Åter usel start mot Björklöven men åter moralstark gulsvart upphämtning

Gråhns ger och tar smällar och levererar dessutom poäng. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Åter kom VIK ut totalt fel inledningsvis på bortaplan. Men åter gjorde man en stark upphämtning då man till slut föll med 5-4 borta mot Björklöven.

Det stod 3-0 till Björklöven efter halva matchen. Då släppte VIK loss och visade hjärta och Gråhns serverade Bergman en Gretzkypass från position bakom mål fram till 3-1.

Via ett billigt power play fick Löven hur enkelt som helst 4-1. Men VIK reste sig igen. Fish och Gråhns höll åter kallt i pucken och säsongens bäste back Hampus Larsson fick välförtjänt utdelning på sin direktkanon i krysset från blå.

Svedlund hakades och klubben togs tag i och Löven gjorde snyggt 5-2 tidigt i andra. Men VIK vägrade ge sig och spelade bra hockey. 5-3 sedan Edström fint uppfattat Gråhns framför kassen och den stekhete veteranen styrde in pucken.

5-4 kom i power play sedan Frycklund iskallt höll i pucken och placerade in reduceringen. I slutet var VIK mycket nära kvittering men det ville sig inte den här gången.

SAMMANFATTNING

För tredje raka bortamatchen kom VIK ut uselt preparerade och stela & stirriga. Mot Oskarshamn den 22:a november låg man under med 3-1 efter halva matchen, men vände till 3-4.

Mot AIK borta låg man under med 4-1 inför tredje men kom tillbaka starkt till 4-3 efter mycket vackra mål igen. Lika var det alltså i afton.

Denna trend tyder på att coacherna totalt verkar misslyckas med att få sina grabbar redo för match, plus att såklart även spelarna inte lyckas preparera sig själva.

Dock positivt att dessa matcher visat på gulsvart moral. För om det inte funnits moral i laget hade man ju checkat ut och låtit Oskarshamn, AIK och ikväll Björklöven få glassa hem storsegrar inför hemmapubliken. Detta är positivt att ta med sig.

Men varför kan det då se ut så här? En teori är att VIK är övercoachade från början. Som Thalberg rapporterade från träning verkar Olsson & Zabel vilja trycka in så mycket info det bara går i spelarna.

Det är ju av god vilja men det finns faktiskt ett begrepp som heter ”övercoacha” som sagt. Då blir det så att spelarna reagerar istället för att agera, man tänker för mycket, och det vet jag egen erfarenhet inte funkar i sport.

Men sen när man ligger under slappnar spelarna av mer och ”bara kör” mer på instinkt och känsla i spelet. Där har VIK visat sig spela riktigt fin hockey och man har faktiskt gjort klassmål i dessa matcher.

Svagheten i ovanstående resonemang kan vara att lagen som leder slappnar och släpper in VIK, och visst kan det vara så. Men hemmalag brukar vilja köra på inför sin hemmapublik när man känner att det flyter. Så jag tror mer på att vi kanske få ser mer av det ”sanna” VIK då man bara kör och släpper loss.

Dessutom visade äntligen Olsson i afton sina hårda nypor i afton då han till slut bänkade en rejält underpresterande Niklas Lihagen, som bara har 1+0 och -5 de senaste 13 matcherna.

Jag tycker bänkningar av spelare som faller ur ramen ska göras mycket mer frekvent. Vi såg ifjol när Appelgren till slut bänkade Myttynen & Korhonen att laget släppte loss och började vinna. Dessutom var Myttynen mycket bättre efter sin bänkning.

Tyvärr utgick Johan Jonsson efter en misstänkt charging av Granlund. Jonsson låg kvar länge innan han reste sig upp. Skadeepidemin riskerar att hålla i sig.

Gråhns är fortsatt het och har åtta poäng på de sju senaste matcherna. Men fler än Gråhns måste börja leverera regelbundet nu.

Annars verkar 18-årige Hercules Öhlander Horn klivit förbi exempelvis Lindelöf i backhierarkin då han fick spela 12 minuter mot Lindelöfs 7. Ett litet stjärnskott på gång möjligen?

PUCKLIGAN

5. Stefan Gråhns

4. Hampus Larsson

3. Christopher Fish

2. Fredrik Johansson

1. Mikael Frycklund

6 svar

 1. Gurkan 63 skriver:

  Hej !
  Johan Tallberg kan ha rätt i att dom är om och petar för mycket ,för att det ska bli mål så måste man framot och det vet spelarna också så låt dom ut och köra.
  En teori är att hon inte har dom offensiva kvalitéer eller det materialet för att spela offensivt, känsla säga att börja backa hemåt spela äckligt deffesift helt enkelt..
  Förstår mig inte på Lihagen stor och ting men faller lätt när dom blåser på han, vad värvades Litauen hit på ? Vad är Hanna uppgift ? Tycker han är bättre i år men han för in puck i anfallszon men sen händer ingenting… och denna hockey som det bjuds på idag att man ska slå en puck ner i ett hörn och stå dära och böka är förödande för hockeyn , var längs sedan man såg en dragning ingen spelare vågar utmana utan åker hellre ner i ett hörn och står dära och låter tiden gå … på är helt bedrägligt att de på finns ingen tanke bara låta pucken gå imellan varandra i två minuter..

 2. Johan skriver:

  Varför vågar dom inte bänka Lihagen? Alltså, den mannen väger över 100kg men kan inte gå in i närkamper, om han själv blir tacklad så ramlar han, han visar ingen vilja, han ser likgiltig ut. Nu till laget förövrigt. Synd att Björklöven släpptes iväg till 3-0 och de spelade ruggigt bra hockey då, men väldigt starkt av oss ( VIK) att kunna kämpa sig tillbaka in i matchen, vi var värda en poäng iallafall.

 3. Vimmerbyarn skriver:

  Tack, Mikael! Kanonblogg verkligen. Det som känns mest frustrerande av allt är att laget ska ha så förtvivlat svårt att få ut hela sin kapacitet i 60 minuter. Senaste matcherna har de visat vad de kan när de väl har vaknat efter några mål i baken. Väldigt tråkigt att de inte kan göra det redan vid ställningen 0-0.

  Tack detsamma!

 4. Vimmerbyarn skriver:

  Måste via någon med kontakter få dem att vilja ändra på sig alltså.

 5. Vimmerbyarn skriver:

  Hur ska man få Olsson att fatta att spelarna måste få släppa på handbromsen? Han har ju uppenbarligen inte insett detta….Måste finnas någon som känner någon på insidan….Meningslöst att spekulera runt en klubb som aldrig kan förändra sig.

  • Mikael Norén skriver:

   Ja Vimmerbyarn, bra fråga. Varje tränare har ju sina principer som de nog ogärna släpper. Sen är det ju bara spekulationer att han verkligen övercoachar laget. Vi får luska lite efter mer info. Trevlig helg! Kul att du kommenterar här!