Brandskattat VIK med femma borta kämpade faktiskt ner Almtuna på ren vilja kryddat med stora delikatesser av Mingoia, Hellberg & Halonen fick så välförtjänt äntligen en nolla

Helmersson var nog glad över inställningen i Uppsala. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

 

PÅ BILDEN: Karl Helmersson var nog glad över inställningen i Uppsala. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

VIK vann med 3-0 borta mot Almtuna på fredagskvällen. Det var den bästa bortamatchen på länge för ett VIK som inte trivts utanför Västerås.

Framförallt imponerade arbetsinsatsen, vilket annars är just Almtunas paradgren. Men även där överglänste Gulsvart upplänningarna denna afton, imponerande nog.

0-1 efter 20 minuter via klassassist Mingoia till Kangas, men 8-5 chanser AIS, så första var den minst goda perioden då Niilo var bäst i VIK.

Med tanke på trenden totalt och skador får vi ju sänka kraven lite och utgå ifrån att Almtuna bitvis skulle ha lekstuga, även om det tar emot. Och lite så blev det ju inledningsvis, men bitvis bra då Toppingkedjan var inne.

Halonen verkligen fortsatt på G, räddade Loponen efter nytt slarv av #34, men den finländske backen skulle spela upp sig ganska rejält.

Gersich och Flood bra förarbete och chans Topping. Mingoia fin pass till Hutchison, men bom. Ok chans Bohm, men svag start första fem.

Ragnarsson, av alla, stekte och rundade Lindelöf, men Niilo vass. 18-årige Gustaf Kangas bra förarbete till Andersson men bom. Ungdomarna var bra i afton.

Gersich ny utmärkt aktion och chans Topping. Skedung utvisad och åter passiv box så AIS lätt fick fett skottläge på fett skottläge. Även Krupic stekt, inte helt rörliga backar till att börja med.

Men till sist ljuvlig klass Mingoia som stal puck och dukade upp så elegant för Gabriel Kangas fram till 0-1 efter 18.18.

Riktigt bra bortaperiod i 2a, VIK utarbetade AIS för första gången på länge. 0-2 inför sista efter ny klassassist, denna gång Hellberg till Skedung.

AIS skapade inte mycket på egen hand, 6-4 chanser till VIK 5-5, men då även två bjudningar i slutet, Halonen växer allt mer.

Gustaf Kangas är bra och 05:an fixade chans för Hellberg. 4e-kedjan gjorde det förtjänstfullt och Andersson med fint instick till Gus. K., och Hofbauer härligt jobb på returer, sällan någon har mer energi än AIS, men det har #23.

Topping utvisad, Bohm slarv vid urlägg men Niilo reparerade. Dmytriw stark i BP, men snubblade på ett friläge han jobbade fram själv.

VIK allt bättre under perioden efter pigg start AIS. Dmytriw genomskärare till en Gersich som var bättre än på länge.

0-2 efter 35.42 via ett fint långt uppspel av Flood, Hellberg rundade oerhört läckert sin gubbe på AIS blå och hittade ännu läckrare Skedungs blad. Hellberg är på väg mot en 40-poängssäsong.

Många var bra, även mycket glädjande att Loponen som nog gjorde sin bästa match hittills och #34 dukade upp bra för Andersson.

Hellberg slarv på offensiv blå och farlig kontring. Annars vass Mingoia slarvade på egen blå och farligt. Men mycket positivt i andra perioden.

Tredje inleddes med en misstänkt ren fantomutvisning på Bohm, sådant som hände mycket oftare förr då domare nästan automatiskt tog så fort någon lade sig ner.

Topping fortsätte glänsa spelmässigt även denna kväll och i box play vann #24 en puck och serverade Dmytriw en god chans. AIS hade några enstaka farliga lägen i perioden, chanserna slutade 3-2 AIS i 5-5.

Jansson fixade ett PP, men i den spelformen funkade det inte riktigt, Flood tog skott utan att det fanns folk framför mål. Sedan åkte AIS på en sex man sedan Loponen slog pucken mot AIS-båset, var det en tanke bakom det var briljant av Hämeenlinnasonen.

I slutet visade åter Topping sin briljans då han helt sonika tog pucken av en röd, vilket gav Gersich chans att kröna sin trevliga afton. #18 var iskall då han drog pucken åt sig för att sedan näta i öppen kassen från mer än halva plan fram till 3-0.

SAMMANFATTNING

Faktum är ju att VIK nästan toppat hemmatabellen men typ varit sist i bortatabellen. Därav var segern viktig även på det planet.

VIK saknade Komarek, Bergman, Jakobsson, Östman och Pettersson, alltså en hel nyttig femma, för att uttrycka det milt. lstället plockade Gulsvart fram en glöd och kämparanda som till och med överglänste Almtunas. Alltså: Man slog AIS i deras paradgren i deras egen hemmaborg.

AIS vann chanserna med 15-13 i 5-5, och 2-1 i PP-chanser, men VIK stängde ner AIS bra sista 40 med 8-7 chanser i 5-5.

Halonen har verkligen växt ut till en förstemålvakt med hela 94,4 i räddningsprocent senaste tre matcherna nu. Och utan Halonens skärpa i första perioden hade kanske saker tippat åt ett annat håll.

Arbetsinsatsen är ett viktigt fundament att bygga vidare på, och skulle vilja lyfta hur viktig en sådan som Adam Hofbauer är här med sitt enorma slit. Hofbauer spelar ju så här varje kväll, och just denna Uppsalaafton fick #23 med sig hela laget att spela högintensitetshockey.

Kan VIK bygga vidare på denna Hofbauerhockey kryddad fortsatt med Mingoias/Hellbergs & Co. delikatesshockey framöver blir det en rolig säsong.

Även om det ”bara” blev en assist var dock Topping bäst på plan även nu med 9-0 i NP. Och nu var inte Gersich långt efter med 8-1 och äntligen trampade Minnesotasonen mycket mer max med sina blixtrande fötter. Dmytriw åter nyttig tredjelänk i den kedjan.

Vissa kedjor verkar således börja sätta sig. Även Skedung och Hellberg har fortsatt något vilket gav det briljanta 2-0-målet, den duon kanske också är här för att stanna, särskilt med Bergman som tredjelänk sedan igen.

Mingoia var på nytt smart, aktiv och skapande, även om Hutchison i afton gjorde sin mest anonyma match på kanske hela säsongen. Kangas gjorde ett gott dagsverke i mitten på Komareks plats, men oerhört märkligt att inte Hutchison fick teka då Kangas åter bara vann 2 av 12…

Gillade också fjärdekedjan med Andersson, Gus.K och Hofbauer. Gustaf Kangas var solid med 3-0 i NP och vann tre av fyra tekningar under sina nästan 12 minuter, skulle inte förvåna om 18-åringen kommer få en stor plats i laget säsongen 24-25.

Karl Andersson gjorde sin bästa match på länge efter en stark tur i J20 med 17 poäng på 14 matcher och +13. J20 har för övrigt lyft sig dramatiskt på sistone med bland annat fem raka segrar.

På backplats var det solida insatser, där faktiskt Loponen hade bäst NP med 4-1. Kanske är det äntligen dags för att det lossnar för finländaren som fått mycket mer förtroende på sistone och tagit små steg åt rätt håll?

Detta laget bör i grunden kunna lira hockey på hög nivå, vilket man också visade i början på säsongen. Så känslan är att om detta lag verkligen kan lära sig att jobba hårt på riktigt finns mycket talang där att backa upp det till en topplacering.

Kraven bör sättas därefter, och kanske är laget redo att stapla segrar på hög igen? Sådant här målvaktsspel, kämpaglöd och offensiva finesser är i alla fall en mycket bra grund att bygga vidare på.

Hofbauerhockey som en grund för allt, alltså. Vad sägs om det? När till och med Mingoia påminde om #23 lite förstår man att det kan vara smittsamt och att VIK kanske har hittat något…

PUCKLIGAN

5 Niilo Halonen

4 Kyle Topping

3 Shane Gersich

2 Hannes Hellberg

1 Trevor Mingoia

22 svar

 1. Almtuna inte som under Paananen perioden skriver:

  Almtuna med sämst form nu tydligen ända lag med 4 raka förluster. Uttalar mig inte om VIK innan Mora matchen på ons. Förhoppningsvis någon av dom skadade tillbaka då.

  • Patrick skriver:

   Ja vik hade väl nyss 3 raka torsk ,så trött på alla neggo människor som alltid ska hitta små dåligt i allt , bra match av vik !!

 2. Åke skriver:

  Maila N.J.ang.Topping.Betänk:300kr/mån.i minst 2år,gratis lgh i centrala Örebro,sponsrad bil/gratis flyg hem och störst möjl.till kontrakt med NHL.Samt han är 24 eft.nyår och utvecklingshungrig på möta bästa motstånd.Skulle ni tacka nej till sådan möjlighet?
  Just nu är Örebro i stort behov av ersättning till Leo Carlsson som en center.
  Kanske lite för mycket fokuserat på att inte släppa en spelare som är ”motorn”i kvalite,poäng och sammanhållning i laget?
  Men sägs sa ha kontrakt att kunna gå till en högre serie. Oavsett honom har VIK (bortsett Björklöven) en bra spelartrupp genom långsiktigt val av spelartyper, mentalitet och utvecklingsmöjligheter inom laget.
  Jag anser att VIK kan nästa säsong likna vad Västerås sk gjorde i år. Nämligen nå högsta serien.
  Men som sagt.Det blir intressant dagar före jul, ang.panik bland SHL-lag inför nystart efter 2023.
  HEJA VIK OAVSETT ALLA FORMER AV PRÖVNINGAR.LEVE VIK!

  • Pelle skriver:

   Har han en klausul har VIK försatt sig i ett skitläge, för då behövs det två nya centrar som brukar vara omöjliga att värva mitt under säsong. Annars finns det ingen anledning till att Örebros behov skulle gå före VIK:s. Hemligheten med VSK:s framgång var kontinuitet. Man fick behålla sitt lag. Det gäller förstås VIK också.

 3. Mr H skriver:

  Trolla vidare, Åke!
  VIK säljer säkert sin top 2 center till Örebro – för (gissningsvis) 100 miljoner. Är Du nöjd då, eller?
  Ruggigt korkat skrivet av Dig!!! Som vanligt.

 4. Kalle skriver:

  Mingoia “flopp”, halononen dålig, gersich dålig etc. Just dessa visar igår varför dom är värvade. Det är rimligt att ställa krav. Men i Västerås är allting helst bara svart, ibland grått men sällan vitt.

  Självklart är detta forum ett bra ställe för diskussion. Men det kommer inget positivt ur de extremt negativa och mindre kompetenta kommentarer som kommer ibland.

  Må detta spel hålla i sig.

 5. Åke skriver:

  Ännu en bra match av VIK!Enda laget,förutom Björklöven som imponerat mest.Brynäs är,trots meritmässigt överlägsen spelartrupp,under större press-krav-åldermässigt än VIK.Nåt som som blir deras fall att nå SHL.
  Maila gärna sportchef N.J. om vilka två spelare (back och forward) i ÖHK som blir VIK i utbyte mot Topping efter nyår.Något som kommer visa sig i närmaste matcher som Topping spelar framöver.
  Bättre ledningen kör med öppna kort än säger sig vara förvånade vid ev.övergång för Topping.
  Nästa säsong kommer VIK vara favoriter till SHL,samt röstas fram till ÅRETS IDROTTSSTAD.
  Därför bättre släppa Topping och satsa på SHL 24-25 med SVERIGES BÄSTA FÖRUTSÄTTNINGAR att bli ett lag i högsta eliten.
  Att inte göra som Dif som behållit enstaka,åldersmässiga spelare som”tröttnat-saknat motivation”att prestera.Vilket blivit-är deras fall.
  Se på hur MODO och BJÖRKLÖVEN långsiktigt agerat.Skillnad mot Brynäs och Dif.
  Skulle Topping gå till ÖHK är det ej katastrof.Bara långsiktig planering ekonomiskt som stärka truppen ifrån ev.spekulationer-frågor om vilka som fullföljer säsongen ut.
  Oavsett vad,”är det i prövningen som visar kärleken till VIK”!I med som motgång bör vi VI HÅLLA PÅ VIK I ALLA OLIKA VÄDEROMSLAG!

  • Pelle skriver:

   Du ger dig inte. Varför skulle VIK göra sig av med sin just nu bästa spelare. Det skulle vara ett enormt svek. Han är dessutom bara 23 år och har en ljus framtid. Och dessutom skulle det leda till centerbrist vilket VIK lidit av i många år. VIK behöver snarare en center till nu när Hutch blivit ytter.

 6. Icing skriver:

  Härlig kämpaseger igår….även om inte spelet värmde så gjorde offerviljan och poängen det…och det är det viktigaste…att poängen trillar in.
  Satt och kollade lite stats och helt otroligt att vi på 5:e plats och med + statestik kan ha en spelare med allsvenskans sämsta +-…#29 på -13.
  Och kanske tur att Nybro vann dragkampen om norrmannen Eskild Wold -9 och 2 assist på 10 matcher.
  Om nu VIK var intresserade som Madhawk påstod.
  Forza 💛🖤

 7. C skriver:

  Kan man fortsätta att sätta försvarsspelet i första hand på bortaplan som man gjorde igår så kommer det här bära långt. Almtuna hamnade allt som oftast på utsidan. Många av de individuella misstagen bakåt är borta nu.

  Mingoias assist var högsta SHL klass och bäddar för segern. Välinvesterade swishar från oss fans även om endel varit kritiska till honom.

  Extra kul med Gersich som ser ut som en ny spelare sen han fick sin nya omgivning. Tror vi kan ”slå fast” första och andralinan för en period fram över så får svenskarna konkurrera om platser i de andra 2.

  • Peter skriver:

   Jag håller helt med dig. Det verkar som att både Mingoia och Gersich har vaknat upp ur sin dvala och börjar glänsa på isen lite mer, hoppas bara att de håller sig vakna och alerta. Sedan så måste vi verkligen få in en renodlad center till det räcker inte med att bara ha tre centrar. Säga vad man vill om Kangas men center ska han nog inte spela framöver, inte i 35 matcher till och ett slutspel på det.

   Och undrar hur många här inne som för några matcher sedan ropade i kör “sparka Halonen”.

   • Musse skriver:

    Ja Halonen är hur bra som helst. Sjukt att man kan döma ut spelar efter några omgångar…..
    Övriga en stabil bortamatch. Men visst är AIS i en liknande svacka som oss efter en pigg start på säsongen. Nu får vi se mot Mora och Löven om vi är på väg ur svackan på riktigt. Men visst ser det mycket bättre ut arbetsmässigt.👍

    • Mr H skriver:

     Är du ärlig nu Musse, eller minns Du bara det Du vill?
     Just nu funkar målvaktsspelet bättre, men jag minns vad jag såg i början.
     Visst – man ska hylla när någon lyckas. Det är rätt. Absolut.
     Vi är kanske inte bättre än vad motståndet tillåter – just nu i allafall. Almtunas offensiv var inte så mycket den här gången.
     Bra med Topping och Gersich.
     Hofbauer minns jag direkt när jag såg honom första gången – han hängde några i ryggen tufft, men schysst och noga. Han såg ut som ett ånglok. Mycket viktig rollspelare som påminner om någon annan jag sett tidigare. Kul att han får mer uppmärksamhet. Han ska alltid vara med!
     Mingo!
     Bra som tusan att vissa juniorer kommer tillbaka och orkar/kan tillföra det som vi behöver. Att juniorerna går bra nu är det ju flera som har uppmärksammat här.
     Det verkar som att vi behöver någon annan lösning på centerproblemet – men hur ska medel kunna frigöras? Vi är tunna där nu, som vid skador.
     Någon 4.e center i SHL, eller annat lån kanske.
     Är VIK på gång, eller?

     • Musse skriver:

      Ja du Mr H. Minns du att du såg en målvakt som gjorde supertavlor eller minns du ett försvarspel som inte höll toppklass? Jag minns det sista. Ett kasst försvarspel kan sänka självförtroendet för vilken målvakt som helst. Förstår alla som spelat eller sysslat med idrott. Nya spelare måste få lite tid. Nytt lag, kanske nytt land, ny liga och ny stad är många utmaningar att komma in i så lite tålamod är väl kanske inte så dumt.

      • Mr H skriver:

       Musse – jag minns lite av varje, eller båda delar. Det är väl lika för alla. Jag var lite skeptisk.
       Men, Du resonerar sunt. Det gillar jag. Bra.

   • C skriver:

    Helt rätt. Kangas ska spela ytter i en 4-lina och stänga ner motståndarnas topplinor med Skedung i mitten.

    Skrev den här uppställningen här om dagen men skriver den igen för det fattas bara en enda centervärvning för att det ska bli verklighet.

    Hutch. – Komarek – Mingo
    Gersich – Topping – Dimytriw
    Hellberg – Ny center – Bergman
    Kangas – Skedung – Jacobsson

    Extra Hofbauer (ska spela endel vid rätt tillfällen under matchen och flåsa de andra yttrandena i nacken)

    Engstrand borttrejdad.

    Jag tror att det laget skulle kunna utmana riktigt bra.

    • Peter skriver:

     Jag köper den uppställningen alla dagar i veckan 🙂 Och en tvåvägscenter på det så har vi tre linor som kan producera.

    • Mr H skriver:

     C: Kreativt och kunnigt analyserat.
     Jacobsson 5 poäng på 8 matcher. Minns inte hur kedjorna var då. Lite högre upp i offensiven, eller alternera där?

     • C skriver:

      Jacobsson spelade i 4de när han gjorde åtminstone 3 av sina 4 mål. Dessutom kom alla 3 i någon form av kontring och eftersom 4 linan ofta startar i egen zon mot motståndarnas toppligor som i allmänhet är svaga bakåt så skulle det här passa honom perfekt tror jag. Ser heller inte att han slår ut någon ytter längre fram hierarkin om vi ska få ihop fungerande kedjor med olika roller.

 8. Eusebio skriver:

  Lorek 10/10