Sex viktiga frågor inför bortamötena mot Tingsryd och Västervik plus poängmässig formkoll: Med långt framflyttad ev. AHL-premiär – hur bör Zätas tålamod och agerande se ut?

Paananen och Zäta har byggt en ny vinnarkultur på de avgörande vårarna i VIK-land. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På onsdagskvällen väntar den första av två luriga matcher i Småland, först mot ett sjätteplacerat Tingsryd. Sedan väntar tredjeplacerade Västervik på fredag.

Vi har kommit tio matcher in i serien. Dags för en koll på lite siffror. Först total poängliga sorterad per poängsnitt (PPG):

Lukas Zetterberg producerar bäst. Desto grönare, desto bättre plus/minus.

Och senaste fem matchernas poängutdelning och plus/minus:

Desto grönare, desto bättre.

Vilka slutsatser kan vi dra av ovanstående siffror? Lukas Zetterberg är för ensam att producera är en slutsats. För forwards i den rollen handlar det om just det, det är svårt att snacka bort om man som PP-forward eller topp-6-forward inte levererar poäng, helt enkelt.

***

Några frågeställningar tio svajiga omgångar in för ett VIK som letar efter kvalitet och form:

1 VIK-ledningen valde att ge den under lång tid underpresterande Daniel Öhrn en bokstav på brösten som assisterande kapten. Än så länge är det ett tveksamt beslut sett utifrån då Öhrn inlett svagt (dock åter skadedrabbad tidigt). VIK-ledningen hoppades nog på en ”Mikael Frycklund-effekt”. Den ojämne Frycklund lyfte som bekant rejält under ansvaret med ett A på bröstet. Vad kommer slutresultatet bli för Öhrn och VIK?

2 Försäsongens poängligavinnare August Tornberg har nu petats i PP2 av Anton Mylläri. Denna blogg är tveksam till det beslutet då Mylläri saknar skottkraft och precision från blå. Hur kommer den bättre skytten Tornberg ta den petningen? (Även om Tornberg hittills träffat mycket benskydd i serien finns troligen mer offensiv potential där än hos Mylläri).

3 Hur lång blir Viktor Hertzberg svacka? (och när ska Skedung, Hillding, Bergman och Benker börja producera regelbundet?) Om jag hade varit VIK:s tränare hade jag satt ihop Hertzberg med Asplund för att maximera bägges offensiva talang. Hertzberg är smart och har snabb reaktionstid och skulle bättre kunna förvalta Asplunds instick än Hetta och Benker.

4 När man detaljstuderar spelet upptäcker man snart vilken enorm nytta Anthon Eriksson gör. Varför inte testa en kedja med Asplund mellan Hertzberg och Eriksson? 5-mot-5 kan ju inte bli så mycket sämre.

5 Hur lång tid kommer det att ta innan VIK slutar med den fula ovanan man lagt sig till i att man börjat tittat så mycket puck i egen zon? Nu blir det livsfarligt vart och vartannat byte då markeringen brister.

6 Västervik och Modo har spetsat sina lag. VIK har inte mött något av lagen hittills. Men inom en kort period möter VIK dessa två hela fem gånger. Hur långt tålamod ska Zäta ha med befintlig trupp i den rejält ökande konkurrensen i HA? AHL har flyttat fram sin ev. säsongsstart till den femte februari – så det lär finnas massor av högklassiga spelare tillgängliga ett bra tag till…

3 Responses

 1. Olle skriver:

  Bra sammanfattning och förslag!!

 2. robert Jonsson skriver:

  Spelet i egen zon har hitlls enbart känts rörigt och ostrukturerat. Inte bara enbart dåligt markeringsspel av backarna utan flera forwards alibispelar i egen zon utan att ta upp ordentlig markering.
  Här måste en skärpning till för annars kommer de andra topplagens vassa forwardsuppsättningar att ha ett uppdukat smörgåsbord i offensiv zon.

 3. PatrikH skriver:

  Intressant statistik över plus/minus per spelare. Det säger alltid något. Det jag förundras över är hur starka spelare från förra året inte längre levererar i försvarsspelet och då menar jag inte endast backarnas försvarsspel, utan än mer forwards defensiva arbete, speciellt i egen zon.