelare i poängligaledning. I Örebro har vi Patrick Yetman och Jared Aulin. I VIK hittar vi mannen som får fansen att glömma Broc Little, jag syftar förstås på Brady Leisenring. Inför matchen ligger samtliga tre spelare på fjorton poäng vardera. Där av kommer vi få se en så kallad ”match i matchen” mellan dessa tre herrar.

Så i Örebrolägret finns det två poängligaledare, en av allsvenskans bästa offensiva backar och en kort skadelista där Emil Kåberg är den enda uppskrivna spelaren. I VIK-lägret finns två sylvassa kedjor med två produktiva NHL-spelare i den ena och en glödhet Brady Leisening i den andra. I mål har man storspelande Lasse Johansson som just nu är allsvenskans bästa målvakt. Skadelistan för VIK är lång och dyster. Till VIK.se har Niklas Johansson sagt att Fredrik Johansson, Christoffer Björklund, Marcus Eriksson, Marcus Jonsson samt kaptenen Per Helmersson är borta från hockeyn på obestämd tid. Något ljusare ser det ut för Viktor Mårtensson och Kenneth Bergquist som är eller ska börja träna på is. Självklart tunga avbräck men som tur är har man en bred trupp som kan leverera även med en tung skadelista.

Vad kan vi vänta oss av onsdagens match då? Två lag som ger allt för att vinna samt två klackar som sjunger sig hesa? Ja förmodligen, det åtminstone så det brukar se ut. Lapp på luckan, blod svett och tårar och så en otroligt härlig hockey match där förhoppningsvis kexen smulas till små bitar och gurkorna triumferar som de största bästa och vackraste.

1 svar

  1. L skriver:

    Adolfsson missar även han matchen imorgon. Fortfarande problem med huvudskada.
    Aulin sägs vara ”day to day” så där är det osäkert.
    Alltså inte bara Kåberg borta.

    Nu tippar jag lite med hjärtat då vår form på senare tid lämnar mer att önska men 3-2 ska väl inte vara omöjligt.