Återigen tamt Västerås föll i en medioker tillställning mot Vita Hästen och kvalspöket lever i högsta grad

Hur kommer VIK ut mot Almtuna? Inte som vanligt på bortaplan får vi verkligen hoppas. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås föll blytungt med 0-2 i den viktiga bottenfighten hemma mot Vita Hästen på lördagseftermiddagen. Det var en mycket medioker tillställning där gästerna bjöd på minst.

VIK försökte tackla och spela fysiskt i den första perioden och det var trevligt att se några fina tacklingar. Dock hade hemmalaget ruskigt svårt i passningsspelet över hela banan. Något som tyvärr höll i sig genom hela matchen.

I andra perioden valde Schilken att tveksamt döma bort VIK:s ledningsmål i power play (Kalle Jellvert), då Stefan Gråhns stod på målgårdslinjen. Godtyckligt, varför inte kolla målkameran?

Istället bjöd VIK giftige late-bloomern Rikard Palmberg på en chans för mycket fram till 0-1. 0-2 kom efter en tilltrasslad situation, kanske hade Henrik Lundberg tagit den om han varit matchtränad.

VIK försökte i tredje perioden men det var för slätstruket och man kom inte in framför kassen då Vita Hästen försvarade sig skickligt och lågt i egen zon. Dock skapade VIK ändå några bra chanser, men laget har som sagt seriens näst sämsta effektivitet när det kommer till avslut.

SAMMANFATTNING

Christer Olssons ord om att detta lag måste ”slå i taket” för att ha en chans ekar. Denna kväll hade inte spelarna tillräcklig energi och skärpa. Man var långt ifrån taket. Då finns inte den här grundskickligheten eller grundspelet att falla tillbaka på en dålig kväll, som bra lag har, där.

Det mest frapperade är att se hur dåligt passningsspelet och uppspelen var. Kanske inte så konstigt då man haft väldig ruljans på backsidan, och en frustrerad (slog klubban i sargen i andra perioden) Simon Karlsson har inte kommit in i VIK-spelet ännu. Det måste han illa kvickt göra.

Det var lite försäsong i hur backarna skötte uppspel och utlägg. Hoppas verkligen Mylläri snart är tillbaka och att man sedan får ha tur att vara skadefria, så man kan börja bygga en kontinuitet bakifrån.

Tyvärr är det heller ingen kedja som heller kliver fram offensivt en sådan här kväll då alla är allmänt ”off”. Vi får behålla citationstecknen kring ”förstakedjan” med Fish-Johansson-Davidsson, nu poänglösa i tre raka matcher. Det är för konturlöst framåt.

Skillnaden mellan lagen är att Vita Hästen faktiskt har några spelare som producerar regelbundet i Palmberg, Marcus Eriksson och Jesper Samuelsson (skadad ikväll, men vad hjälpte det VIK?)

Ett ljus i mörkret var att unge Hercules Öhlander Horn inte bara har ett häftigt namn, utan också verkar ha en del verktyg. Högerskytt, rör sig bra och ganska rejäl i spelet. Inter heller mer äventyrlig med pucken än någon annan back.

Även blott 16-årige Gustav Lindberg såg pigg ut och röstades fram till matchens VIK:are. Lindberg leder skytteligan i J20-laget och bör få många fler chanser.

Detta var en bakslag modell större och en bitter påminnelse om att denna säsong handlar om att hålla sig kvar. VIK under Christer Olsson och Tony Zabel har en lång väg att vandra.

Det är svårt att påstå att man får ut maximalt av detta gäng när man ser andra ännu billigare budgetlag spela bekymmerslös och vinnande gladhockey. Kanske har de haft mer tur med skador med mera. Men oavsett vilket är ändå känslan att detta lag borde kunna leverera lite mer…

4 svar

 1. Johan skriver:

  Vi som följer laget ifrån läktaren känner panik och att detta inte kommer gå bra, något måstes göra innan nästa match, behöver in med minst två riktigt bra spelare om detta inte ska luta i 1an nästa år för ett negativt kval kommer inte laget klara av. Märkligt att ledarna i laget inte ser paniken, ser de inte samma sak som vi? Eller inser de att det är kört iallafall. Detta kommer bli väldigt dyrt för VIK, självklart sviker publiken och därmed sjuker intäkterna. Många känner sig besvikna och svikna på hur det blev förra sesongen och förväntar sig att laget åtminstondet stannar kvar i allsvenskan. GÖR NÅGOT NU!!!

 2. Snövit skriver:

  Chanserna är inte stora att detta lag klarar ett negativt kval. Hamnar man väl där försvinner även ”slå underifrån”-faktorn och byts till fet press istället. Vi känns väldigt mycket som Asplöven förra säsongen.

 3. PatrikH skriver:

  Precis så känner jag också, vi borde få ut mer av detta lag, det är en inställningsfråga. Alldeles för länge har det tjatats om att vi har ett svagt lag med juniorer etc. På samma sätt fortsätter spelarna att tjata på det bortdömda målet istället för att ”face the facts” och börja jobba utifrån de förutsättningar vi har. Det är bara förlorare som har en massa bortförklaringar, vi kan fortsätta att skylla på än det ena än det andra och fortsätta vara förlorare; ELLER så slutar vi upp med bortförklaringar och inser att vi har en chans att ändra på saker om vi tar ansvar för det.

 4. Patrick skriver:

  Svag mentalitet idagens Vik är ett faktum. Laget gör så klart så gott dem kan men kvalitén räcker inte till och dem etablerade spelarna tar inte sitt ansvar, tror att dem själva känner att dem inte räcker till., Fredda Lihagen, Gråhns mm har aldrig varit nå bärande spelare i tidigare lag. Äpplet måste agera och ledningen måste se till att jobba in cash annars blir de negativt kval.