Bitvis fortsatt bättre trots åter 6-7 borta men till slut fick Almtuna utdelning då VIK släppte till för många chanser igen – försvaret måste snabbt vässas mot Björklöven

FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK föll med 3-2 efter övertid borta mot Almtuna på fredagskvällen. Bitvis bra med tanke på att sex-sju man åter saknades, men fortsatt lite för lätt för motståndare att skapa chanser gav till slut två tappade poäng. Nu saknades även viktige Shane Gersich efter axelskada, när ska det vända?

Bra första för att vara i Uppsala. Lite passiv start och några returer från Ian Blomquist som gjorde sin blott andra start sedan den 25:e oktober (!).

Fortsatt många skador och juniorer, Jan Dorthe pigg inledningsvis. Mingoia fixade två fina lägen för Lindelöf. Flood bra och Komarek fri men fick inte iväg skottet.

Dmytriw låg bakom två halvchanser för Oden och Jansson.

Slarv Lindelöf och farligt AIS. 1-0 AIS dubbelchans efter olycklig retur Ian och Loponen lyckades inte rensa och möjligen pucktitt unge Lejon.

Hofbauer åkte sig till eget friläge. Bohm bröt elegant på 1-mot-2:a. Dmytriw bra pass och halvchans Loponen.

Andersson fint dropp till Flood som inte fick igenom skottet. VIK hade många bra skottförsök och intentioner, men fick bara fram fyra heta avslut mot mål; AIS fem sådana.

Lite svårt med flytet i avslut då man vunnit fem raka, måste då vara extra bra för att få något med sig enligt sannolikhetsläran…

Sämre 2:a i Uppsala, men Ian spelade upp sig rejält då AIS skapade mycket. Dock retur Ian inledningsvis men lyckades parera. Oden skapade chans åt sig själv.

Harlestam farlig i kontring. Ian spikade igen på nya chanser. Komarek gick bort sig på egen blå och farligt. Krupic spelat upp sig och fin pass som Dmytriw axade sig fri på, utvisning Almtuna.

Dåligt PP dock men så många forwards borta märks där. Gabriel Kangas gjorde sin bästa match på länge och fin pass till Hofbauer.

1-1 bra brytning Komarek, kall pass Topping och ännu kallare avslut i taket Mingo.

Alltid stark Skedung fixade nytt PP. Först slarv Hofbauer, men sen förtjänstfullt förarbete Mingoia och framförallt Gabriel Kangas som gav Dmytriw fint läge i PP och 1-2.

Oden friställde trött och comebackande Hellberg som knappt hade styrfart efter långsjukdom.

Lindelöf dribblade på egen blå och ny chans Almtuna. Vass räddning Ian på styrning och hela 9-4 chanser AIS i 5-5 – så VIK behövde upp i 3e, men högre lägstanivå och grundtempo ändå.

Direkt 2-2 i tredje sedan Ian tappade kontrollen på var han och trissan var för enkelt inlagt mål från kanten, dock lurigt läge.

Hofbauer åkte sig till nytt halvt friläge, #23 kan verkligen åka.

Mingoia och Komarek hade ett läckert växelspel och nära på dubbelchans för den förstnämnde. Misstänkt fantomutvisning efter slarv men sedan bra reparerat av Dmytriw.

Hofbauer gjorde ett strålande jobb i BP. Sedan satte Komarek upp en fortsatt klinik gällande chansskapande passningar. Först till Dmytriw, sedan ny magnifik 67-passning som Mingoia satte i stolpen.

VIK var bra i tredje perioden och Komarek brände ny chans. Flood dukade upp för Lindelöf som brände många chanser denna afton. Lindelöf slarvade men Flood räddade upp med superbt hemjobb.

Totalt vann VIK chanser med 7-4 i 5-5 i sista perioden, så det var klart bästa tredjedelen.

Under övertiden undvek Helmersson av någon märklig anledning att sätta ut sin bästa trea och Hofbauer, Skedung och Jansson tappade bort sig, misstänkt interference på passiv annars utmärkt Jansson och Ian sålde sig kanske väl billigt på friläget fram till 3-2 AIS.

SAMMANFATTNING

Sammanlagt vann faktiskt AIS chanserna med 18-15 i 5-5, så det var inte orättvist att rött fick lite retroaktiv utdelning i slutet trots att VIK avslutade bra sista 20.

VIK har således fortsatt en resa att göra gällande att skära ner antalet chanser bakåt, även om saker är bättre än tidigare och poäng i sex raka matcher nu, inklusive fem segrar.

En rinkrostig Ian Blomquist som alltså stått i blott 2-3 matcher sedan mitten på oktober blandade och gav, men helt rätt att försöka få igång Ian samtidigt som Niilo nu är fräsch inför lördagens batalj hemma mot Björklöven.

Mest glädjande är annars att Jansson är på väg uppåt och kaptenen var trots -3 väldigt bra i afton med hela 14-2 i NP med massor av brytningar och vunna dueller och puckar. Ibland säger inte plus/minus så mycket på totalen.

Flood också bra back men annars åter lite halvblekt på backplats. Lindelöf hade en jobbig afton med 5-6 i NP med alldeles för många äventyr.

Positivt var dock att Krupic efter en jobbig start spelade upp sig rejält och behöver ju steppa upp nu så fortsatt som en av lagets klart mest begåvade backar.

VIK måste helt enkelt spela igång Krupic då få andra backar kan mäta sig med Halmstadssonens högstakapacitet. Plus att Elias Pettersson kommer tillbaka starkare en någonsin efter JVM.

Framåt var kedjan med Topping (6-1 i NP) mellan Komarek (8-2) och Mingoia (8-2) drivande och var nära att avgöra i tredje perioden. Här kan VIK funnit den där förstakedjan som kan driva laget långt.

Dmytriw gjorde åter en lysande insats med 9-1 i NP som andrecenter mellan en idag ojämn Lejon (som bänkades) och en helt okey Oden (5-0 i NP). Dmytriw vann 8 av 13 tekningar och lirar han så här är det en spelare för en kedja högre upp.

Gabriel Kangas gjorde sin bästa match på oerhört länge med 9-0 i NP och en bländande assist till Dmytriw i PP.

Skedung på nytt genomsolid där som tredjecenter. Hofbauer lite ojämn med besluten med pucken men många starka åkningar och puckvinster i duellspelet.

Juniorkedjan gjorde det åter bra, speciellt visade Jan Dorthe att även han lärt sig A-lagshockey med några puckvinster, men fick bara sex minuter. Gustaf Kangas åter solid under sina nio minuter, även en helt okey tekare i HA.

Succélånet Hannes Hellberg gjorde sin första match på ungefär tre veckor efter långdragen sjukdom och #7 såg trött ut i sin comeback under sina sju minuter. Men vi får hoppas Hellberg är piggare redan mot Björklöven på lördagskvällen, det lär behövas.

Det är lite svåranalyserat då VIK nu konstant saknar nästan halva forwardssidan, men det finns en hel del bra indikationer på individnivå där ändå. Stjärnorna levererar, juniorerna krigar på och breddspelarna breddar.

Nästa steg är att fortsätta förbättra lagspelet defensivt, för på något sätt måste man skära ner på antalet målchanser bakåt som till slut gav en förlust ikväll.

Mot Björklöven måste det vara betydligt striktare defensivt, annars kommer deras storskyttar festa. Och snart måste väl forwardssidan bli friskare och skadevinden vända?

Beröm till VIK Support som hördes bra i TV.

PUCKLIGAN

5 Jimmie Jansson

4 Jared Dmytriw

3 Gabriel Kangas

2 Trevor Mingoia

1 Isak Skedung

12 svar

 1. TB skriver:

  Håller med om att det var helt fel spelare inne på OT. Men jag förstår inte varför Mr H skriver en hel recension om JVM. Det här är ju en VIK sida, då skulle man ju även kunna skriva om Rögle eller annat lag, konstigt!

 2. Mr H skriver:

  JVM – Sverige – USA i final. Igår kväll (som krockade med VIK’s bortamatch). Hemmaplan. Fullsatt. Sprudlande start. Fan – vi föll återigen för att vi spelar för… naivt – eller? I alla fall som främsta orsak. Trots superfin inställning, härlig skridskoåkning och fina mål.
  Sverige visade prov på superfin teknik, glänsande spel på små ytor, men när inte första målet kom, och den offensiva hockeyn samtidigt passade USA som handsken, så kom baklängesmål istället. Det här är det som är problemet, Sverige spelar ofta högt och klarar inte som t. ex. Finland att tighta bakåt och ligga på rätt sida om puck. Balansen. Sverige försökte att föra matchen. USA fick fler smarta spelvändningar, och tog sig till bättre lägen. Sverige hamnade i sin tur för mycket i hörnen, eller orkade inte ju längre matchen gick, trots sen reducering till 2-3 i 2:a perioden. USA är samtidigt det målrikaste laget i turneringen, visst så är det.
  Finland hade dock 2-0 på USA i sin semi, men USA vände precis, och vann knappt. Här blev det något helt annat. Inte rätt matchbild. Spelet böljade för mycket fram och tillbaka. Domarna kanske missade något – ett par utvisningar, men USA vann rättvist. Ska man vinna de här turneringarna så måste man se över mer hur taktiken och resurserna ska användas, och spela så lite som möjligt på motståndarens premisser. Sverige gick i fällan med att spela för öppet/offensivt tycker jag. Det här är på stor rink – vi borde kunnat orka mer/stå upp bättre i en så här viktig turnering.
  Finland har vunnit 3 gånger sista 10 åren (sedan 2014). Vi (Sverige) har vunnit 2 gånger på 46 år, och samtidigt blivit 2:a hela 12 gånger. That’s it!
  Finlands spelmodell är mycket mer framgångsrik. Tjeckien manövrerade bort Kanada på ett liknande sätt. Sverige har varit i 4 finaler sedan 2013 och förlorat alla! Synd på så många bra spelare, och på hemmaplan. Lekkerimäki, Sandin-Pellikka, Öhgren, Östlund, Hävelid och så vidare.
  Sverige behöver välja, eller prioritera en annan mer vårdad/disciplinerad spelmodell om man ska vinna turneringar!!! En modell som passar de lag som inte har den bredd som de stora nationerna har. Lär av Finland.

 3. Hjärn släpp ang. Tekare! skriver:

  Håller med ( ang. KALKON) varför ska Skedung överhuvudtaget teka. Helmersson måste vara korkad. Dmitriw borde ha tekat vid övertiden ( VINNER NÄSTAN ALLA) ,vart chockad när Skedung tekade. Förlust vid teckningen och omedelbart mål. Hade jag varit tränare skulle Skedung aldrig fått teka.

  • Philip Sunell skriver:

   Kommenterar sällan men när man ser vissa kommentarer helt grundade utan fakta kan jag inte hålla mig, Topping hade 1-5 mot Harlestam i tekningscirkeln och Skedung hade 3-1.

 4. Musse skriver:

  Undrar hur Helmersson tänkte när han startade med den här kalkonuppställningen i tre mot tre?!?!
  Den här förlusten får han ta på sig med en sån dålig coachning.🫣

  • C skriver:

   Jag tyckte att det var en bra plan då när förlängningen startade och ska förklara varför så får vi se om du håller med eller inte.

   Skedung är lagets bästa defensiva forward med minst in släppta mål per spelad minut. Dessutom startade Almtuna med sin bästa spelare Harlestam (snygg regelrätt stängning på Jansson).

   Om VIK vunnit tekningen hade man kört på i 30sek typ och sen satt in Komarek och Topping. Om man förlorat tekningen skulle man ändå varit tillräckligt starka defensivt med de här spelarna för att hålla ut och vinna tillbaka pucken.

   Planen var säkerligen att släppa in Komarek, Topping och Flood när VIK väl ägde pucken och sen Mingoia (bäst på planen igår) och Dimytriw.

   VIK hade före igår förlorat 2 förlängningar och båda gångerna har Komarek gått bort sig defensivt så att starta med honom och att motståndarna vinner tekningen är inte alls bra.

   Dessutom hade Komarek, Mingoia och Topping spelat mycket i slutet på matchen.

   Nu funkade ju inte planen och det är ju Hofbauer som är fel ute defensivt eftersom Jansson och Skedung har var sin spelare vid 3-2 målet.

   Vad säger du om det? Är jag fel ute så hojta till.

  • C skriver:

   Jag tyckte att det var en bra plan då när förlängningen startade och ska förklara varför så får vi se om du håller med eller inte.

   Skedung är lagets bästa defensiva forward med minst in släppta mål per spelad minut. Dessutom startade Almtuna med sin bästa spelare Harlestam (snygg regelrätt stängning på Jansson).

   Om VIK vunnit tekningen hade man kört på i 30sek typ och sen satt in Komarek och Topping. Om man förlorat tekningen skulle man ändå varit tillräckligt starka defensivt med de här spelarna för att hålla ut och vinna tillbaka pucken.

   Planen var säkerligen att släppa in Komarek, Topping och Flood när VIK väl ägde pucken och sen Mingoia (bäst på planen igår) och Dimytriw.

   VIK hade före igår förlorat 2 förlängningar och båda gångerna har Komarek gått bort sig defensivt så att starta med honom och att motståndarna vinner tekningen är inte alls bra.

   Dessutom hade Komarek, Mingoia och Topping spelat mycket i slutet på matchen.

   Nu funkade ju inte planen och det är ju Hofbauer som är fel ute defensivt eftersom Jansson och Skedung har var sin spelare vid 3-2 målet.

   Vad säger du om det? Är jag fel ute så hojta till.

 5. Mikael skriver:

  Jag tänker inte ta ifrån det du känner.. men på riktigt -3 på vår kapten och han var riktigt bra? Vi måste sluta se att dem kan göra ett pass ibland och istället kräva det VI betalat för..

  • Johan skriver:

   Håller med dig till 100%…. Hylla kaptenen som går -3 och ansvarar för målet i förlängningen.. Enda uppgiften han har i sudden är att spela man-man och blir bortplockad hur lätt som helst och Almtunaspelaren får fri gata och lägger in den.

   • Mikael Norén skriver:

    Jag försöker orka se och notera det viktigaste under 60+ minuter och våga ompröva gamla föreställningar och bedöma varje match för sig då det handlar om en matchrapport.

 6. Olle skriver:

  + åter igen en stark insats av VIK-support som åkt till Uppsala. Man höll igång från första nedsläpp till sista! Hördes kanske inte så bra i TV men på plats var det suveränt bra!