Bromé & Williams inför Almtuna borta: ”De har snabb is där, men det bör passa oss”

Jeremy närmar sig sitt 40:e mål i VIK efter 38 mål på bara 72 matcher. Sällan har vi skådat en sådan pålitlig distansskytt i Gulsvart. Bästa skottet från blå sedan, ja när? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Vi är nog många som bävar lite extra inför en bortamatch i Uppsala. Inte för att det är långt dit. Inte för att publiktrycket är enormt. Inte för att Almtuna brukar ha fantastiska lag. Och faktiskt inte för att det är omöjligt att vinna där.

Men det jobbiga är hur matcherna brukar se ut. Gulsvart brukar av någon anledning sällan få till något som liknar ordnat s-p-e-l i Gränby varpå matcherna blir chansartade och i princip helt till synes planlösa historier. Hur man än vrider och vänder på det är Almtuna seriens jobbigaste bortamatch på grund av det.

Därför är det skönt att VIK tog tre raka segrar på hemmaplan nu. Att spela med kniven mot strupen i gamla Gränby är inte kul. Kan VIK komma ur den uppländska tombolan med poäng får vi nog vara nöjda. (Har en släkting som håller på Skellefteå och han upplevde samma sak i Uppsala – till och med när mäktiga Skellefteå AIK lirade där…)

– Det är som en vanlig bortamatch, säger Mathias Bromé till Centralen och krasar alltså direkt ovanstående högst känslomässiga resonemang. Vi har en bra känsla i gruppen, vi ska åka dit och ta tre poäng.

Annars ett riktigt sniperskott senast, hur tänkte du vid 3-0-målet hemma mot Asplöven?

– Tack så mycket, det var skönt! Hampus lade ut pucken, och jag fick tag i den. Vi kom två mot en med Jonte (Berg), vi hade ett liknade läge i första perioden och då passade jag, så jag tänkte bara på att skjuta nu. Han (Idoff) lämnade mycket i borte. Så den gick ju in, säger Mathias.

Även Jeremy Williams, som stod för en fin framspelning senast, tonar ner att just Almtuna borta är så speciellt.

– Jo, det är en tuff rink att spela i, men det är de flesta lag borta i den här ligan. De är ett hårt arbetande lag och om du inte rider ut stormen kan du hamna bakom tidigt och hamna i motvind efter det. Enkelt spel och hårt arbete kommer att få jobbet gjort!

Kan det vara så att isytan är mindre eller något i Metallåtervinning Arena?

– Möjligen, men det har jag aldrig märkt. Jag minns dock att de har snabb is, men det ska vara bra för vårt lag, menar skyttekungen.

***

Återstår att se vem som får stå i mål. Lite är känslan att Jonas Fransson snabbt behöver justera till sitt spel och täta där motståndarna läst sönder nu, förutom det är Fransson utmärkt. Annars är det nog Bjurös säsong detta. Och vem hade i sådana fall trott det inför denna unika säsong?

Att i så fall tvingas lita på en orutinerad målvakt i vår är kanske inte direkt optimalt, även om alla supermålvakter hade sina första genombrottssäsonger. Vann inte Patrick Roy Stanley Cup som rookiemålvakt i Montreal?

***

Hursomhelst är den spelmässiga trenden mycket god och om VIK kan fortsätta på den vägen är chanserna stora, faktiskt även i Uppsala…