Åter trögt VIK lyckades med nöd och näppe besegra jumbon Väsby efter förlängning och förhoppningsvis tänder VIK:s veteraner till mer efter jul

Paananens lag är i en djup spelmässig svacka och nu även bara en seger på de fem senaste. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås lyckades med nöd och näppe vinna med 3-2 borta mot jumbon Väsby på söndagseftermiddagen efter övertid. Hade det varit en match mot ett bättre lag hade resultatet troligen inte varit lika muntert för ett VIK som ännu saknar kemi och ett fungerande försvarsspel.

Det stod till 1-0 Väsby efter 20 minuter trots fyra raka PP för VIK. Calle Ehrnberg var tillbaka i truppen och den rappe backen visade åter att han är en mästare att skapa PP åt VIK. Detta då Ehrnberg var inblandad i flera situationer då Väsbylirare åkte ut och gaphalsar på hemmaläktaren hördes väl långt ut i riket. Benker bommade bra läge i PP.

Väsbys box försvarade dock bra framför skicklige ex-VIK:aren Henrik Lundberg och Lukas Zetterbergs distansskytte är inte riktigt vad det varit som 18/19 då Zäta Jr. gav VIK många ”enkla” PP-mål från distans.

Utan det distansskyttet (Mylläri har aldrig varit något skytt och Jansson är för ojämn hittills) krävs skills att lirka på små ytor – som det är tveksamt om det finns, helt enkelt. Hillding och Younan slog olika grader av indianare, Hilldings var värst.

Vid 1-0 Väsby förlorade Daniel Öhrn först en närkamp och sedan tittade Fredrik Johansson  puck vid målet och den sjukan är uppenbarligen svår att tvätta bort.

Väsby var klart bäst första tio i andra och hade 8-3 i skott ett tag. Inte alls bra spel av VIK och fortsatt klen kemi. Men bättre mot slutet – men trubbiga avslut Hetta, Bergman och Hertzberg. Gustav Berglund friställde Hertzberg med en vass pass, men bom.

Tredje perioden inleddes med några farliga chanser för Väsby då VIK-försvaret var fortsatt poröst och det kändes som om bara Väsby gjorde minsta lilla vändning så blev det oceaner av is för tidigare vilda Väsby.

Mylläri hade äntligen en bra offensiv räd och gav Skedung en bra chans, men Väsby han ifatt den fortsatt formsvage centern. Benker var också näsan fri, men bom och Sörgardt hade en farlig chans för hemmalaget.

Wikman är fortsatt på uppgång och forwardens fart och frenesi gav 1-1 efter 47.54. Detta efter några för Wikman välförtjänta medstudsar. Asplund gjorde bra saker och satte upp Hetta, men ny bom.

VIK tog över allt mer efter målet. Jansson gjorde det utmärkt då han klev upp och ”käkade upp” ett uppspel från Väsby, varpå Hetta hittade Benker framför kassen, och 2-1 efter 56.34 på en fin styrning av Benker. Visst hopp om tre poäng tändes med ett så sent mål.

Men VIK är som sagt porösa i egen zon och Kruse var lite tillbaka till att släppa returer denna afton, och vid 2-2 åkte en retur rakt ut till Raphael Lavoie som lämnats helt ren långt ut på Väsbys vänsterkant och Edmontons guldklimp nätade efter 58.22.

I förlängningen visade Mylläri kyla och gav Asplund ett bra läge i en 2-mot-1:a och segermålet låg i nät efter 62.19.

SAMMANFATTNING

Detta var en klart sämre insats än den då VIK vann med 4-3 hemma senast mot just Väsby. Det kändes åter tungt och grått offensivt, ingen finess utan mest pliktskyldiga försök. Bakåt fortsatt ihåligt, men Väsby är ej skickliga nog att utnyttja det fläckvisa markeringsspelet.

Vi har redan nämnt många av de brister VIK har just nu, som dålig kemi framåt, ett PP som fastnar för mycket i att Asplund dribblar i sarghörnet och en hel del titta puck i egen zon.

Så istället för att gräva mer i det får vi istället hoppas att VIK:s veteraner kommer att tända till desto längre säsongen lider. För nu är det ganska pliktskyldiga närvaroanmälningar.

Med tanke på Coronaläget är det inte sannolikt att VIK vill eller har möjlighet att göra för mycket på transfermarknaden. Så vi får hoppas att befintligt lag, från denna låga nivå, snart börjar stapla lite fler godkända insatser på varandra.

Man kan undra, hur kul tycker egentligen en spelare som Joakim Hillding (åter en anonym match med flera misstag) det är att spela borta mot Väsby i en tom hall en novemberdag?

Troligen kommer det bli en helt annan skärpa efter jul, som Hillding visat många gånger förr. Men har Hillding & Co. tillräckligt med kompetens runt sig för en trevlig vår? Just nu verkar det inte så.

PUCKLIGAN

5 William Wikman

4 Marcus Bergman

3 Gustav Berglund

2 Lukas Zetterberg

1 Anthon Eriksson

4 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Titta på Södertälje tagit 4 poäng mot 2 för BJÖRKLÖVEN dit har VIK en lång väg att vandra närmast Tingsryd och Västervik borta behövs en rejäl SKÄRPNING 🏒🥅 tittar just nu på Västervik leder mot AIK med 1-0 efter första perioden .AIK har gjort flera indianare sämre försvarsspel än VIK t.
  o.m.

 2. nisse hult skriver:

  Taskigt självförtroende eller osäkra, dom har anställt en psykcoach(Zätas barndomskompis), det verkar inte funka speciellt bra, varken grupp eller enskilda spelare verkar fungera bra.

 3. Musse skriver:

  En pigg matchotränad Ehrnberg skulle ha fått minst en 3:a i min puckliga, snabbt ut i hörnen och bra förstapass. Det är en gåta för mig hur ett lag som ”flög” fram på planen mot SHL lagen på försäsongen nu är så långsamma och inte skapar mer än ett par turmål mot Väsby??? Den här hockeyn är urtråkig att titta på.
  PP måste göras om. Jansson kan inte få fortsätta att förstöra läge efter läge med att drälla ut pucken ur zon eller slänga in höstlöv rakt framifrån. Varför togs Tornberg bort? Han gjorde ju massa mål där på försäsongen med sin rightfattning. Går inte med bara Z som rightare och som inte tar de lägen han blir serverad.

 4. Sonken skriver:

  Konstig vinkel på matchen men ibland får man en dålig plats på läktaren….