Tankar efter Troja & starten: Omvända roller att hantera i det mentala mot Västervik, Connys positiva svar, gåtan Venuto & Holmberg

Thomas Paananen har kanske lite att jobba och klura med för att få ut talangen som finns på centersidan, då de fyra påtänkta kanske inte direkt har spikraka karriärer. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

VIK har hastigt och lustigt gått från något av underdogs till att vara de jagade. Plötsligt har man något att förlora efter tre segrar på de fyra inledande matcherna i kvalserien. Detta trots tre av fyra på bortaplan.

De flesta runt VIK har nog, handen på hjärtat, redan börjat fantisera om hur skönt och spännande det vore att bli allsvenskt igen.

Vi kan nästan lite känna doften av möjlighet till SHL-kval och fullsatta arenor istället för torra hamburgare, kalla fingrar och tår under ganska betydelselösa matcher i exempelvis Köpings ishall under en lång, lång transportsträcka på hösten.

Favoritskapet och förväntningarna har således skiftat lite. Vi får hoppas att VIK-spelarna verkligen följer Thomas Paananens motto att fokusera på prestation och inte resultat eller tabell. För annars kan det bli en jobbig mental resa från och med nu.

På något sätt kanske det kan byggas upp en tro på att ”om vi förlorar hemma mot Västervik på måndag så rasar det”. Sådana tankar måste suddas ut. Dels för att det kanske förstorar upp den matchen på ett ohälsosamt sätt, plus att det är verkligen inte är kört även om Västervik skulle råka vinna.

VIK är fortsatt i förarsätet. Seger mot Västervik och det ser hiskeligt bra ut. Att leverera även från förarsätet är dock inget denna klubb är direkt van med historiskt sett.

Men varför skulle inte Paananens och Zätas gäng fortsätta kunna spränga gränser och kräma ut ytterligare lite ur denna förhållandevis tunna och skadedrabbade trupp?

***

Conny slipar för ytterligare en säsong. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Conny Strömberg ser inte denna tur i VIK som en avskedsturné enligt en trevlig intervju med HockeySverige.se. Det ska vi vara mycket tacksamma för. Förutom att spela för ära, heder och VIK tillbaka i Allsvenskan spelar Conny alltså nu även för ett nytt kontrakt 2018/19.

Det brukar få spelare att prestera extra bra. Då kan vi alltså räkna med en otroligt laddad Conny på måndag mot sitt gamla Västervik. Av väldigt många skäl. Om passningsgeniet nu blir frisk.

***

Lucas Venuto – flipp eller flopp resten nu? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Den begåvade Lucas Venuto är en gåta insvept i ett mysterium inuti ännu en gåta. Kanadensaren bänkades i Ljungby i ett läge där VIK skriker efter några som kan göra poäng.

Nu måste Paananen ta fram all sin kunskap för att försöka kräma ut lika mycket ur Venuto som man lyckats göra med övriga truppen.

Annars kommer Venuto sluta som Zätas kanske enda flopp. Saknar killen totalt självförtroende? Eller vad kan det vara?

***

Hoppas läkningen och allt går bra, så kanske vi inte sett det sista av Pontus. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Pontus Holmberg opererade alltså fingret i onsdags morse. Talade med en gammal ortoped som menade att troligen bör man generellt kanske börja träna/spela inom 7-10 dagar efter operationen, om allt går som det ska. Då hinner skadan troligen läka ihop lite, och då det är en ung person kan det kanske gå ytterligare någon dag snabbare.

Så med maximalt flyt kanske Holmberg kan spela de fyra-fem avslutande matcherna i kvalserien? Med Holmberg och Lehmann friska blir det ett helt annat tryck i VIK-offensiven och då får nog många motståndare svårt att hänga med.