Bildextra Fredrik Johansson – Kungen av karaktär och mångsidighet – visar klass även vid avslutet och bloggen fick en pratstund med VIK-legenden

Klassisk bild från festen 2018. Fredrik Johanssons mångsidighet blev förresten inte lätt att ersätta. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Fredrik Johansson, lagets kapten sedan 2015, slutar. Beskedet kom under onsdagen. Det är omvälvande nyheter då Freddan har varit en viktig del av VIK så länge många kan minnas. Detta i en tid då många andra byter klubb årligen.

Minns faktiskt när jag läste i VLT papper i något bibliotek sommaren 2004 att VIK värvat en framstående junior från Frölunda. Resten är historia.

Freddan, som här  sköt det avgörande kvalmålet mot Troja våren 2018. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Under åren har jag haft en del kontakt med Freddan. Det som särskiljer honom från många andra elitidrottsmän jag har talat med är att kaptenen är så lätt och tala med och är inte bara fokuserad på sitt.

Freddan från samma underbara sekvens. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Freddan ställer frågor om vad man tycker och är alltså inte alls den typiske kanske lite lätt egenkäre elitidrottaren som man kan stöta på mellan varven.

Många är trevliga men ganska få är intresserade av att höra vad andra tycker. Förutom Freddan då. Det säger så mycket om personligheten och förklarar varför många alltid hyllat Freddan.

På isen kunde Freddan användas i så många roller: BP, PP, framspelare, ytter, center, skytt och allt från fjärdekedjan till förstakedjan, alltid med bra fart under skridskorna och stark i teken. En unikt mångsidig spelare som dessutom slutar på toppen som en av lagets bästa spelare i slutspelet.

Det i sig, att vara så bra närmare 40, är också något som gör Freddan unik; att vid 37 års ålder inte visa tecken på åldrande. Detta i en sport där vissa tappar skridskoåkningen eller drivet runt 30.

Det största i karriären är ändå kanske när Freddan valde att stanna i VIK trots degraderingen till Ettan våren 2017. Våren 2018 var Freddan stor kvalhjälte då VIK snabbt var tillbaka, mycket tack vare Freddan.

En yngre Fredrik Johansson fördelar pucken.

Av en slump kontaktade undertecknad Freddan under onsdagsförmiddagen, helt ovetandes om det kommande beslutet på eftermiddagen. Freddan bad då mig att ringa senare.

Istället ringde Freddan upp mig precis efter beskedet blivit officiellt vid tre-fyratiden. Det blev ett märkligt samtal. Men det säger också en hel del att Freddan själv ringer upp en liten bloggare en dag som denna.

Fredrik Johansson har lirat med många profiler, men kaptenen håller mångsidige kraftpaketet Jan Urbas som den bäste kedjekamraten, i mitten Jeremy Williams. FOTO: RUNE ÅHLÉN

– Jag bestämde mig i februari för att sluta, säger Freddan. Detta är faktiskt en annan sport utan publik, och jag får inte längre det där adrenalinpåslaget innan match.

– Så nu har jag talat med familjen och det är dags att sluta. Dock känner jag fortfarande att det är roligt att träna, det har aldrig varit ett problem. Kroppen känns fräsch, men det är det här mentala och allt har sin tid.

Vi kom in på sättet Freddan fick sluta efter den så fula crosscheckingen i Karlskoga efter avblåsning, som tyvärr kom att bli det sista vi fick se av Freddan i VIK.

– Jag är faktiskt besviken att det inte blev något från domarna, eller någon avstängning i efterhand. Domarna är petiga på centimetern hur vi har skridskorna på tekning, men de släpper en crosschecking i huvudet, dessutom efter avblåsning, säger Freddan och suckar.

Med Mikael Backlund sommaren 2013.

Undertecknad sa till Freddan att han borde få typ något minnesmärke efter att ha stannat kvar och spelat upp VIK i Allsvenskan igen, bland mycket annat. Men återigen kom Freddans ödmjukhet direkt fram.

– Minnesmärke, haha, nej den nivån räckte jag inte upp till, då hade jag behövt vara bättre eller spelat längre, skrattar Freddan.

– VIK är goda händer nu, styrelsen består av jordnära och smarta personer, menar Freddan.

Det är såklart självklart att Freddans #12 ska upp taket så fort som publik tillåts i ABB Arena. Få spelare har gjort så mycket för klubben.

Fredrik Johansson mot Enköping i september 2017. FOTO: RUNE ÅHLÉN

När jag tills sist åter tackade Freddan för hans insatser lät kaptenen glad och tacksam på riktigt för de orden, och Freddan lovade att fortsätta följa VIK och att jag fick återkomma för att snacka hockey även i framtiden.

Freddan har slipats av Mio några gånger … FOTO: RUNE ÅHLÉN

När jag sa att Freddan kommer göra comeback efter jul svarade VIK-legenden med ett hjärtligt skratt…

Freddan efter ha nätat igen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Freddan visade även sin klass också i detta beslut som alltså sportchef Patrik Zetterberg fick i god tid för att kunna hitta en ersättare.

Men att ersätta Fredrik Johanssons mångsidighet och karaktär rakt av går såklart inte. Istället kan vi hoppas att någon går i Freddans fotspår.

Återigen, stort tack Freddan!

***

Freddan, Freddan, Johansson, Johansson, Johansson,… Freddan, Freddan Johansson, Johansson, Johansson…”

Som klacken brukade sjunga.

8 svar

 1. Jan Santaniemi skriver:

  Tack Fredrik J an för allt du gjort för VIK-hockey. Att din tröja ska upp i taket i hallen är för mig en självklarhet. Därefter ska nr 12 vara fredat…

 2. Vintermannen skriver:

  När Fredda kom ifrån Frölunda så har jag för mig att han inte kom ensam, visst var det en till som kom just från Frölunda eller minns jag fel? Han var också jäkligt duktig och har för mig att han gick till Örebro kexen. Om det nu stämmer att de var två som kom vad hette då den andra?

 3. Martin skriver:

  Minns likt dig Mikael när jag läste pappersupplagan att vi värvat tillbaka FJ, käkade lunch på Mormors resturang på Brandthovda våren 2008. Då i en matchtröja från Frölunda om jag inte minns fel.

 4. Pelle skriver:

  Ödmjukheten säger allt.
  Tack för underhållningen .

 5. UliH skriver:

  Kung 👑