Åter ingen VIK:are draftad och scout om Moras nye Brett Sonne

Blir kanske Christoffer Mastomäki näste VIK:are att draftas 2015? Det vore välkommet efter några magra drafter sett med VIK-ögon.  FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Det är en bit sedan glansdagarna då Patrik Berglund och Mikael Backlund draftades i första rundan 2006 respektive 2007. Åter draftades ingen VIK:are 2014. Talangfabriken går förhoppningsvis bara tillfälligt lite på tomgång. Sedan visade Dennis Rasmussen att man även kan den långa vägen till NHL utan att bli draftad.

***

Men skulle inte förvåna om Christopher Mastomäki blir draftad nästa år. Det vore ett skönt trendbrott. Vilka fostrade i VIK har blivit draftade genom åren? Hittar ingen sammanställning. Kanske någon kunnig läsare kan reda ut begreppen. Edvin Frylén draftades exempelvis 1994 av St. Louis.

***

Annars börjar snart NHL free agency och det lär hagla in övergångar. Vissa spelare kommer också inse att de är långt ifrån NHL och kanske börjar titta mot Europa…

***

Mora har värvat intressante Brett Sonne. Så här säger en scout om honom till Centralen:

– Sonne var helt okey för Dornbirn förra säsongen som tredjecenter. Han är defensivt solid och mycket bra på tekningar. En pålitlig spelare. Begränsad offensiv dock. Led av en ljumskåkomma under säsongen och kunde inte spela. De sa att han skulle missa resten av säsongen men kom tillbaka senare, men jag tror inte att han var riktigt frisk då ändå. Helt okey spelare, bara inte man förväntar sig någon större offensiv.

***

Nick Angell verkar vara en mycket sympatisk och social person som hör av sig till Centralen och frågar om hur det är i Västerås med mera. Nick verkar mycket laddad för säsongen då han tränar i Minneapolis. Kanske har Centralens läsare några frågor till Nick som jag kan försöka vidarebefodra?

4 svar

 1. Mikael Norén skriver:

  John, jag förstår. Men det är så att gällande VIKs nyförvärv frågar jag runt lite extra bland gamla tränare och fans etc. De är ofta mer positiva eftersom de har en relation med vederbörande. Gällande andra lags spelare är det bara fristående expertutlåtanden och även ibland på de som VIK värvar som jag får fram ngt där. De är inte korrekt att hävda att det då är enögt. Gällande McArdle och Romano ifrågasattes exempelvis bitar i deras spel då de kom till VIK. Men sedan kan även såklart experter ha grovt fel. Alla scouter utom en missade ex Henke Lundqvist i NHL-draften…

 2. John skriver:

  Intressant att alla spelare som era ”scouter” får kommentera allt som oftast inte är mer än ”ok”. Vore intressant att höra scoututlåtanden som Västerås spelare.

 3. Ludde Gurka skriver:

  Nick, are you a playmaker or a sniper on the powerplay? 🙂

 4. Speed skriver:

  Nick, do you want to bilda första backpar med Emmerdahl? 🙂