Återigen syntes de offensiva skillsen först när det blev straffar mot Timrå

Doell lyfte mot nya höjder under straffarna med en läcker matchvinnande straff när det behövdes som mest. Guldstjärna där. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi börjar med det roliga. Fransson höll åter nollan. VIK Support och klacken gjorde en positivt röststark insats. Caputi, Romano och i synnerhet Doell bjöd på mycket fina straffar då VIK slog Timrå med 1-0 inför 2700 engagerade fans i ABB.

Och trots att VIK snittar 1,87 mål per match, alltså ungefär vad Zlatan gör per match i FOTBOLL, ligger VIK tvåa i tabellen.

Detta tack vara att man släpper in osannolikt låga 1,6 mål/match. Drar man bort Almtunafadäsen har man släppt så galet lite som 1,29 per match, alltså 18 mål på 14 matcher. Det skulle väl nästan vilket fotbollslag som helst varit hyfsat nöjda med.

Nåja, tillbaka till matchen. Den inleddes blekt av VIK som trots två power play i första inte fick till något direkt  spel. Offensiven var lövtunn och Timrå vann skotten med 14-6 efter första.

Inledningsvis i andra var det fortsatt avslaget i det offensiva. Men sen ungefär från mitten av andra började VIK koppla ett allt mer bastant grepp om Timrå.

VIK ökade intensiteten och Timrå fick knappt något att säga till om. McArdle brände bland annat ett jätteläge i slottet och Mitell hade några rökare som smet utanför.

I sista perioden kom VIK ut och fortsatte att ha klart mest puck och spel. Men mycket skickliga Norja i TIK-kassen stoppade VIK:s alla 13 skott sista. Efter en mållös ÖT lyckades VIK vinna efter högklassiga avslut, se ovan.

Romano utnyttjade klubbans flex mot Norja… FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

… och Romano gjorde mål igen på straff. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Hallin satte också en fin straff bakom Fransson. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Jonsson utgick efter andra perioden och syntes haltande. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sammanfattning

Det finns bara två spelare som är riktigt i form. Romano & Fransson. Resten tangerar gränsen till att vara helt osynkade till att vara halvsynkade till att vara nästan synkade.

Grundproblemet i offensiven är att det skapas för lite målchanser eftersom det går får för sakta, så enkelt tror jag det är. Då får man hela tiden stånga sig blodiga mot samlade försvar. Snabbare tanke, händer och ben – det är lösningen på VIK:s anfallsproblem.

Man ser under straffarna vilka skills Caputi och Doell har, men under match hinner de inte riktigt uträtta dessa som det ser ut nu.

Om det sedan behövs nya spelare för att kunna skapa ett snabbare anfallsspel är den stora frågan för Niklas Johansson. Positivt är att kedjan med Williams- Frycklund- Romano var riktigt bra i andra och tredje perioden och fick fast pucken ordentligt. Fredrik Johansson saknades igen efter hjärnskakningen mot Södertälje och det lämnar ett stort hål.

Men det finns väldigt mycket att fundera på för Niklas Johansson och även för Timrå, som var ett av de blekaste lagen på ett tag i ABB Arena.

Positivt är att Frycklund, Kinisjärvi, Emmerdahl och Larsson får mycket istid som unga spelare. Där finns alltid hopp om explosiva och plötsliga framsteg då man verkligen ger unga ”hemvävda” spelare mycket istid.

När man satsar så ungt köper sig VIK tid, men problemet är att det är mycket svårt med långsiktiga satsningar då man som allsvenskt lag bli skinnat på allt av värde efter varje säsong.

Det handlar om att försöka gå upp varje säsong, i ärlighetens och realitetens namn. Måtte de unga spela snabbspola fram sin kvaliteter redan till denna säsong…

Västerås tre stjärnor:

1. Fransson – Sjätte nollan för säsongen.

2. Romano – Drev på från start.

3. Williams – Kvalitetshöjning i tredje perioden.

4 svar

 1. PatrikH skriver:

  Även jag tycker Andreas Lindh var mycket bra igår även om kommentatorerna till matchen på Viaplay igår inte lyckades uppmärksamma det. Han var ytterst nära att också sätta ett mål igår efter rörligt spel framåt. Lindhs rutin och tuffhet bakåt behövs nu när Varg inte finns kvar sedan förra säsongen.

 2. Rotkiv skriver:

  Bra analys som vanligt och att toppstjärnan skulle gå till Fransson var självklart. Övriga två stjärnor hade kunnat gå till vem som helst i första linen, Williams – Frycklund – Romano. Eller kanske just till gamlingen Lindh som denna kväll visade att han vill vara med i startuppställningen. Att du tog ut Romano antar jag berodde på hans straffsäkerhet, först mot Rögle nu mot Timrå.
  Visst är det skönt att extrapoängen bärgas hem i straffkamperna men ännu härligare om trepoängarna togs under ordinarie tid. Det är väl bara att inse att transatlanterna har säkra skills i den individuella kampen mot straffmålvakten. Men har dom de rätta kvalitéerna i lagspelet? Det har man inte visat mycket av hittills förutom första linens insatser igår under andra och tredje. Den fungerade ju riktigt bra och då återkommer jag till min propå om att man ska rulla runt på ordinarie liner i PP.
  Det skulle vara kul och höra hur Jockes PP-uppställningar fungerar under träningarna – under match funkar dom ju inte. Ställ frågan!

 3. Anders Kvarnefalk Forslund skriver:

  Nog tycker jag att Lindh gjorde ett riktigt fint jobb under stunderna han var inne.
  Jag tror att rutinen som dem lite äldre spelarna har är lite eftersatt. Borde man inte använda sig mer av dom eller är det fel tänkt av mig?

 4. skägge skriver:

  När ska spelarna få börja tacklas ordentligt igen?! Kom igång med tacklingarna och in med pucken på mål.