Bloggen lyfter på blicken mot 18/19 – Zätas utmanande arbete på kort och lång sikt som både tränare och sportchef

Patrik Zetterberg har mycket jobb framför sig för att undvika en ny blek säsong... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Bråda dagar för sportchef o-c-h andretränare Patrik Zetterberg. Dels ska tränar-Zäta se till att förvalta den fina starten på kvalserien och dels måste sportchefs-Zäta jobba med planen för lagbygget inför nästa säsong.

Det som gör det än mer komplicerat för Zäta är ju att det måste planeras i två spår, antingen för fortsatt spel i Ettan eller en comeback i Allsvenskan.

Bloggen siar nedan lite om framtiden, eftersom det påverkar nuet också. I stora drag blir kanske principen att behålla så mycket som möjligt på mv-och backsidan, och fylla på med en spetsfemma + någon målskytt, anpassad till den liga man hamnar i. Möjligen lite fler frågetecken på forwardssidan vad som händer med ett sjok av spelare.

Det som är lite lurigt när man utifrån bedömer spelare är ju också att vissa kan dras med skador, som bara ledningen känner till, men fortsätter spela.

TRÄNARE/SPORTCHEF

Om jag satt i styrelsen för VIK skulle jag först och främst jobba för en förlängning med Thomas Paananen och Patrik Zetterberg. De har byggt ett helt nytt lag som varit bäst när det gäller. Detta från i princip ingenting dag 1 våren 2017. Zäta har för det mesta hittat fina nyförvärv som nästan alla hittat sina roller och levt upp till förväntningarna.

”Tydlig och lyhörd”. ”Modern coach som får ihop gruppen bra”. Det är omdömen om Thomas Paananen jag fått från flera på insidan, som inte har någon anledning att skönmåla och som varit mycket kritiska till andra.

VIK-ledningen har bidragit till att en spelare som Fredrik Johansson sett mer involverad ut än kanske någonsin. Fredrik Hetta och Niclas Lehmann gör kanske sina bästa säsonger i karriärerna, de beskrevs som ”lite endimensionella” av folk före säsongen. Pontus Holmbergs utveckling går ju heller inte att klaga på.

Helena Ambjörns fysträning verkar funka väldigt bra, få se hur pigga VIK:arna är nu sista sex matcherna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Under säsongen har i princip hela backsidan utvecklats mycket och såklart har ju Marcus Dahlboms utveckling slagit de flesta med häpnad.

Sammanfattningsvis: Paananen & Zäta måste helt enkelt göra många saker rätt tillsammans med målvaktstränare Patrik Sjöström och fystränare Helena Ambjörn.

MÅLVAKTER

Det mesta är ju redan sagt om Marcus Dahlboms säsong. Orkar 27-åringen vara så här bra hela vägen igenom kvalserien nu spelar VIK troligen i Allsvenskan 18/19. Dahlbom har då gjort en av de bästa insatserna på oerhört lång tid mellan stolparna i Gulsvart.

Orkar Dahlbom hela vägen har VIK god chans till Allsvenskan. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Daniel Wahlberg är ett oskrivet kort men som säkert kan utvecklas lika bra som många andra målvakter gjort under målvaktstränare Patrik Sjöström, som alltså hyllats av bland annat Lasse Johansson. Wahlberg verkar vara en cool målvakt, bra på straffar, bra i närspel och snabb i sidled men har ju såklart grejer att jobba på.

Blir laget kvar i Ettan lär Dahlbom ha 14 erbjudanden från Allsvenskan och kanske till och med högre upp. Då måste Zäta ut på en extremt viktigt jakt på en ny toppmålvakt. Men att hitta någon som kan matcha Dahlboms siffror lär vara omöjligt och en förbättrad offensiv blir då ett måste för VIK.

BACKSIDAN

Jimmie Jansson (allroundstark och kanske lagets bäste back totalt sett) och framförallt Joel Werner (riktigt bra frekvens och arbetskapacitet, potential till allroundback) har tagit stora kliv. Morgan Hassel och Kenny Källström har varit precis så bra som förväntat i att använda sin storlek och sätta stopp i egen zon, kanske hade vi dock önskat lite mer offensiv efter jul.

Backar som Kenny Källström och Morgan Hassel saknades verkligen i det VIK som ramlade ur. De sätter stopp i egen zon och använder sin storlek. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Robin Nilsson har varit upp och ner men har varit mestadels stark i kvalet då han hittat formen från tidig höst.

Alex Lindelöf har bra pondus och unik teknik som back men behöver putsa på skottet och fötterna för att nå sin fulla potential som, om allt faller på plats, är hög. Lindelöf är fortfarande bara 21 år och såklart på tillväxt.

Anton Brandhammar och Douglas Alenbring är troligen mindre nöjda med sina säsonger då det varit mycket bänk/läktare. Alenbring är väl ett ”offer” för att nya VIK-ledningen verkligen gillar spelande backar, och det är svårt att klaga på laguttagningarna med tanke på resultaten.

Brandhammar är precis omvänt Alenbring och behöver jobbar på spelet i egen zon, har annars mycket potential i offensiven och fyller snart 21 år. Den stora frågan är hur bra en som Brandhammar är då han är 23-24 år?

Jesper Appel är en smart och lugn back som troligen ändå kan lite bättre sista matcherna nu. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Appel kom in som ett sent nyförvärv och har 1+1 och -5 på 16 matcher totalt mot tufft motstånd i AllEttan och kvalen. Appel är främst en offensiv back som bidragit med rejält ökat lugn och puckskicklighet i egen zon, men har kanske saknat lite kraft framåt sista tredjedelen. Appels inträde gjorde att backsidan överlag blev klart bättre, en kombination av Appel själv men även ökad konkurrens.

Blir laget kvar i Ettan få vi vara mycket glada att behålla de flesta från denna backsida. Men att behålla Jimmie Jansson blir nog extremt svårt då. Går VIK upp behövs två riktiga spetsbackar och de längre ner i hiearkin kanske måste lånas ut eller söka lyckan på nytt håll.

FORWARDS

Det är redan klart att Pontus Holmberg drar till Växjö enligt MrMadhawk.se. Det blir således direkt ett stort hål att fylla oavsett division.

Hetta har utvecklats till en poängstark allroundspelare i VIK. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Fredrik Johansson, Niclas Lehmann, Fredrik Hetta och Marcus Bergman (om frisk) är givna att behålla oavsett division för olika roller.

Johan Skiöld är en mycket smart playmaker med fina händer som levererade bra fram till och med halva AllEttan. Har dock saknat sin radarpartner Marcus Bergman rejält och har har slitit som en form av tvåvägscenter. Har haft poängtorka och sett sliten ut i åkningen. Behöver troligen visa nu i kvalseriens avslutning att han även kan producera regelbundet och vara en offensiv kraft även på denna höga nivå.

Jesper Cederberg och Hampus Wallin vore också mycket dumt att släppa då de är intressanta påläggskalvar sprungna ur det egna systemet som dessutom gjort bra saker även nu mot tufft motstånd när det gäller.

Särskilt har Cederberg tagit stora steg på slutet efter en ganska anonym säsong fram till nu. Cederberg har tagit en defensiv roll, utan vad jag förstår att gnälla. Sådana lagspelare är guld värda.

Fine grovjobbaren Adam Lidström skulle kanske må bäst av en säsong som ledande spelare med massor av istid i ett bra Ettanlag och få stå på tillväxt.

Manne Mattisson har talang i händer och spelsinne, dessutom rightare. Men skulle kanske också må bäst av som en ledande spelare med massor av istid som toppspelare i vasst Ettanlag och få utveckla fysiken?

Jesper Johansson är ett litet fynd som gjort några viktiga mål för VIK redan. Frågan är om han är redo för Allsvenskan som främst energispelare? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Jesper Johansson känns gjuten att behålla som en energispelare med viss offensiv på Ettannivå, behöver väl övertyga nu i kvalserien för att bevisa att han är mogen för Allsvenskan.

Lucas Venuto har ganska mycket press på sig nu efter en ganska lång formsvacka att bevisa att han höra hemma i ett lag som VIK.

Wikman blir bryskt kramad av vindsnabbe Anthon Eriksson. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Anthon Eriksson, som verkar något oslipad, har en väldig spets i sin vassa skridskoåkning och fysik vilket gör norrlänningen extra intressant att ha kvar oavsett division så Paananen kan förädla och finputsa helheten. Är ju inte lastgammal vid 23 heller.

Enköpingskedjan har ju varit vansinnigt skadedrabbad vilket gör den aningen svårt att bedöma. Bra på Ettannivå dock främst före jul. Petter Mattsson och Kevin Weiskog har kanske vissa frågetecken för om fötterna håller högre upp. Oscar Pettersson har begåvning men behöver nog mer självförtroende och matchas mer mot bra motstånd för att komma upp i intensitet och få mer hårdhet i kroppen.

Conny Strömberg då? Går det kanske att ha honom som spelande tränare, där han spelar mest i PP och ”selected events” då han känner sig pigg? Men given i Ettan, men tror knappast Conny står ut en lång höst på små arenor i Västmanland…

***

Tänkbara spelare in om VIK hamnar i Allsvenskan, kanske tom i vissa fall i Ettan, blandning av kanske spets, bredd och unga breddspelare:

Lukas Zetterberg, Mikael Frycklund, Henrik Lundberg, Christopher Fish, William Wikman, Gustav Lindberg, Christoffer Jansson (Timrå), Eric Berkerud, August Nilsson, Hercules Ölander Horn, August Tornberg (Piteå), Johan Pettersson (Kalix), mfl, mfl…

***

 Vad tycker Du, kära läsare? Kommentera gärna nedan!

Bloggen önskar alla trogna läsare en Glad Påsk!

5 svar

 1. Martin skriver:

  Ingen Frycklund och Lill Z tror jag på, inte heller en Lundberg. Tycker dom alla verkar stagnerat. Vi tror jag vinner på hungriga spelare. Jesper Johansson tror jag har otrolig potential, hal med fina handleder. 2kg mer muskler så är han hemma på HA nivå, tror inte han ska bli en brunkare. Snarare en vassare Fish.

 2. Miko skriver:

  Jag håller med de övriga kommentarer. Nej tack, ingen Frycklund och/eller Zetterberg. Jag tror inte de skulle göra laget bättre. Henrik Lundberg gjorde det bra mestadels av tiden här så han skulle kunna bli aktuell om Dahlbom nu inte blir kvar. Annans så tycker jag att det finns en bra stomme och får bygga vidare på det genom att spetsa till med några spelare. Dessutom finns det fynd att göra i andra div 1 klubbar så som Borlänge, Huddinge och Piteå. Mitt resonemang förutsätter dock att det blir allsvenskt spel och de nämnda lagen blir kvar i div 1. Vik i allsvenskan är säkert väldigt attraktiv för många spelare i allsvenskan för att inte tala om div 1, så att hitta bra spelare kommer att bli lättare om man tar sig upp. Samtidigt mer att välja mellan så också ett angenämt problem. Det tror jag dock man inte har något problem med.

 3. Storgurka skriver:

  Intressant. Om man ska prata om HA så tror jag tyvärr inte Enköpingkedjan håller, tycker de visat att de mot tuffare motstånd haft problem, samt att skadedrabbningen spelar in. Skulle vara att ha Weiskog i en tung fjärdekedja tillsammans med Cederberg o Eriksson.

  Sköild har också haft svårt att imponera mot högre motstånd, men håller med om att han saknat Weiskog. Lidström tror jag också mår bra av div1, samma med Mattison.

  Gällande nyförvärv vore de guld med Lindberg, Nilsson o Hercules. Tyckte alla de tre var suveräna. Wikman o Tornberg vore grymt också. Finns massvis med fynd i Borlänge o andra div1 lag. Lundberg är väl vara relevant om Dahlbom drar o nej tack till Frycklund o Zetterberg.

 4. Örjan skriver:

  Ingen Fryklund eller Zetteberg i VIK
  Dom lämnade VIK och har inte gjort succé i någon av lagen dom gick till
  SÅ NEJTACK
  Ta därimot hand om killarna som.gjort succé i J20 Superelit
  Är några som skall ta steget upp till seniorhockey sata på dom istället
  Sen bygg upp en framtid för hockeyn i länet
  Går inte att ha det som det är längre
  Tycker alla hockeyföreningar i länet skall sätta sig ner och göra en plan för hockeyns bästa
  Det är det defenetivt inte idag
  Och Hockeygymnasiet tycket man BARA skall ta in spelare till 98%från närområdet
  Är många talanger från länet som inte kommer in som gör succé i andra klubbar direkt
  Och VIK tar in killar som går här sen drar till sina hemma klubbar efter dom fått sin utbildning
  Istället för att säg att 12 st lämnar HG varje år
  Två tar plats i VIKs A trupp
  Sen kan man slussa ut dom andra tio i klubbarna i närområdet i div 1 och 2
  Arboga Köping Surahammar i div 1 Fagersta och Hallstahammar i div 2
  Med möjlighet att plockas till VIK när dom mognat
  Har du killar som bor i närområdet är det chansen att dom spelar i dom klubbarna än om dom kommer ex från stockholmsområdet som kryllar av div 1 lag

 5. VIKarn skriver:

  Nej nej nej, inte frycklund vid en ev. uppgång.
  Han va med å spelade ned oss, men när chansen dök upp å göra rätt för sig.
  Då gick herr frycklund till Modo istället.
  Har för mig han sa, ”en sådan här chans får man bara en gång”
  Men att spela upp VIK igen det va ingen intressant chans?!
  Nu är han inte välkommen i Modo längre, och jag hoppas vid Gud att inte vi heller tar tillbaka honom.
  Om han hade gått till oss, istället för Modo-röv, så hade det vart lägre odds på en uppgång än det är nu.
  Nej har förjävla svårt för den typen av ynkryggar, som dessutom tror att de är mycket bättre än vad de är.