Ett helt annat VIK dök plötsligt upp i Tingsryd – 60 hårda och oerhört solida hockeyminuter senare stod man som välförtjänta segrare

William Wikman. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Det var ett helt annat VIK som kom till Tingsryd på onsdagskvällen. 60 hårda och oerhört solida hockeyminuter senare stod VIK som välförtjänta 3-0-segrare. Som vi väntat på en insats som denna.

Första 20 minuterna var VIK:s bästa period hittills denna säsong. Det var 8-2 i heta chanser VIK i bloggens papper. VIK var skoningslösa i egen zon. Så efterlängtat.

Det var från start en helt annan skärpa, backcheck och markering – äntligen. 0-1 kom efter en mycket vass uppåkning av Younan och ett fint direktskott i krysset av Hetta efter 8.45.

En stark Ehrnberg friställde bland annat Fredrik Johansson, men bom då Andreas Ljunggren i hemmamålet var lysande i afton. Bra flyt i passningsspelet och kontroll på grejerna från VIK. Frågan efter första var bara om det fina spelet och attityden skulle hålla i 60 minuter?

TAIF inledde bättre i andra perioden och hittills ojämne Hillding slarvade åter i egen zon med två felpassar som tvingade Kruse till parader, även Jansson försökte med instick i egen zon som blev för svåra. Men VIK kom tillbaka bra i andra periodens andra hälft.

Undertecknad räknade till 9-6 i farliga målchanser till VIK i andra perioden. Asplund var riktigt bra i andra. Asplund stekte bland annat Anton Svensson i en åkduell. Wikman och Zetterberg var också vassa och chansskapande.

Zetterberg kan verkligen hota både med skott och sitt välutvecklade spelsinne, splitvision och mjuka handleder i passningsspelet. Då Zäta bland annat tråcklade fram en passning på små ytor till Hillding var det ur den högre skolan. Zäta är en playmaker av rang.

Tredje inleddes med några TAIF-chanser men kedjan med Wikman, Skedung och Eriksson drev, bland många andra, VIK väldigt bra under hela denna match. Målchanserna slutade 8-4 till VIK i tredje perioden efter en stark slutspurt.

Wikman stressade TAIF-backen Jacob Lundegård till att skicka en puck över sargen med sin enorma energi och skridskoåkning. I efterföljande PP styrde Hetta in Janssons skott fram till 0-2 efter 53.17. Det var högst välförtjänt sett till matchbilden.

0-3 kom i tom kasse genom en mycket piggare Viktor Hertzberg.

SAMMANFATTNING

Plötsligt hände det. Efter att ha spelat väldigt grå och trist hockey både med och utan puck i tio omgångar lossnade allt på samma gång (förutom målskyttet) denna onsdag i de småländska skogarna. Det var välbehövligt för alla i VIK-land.

Det var en helt annan vaksamhet och aggressivitet i försvarsspelet som gjorde att VIK tack vare hårt fysiskt spel snabbt kunde återerövra puckar och skapa spelvändningar. Det var härligt att se hur VIK:arna gick så hårt in i närkamperna och satte stopp i spelet.

Det blev någon utvisning för det mer hårdföra spelet då VIK spelade som nitade på sina motståndare. Men hellre någon utvisning extra än hela matcher på halvdistans med mjukt spel.

Allt detta i en erkänt svår hall mot ett NHL-förstärkt Tingsryd som inlett serien bra. Att VIK fick hålla nollan och ta alla tre poäng när man satte så många bitar i spelet ger förhoppningsvis en grund att jobba vidare med. Detta redan nu på fredag borta mot just nu väldigt starka Västervik (har förstärkt ytterligare med NHL-lån).

Detta visade hur svåra VIK kan bli att tas med om de storväxta backarna använder just sin storlek och när forwards verkligen hjälper till i egen zon. Framåt skapade VIK också massor och enligt mina noteringar slutade de goda chanserna hela 25-12 till VIK.

VIK borde dock ha avgjort matchen mycket tidigare. Vi får hoppas målskyttet lossnar och kvaliteten och skottprecisionen går upp framöver.

Driftige och skicklige Calle Ehrnberg fick åter spela (Gustav Berglund utgick före match men August Nilsson var tillbaka) och gjorde det med bravur (5-0 i noterbara prestationer i bloggens logg för puck- och passningsskicklige Ehrnberg).

Younan är skicklig i uppspelen och det var ju ett briljant förarbete vid 1-0-målet. Kanske till och med en av säsongens bästa förarbeten/assister. Younan var 4-3 i noterbara prestationer. Chansade vid ett tillfälle och stötte plötsligt och märkligt upp och lämnade sin backkollega ensam vid en skör 1-0-ledning. Kan Younan polera bort sådant och bli ännu mer vaksam och spela hårdare finns en hel del potential där.

August Tornberg var också vass då han med sin långa klubba hindrade TAIF många gånger. Dessutom var Tornberg med mycket i anfallen, men skyttet som gav flera fina mål under försäsongen har låst sig lite i serien så här långt.

Mylläri och Lundgren var också solida och till slut verkar det som både de och övriga VIK:are börjar hitta den här fysiska ”edgen” som är så viktig i ishockeyn.

Jansson fortsatte att blanda och ge (4-5 i noterbara prestationer), men det är få backar som är så duktiga att få igenom skott som då Jansson låg bakom 2-0-målet i PP. Vissa får aldrig igenom ett skott från blå, än mindre i mål som Jansson är så skicklig på. Hetta fick det målet efter en styrning.

Framåt lyste det mest om Rasmus Asplund. Med 10-1 i noterbara prestationer var NHL-centern klart bäst i VIK, trots en anonym förstaperiod. Frågan är om Asplund nu kan fortsätta på denna höga nivå match efter match nu?

Wikman fortsatte vara på skarp uppgång efter en blek säsongsstart. Nu känner vi verkligen igen Wikman igen som då är en mardröm för motståndarna med sin frenesi och fart.

Anthon Eriksson var fortsatt supernyttig och är den enda som varit så här bra i det fysiska spelet över hela säsongen – men nu verkar inte Anthon bli så ensam längre.

I Joakim Hillding finns förhoppningsvis massor av sparkapital. Centern är ganska osynkad och verkar inte hitta rätt i egen zon då det sprids lite puckar. Samtidigt får vi ibland titta in på de kvaliteter som finns där. Hillding gjorde flera strålande insatser utan puck och i backcheck denna afton.

I mål gjorde Kruse det bra med sin något flängiga stil. Men det handlar ju om att stoppa puckar – oavsett hur det ser ut. Fråga Dominik Hasek.

Redan på fredag väntar nu alltså Västervik 24 småländska mil norrut. Kan VIK då göra en lika bra insats igen kan laget nog vara på väg mot något riktigt bra. Äntligen verkar detta VIK var på gång och på rätt väg.

PUCKLIGAN

5 Rasmus Asplund

4 William Wikman

3 Calle Ehrnberg

2 Henrik Hetta

1 August Tornberg

8 svar

 1. Jan Malmberg skriver:

  Kan inte hålla med Mikael Noren eller VLT. Det var långt ifrån en pefekt match vad hade hänt om dom mött Timrå eller BJÖRKLÖVEN. Fyra idiot passningar i första, och början på andra perioden. Bla. Av nr. 10 Jimmy Jansson (indianare mitt in framför målvakten). Tingsryd fick inte in pucken trots massor av chanser. Kan därimot verkligen inte klaga på målvakten hoppas han står idag mot Västervik. Tycker Vik var bra i tredje perioden, men det var inte bara ett lag på isen. Måste bli ett slut på dessa vansinnes passningar in framför målisen kommer straffa sig längre fram i serien!

 2. Musse skriver:

  Nja visst var det ett steg framåt, alla jobbade hårt nu iaf. Men fortfarande för många horribla missar i egen zon som vi ska var glada för att inte Tingsryd förvaltade bättre. Uddlösa avslut (förutom Hettas första) och ett fortsatt långsamt pucktempo i pp. Jag vill se att vi följer upp det här mot Västervik som är en bättre värdemätare innan Jag tycker vi tar fram glass & ballonger…..

 3. VIKarn skriver:

  Det framgår med all tydlighet att du inte är speciellt förtjust i Kruse.
  Att han som håller 0:an inte blir omnämnd i puckligan säger allt.

  • Mikael Norén skriver:

   Nej, det var andra som var bättre. Tingsryd fick inte så många chanser på mål och det var några farliga returer. Framåt skapade backar och forwards 25 bra chanser. Men han är bra, absolut. Det finns en allmän godtycklighet att om en målvakt inte gör bort sig bör den få plus. Hur ser din puckliga ut?

   • VIKarn skriver:

    Tyvärr kan jag inte bedöma det, kan enbart se de matcher som går på sportkanalen.
    Läser man omdömet på VLT, så får iaf jag uppfattningen att Kruse räddade VIK vid ett flertal tillfällen, när en handfull utespelare slog indianare, missade passningar bakom ryggen osv.

 4. Robert jonsson skriver:

  Härligt ! Äntligen en match där alla gjorde jobbet. Nu blir det att försöka återupprepa detta i kommande matcher.

 5. Christoffer Franzén skriver:

  Frågan är vad som egentligen hände mellan denna och senaste matchen i Väsby…Något extraordinärt måste hänt. De har garanterat haft ett antal olika samtal senaste tiden som ändå inte resulterat i ett smack. Hade lätt betalat lite för att få veta detta unika recept. 😁😁

 6. Sonken skriver:

  Haha, tur att rätt målis står, ä dålig fast inga mål över linjen-skämtare;-)