Backkoll och intressant i Zätas jakt inför Modo: ”Har spår som kan ge svar inom nån vecka”, Mora och Västervik tar in välmeriterade backar & J20 med nya klara segrar mot Leksand & Mora

Zäta på centerjakt. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Intressant att sportchef Patrik Zetterberg i dagens VLT sa att han ”gärna vill ha någon ny back så fort som möjligt”. Sportchefen var även inne på att mycket händer i Nordamerika just nu som har bäring på spelarmarknaden här.

Vad bloggen har på känn är det inte uteslutet att det är en tänkbar topp-4-back som ska in. Och då troligen en spelskicklig tvåvägsback, men kanske med tyngdpunkten på att avlasta så att Gunnarsson och Jansson kan fokusera på det offensiva.

***

Mora tar in offensivt skicklige backen Steve Seigo som har fina meriter. Men har en ifrågasatt defensiv.

Västervik fortsätter importsatsa på enormt skadedrabbade backen Luke Green, som bara spelat 40 matcher på fyra säsonger (!). Är nog en rejäl chansning.

Men sportchef Georgsson brukar veta väldigt väl vad han gör. Green var tidigare ett ganska högt draftval för Winnipeg och har 28 matcher i AHL (2+3).

Blir ytterst spännande att se vad Zäta kontrar med för back…

***

Det har ju rörts om ganska mycket bland backparen på sistone. Fenomenet Ludvig Östman (generna i den familjen är något alldeles extra…) har satts ihop med Daniel Gunnarsson.

Det verkar klokt då Östman har 7-1 i 5-v-5-mål mot Gunnarssons 4-10. En på insidan sa att både Gunnarsson och JG behöver tid att anpassa sig till det fladdriga spelet i HA. Sen kommer det bli bra.

Jansson fortsätter logiskt nog med Jardeskog, som endast har Daniel Rahimi i Björklöven före sig gällande tacklingar, 16 mot 13. Jardeskog dock sjuk idag.

Logan Roe har hamnat som ”femte” back bredvid August Tornberg. Amerikanen har haft några mindre framträdande insatser med tanke på potentialen som verkar finnas där med åkningen och räckvidden.

***

Annars verkligen ”18/19-vibbar” på både Lukas Zetterberg och Marcus Bergman (även han sjuk) de senaste matcherna tillsammans med Mikael Frycklund. 18/19 var det Kalle Östman som bidrog till att Bergman totalt gjorde 36 poäng och Zäta hela 49 i samma kedja.

Det är utmärkt att både Bergman och Zetterberg ser ut att få leva ut sin maxpotential med en toppcenter som Frycklund, efter några ojämna säsonger.

I övrigt finns då flertalet vassa tänkbara topp-6-yttrar som Lunsjö, From, Svensson och Lavoie som alla bör kunna ge VIK en svårbemästrad offensiv över tid, särskilt om Patrik Zetterberg kan hitta en riktig topp-2-center till.

Om jag känner den så ambitiöse och kravställande Zäta rätt kan det nog komma in en sådan center runt jul…

***

Men allt bygger på att VIK fortsätter spela försvarsspel som under stora delar av de sista 40 minuterna borta mot AIK senast. Målsnittet måste bara ner till runt 2,0 per match om det ska bli kul i vår…

***

VIK J20 vann mot Leksand (5-1) och topplaget Mora (4-1) nyligen. Tabellen, nedan sorterad på poängsnitt, ser trevlig ut. VIK verkar vara på gång att nå det så åtråvärda topp-10-slutspelet:

Ian Blomquist har varit sensationell i kassen med otroliga 94,5 i räddningsprocent efter åtta matcher. Faktum är att bara två målvakter J20:s historia har haft bättre räddningsprocent, enligt EP.

Och Thorwalls & Co. fortsätter producera framåt, men bred produktion överlag:

Topp-15 i J20:s interna poängliga.

Backarna Gustav Lagerlöf och David Göransson producerar som synes väldigt bra (2:a och 4:a i backarnas poängliga). Karl Persman är bäst i plus/minus tillsammans med Thorwalls.

Men de statistiknördiga är kanske lite oroliga huruvida VIK:s höga ”PDO” på 108 % (räddningsprocent + skottprocent) kan ligga kvar så högt över tid?

Samtidigt är kanske Blomquist en målvakt utöver det vanliga som kan vara kvar på denna enormt höga nivå?

3 svar

 1. Bosse skriver:

  ”En på insidan sa att både Gunnarsson och JG behöver tid att anpassa sig till det fladdriga spelet i HA. Sen kommer det bli bra.”

  Behöver man inte markera spelarna framför mål i SHL eller?

  • Pekle skriver:

   Haha, de där va lite kul. Men ja, du har en poäng. Men vi får hoppas på bättring från dem

   • Mikael Norén skriver:

    Haha, som jag skrivit Bosse är det nog mycket mer behov av stor vaksamhet i egen zon i HA då det studsar och händer mer oväntade grejer än i det mycket mer uppstyrda och kontrollerade SHL. Det sa även som sagt HV71s målvakt.

    Man måste hela tiden vara förberedd på ett annat sätt i egen zon, vilket jag hoppas och tror bra spelare som JG och DG kan anpassa sig till över tid. Ordet ”vaksamhet” är kanske underskattat.