Västerås lagmaskin tog fjärde raka och är riktigt på gång efter ny säker seger borta mot Almtuna

Jonas Emmerdahl försöker lite mer offensivt nu, som ett led i att lagets kollektiva självförtroende ökat markant. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

VIK går från klarhet till klarhet. Filanders gäng gjorde en av de bästa bortamatcherna någonsin i erkänt svåra Gränby mot Almtuna då VIK faktiskt dominerade stundtals. VIK vann med 4-1.

Jonte Berg var lysande i afton och låg bakom viktiga 0-1 efter att linjemannen inte hann med och krockade med en AIS:are, varpå Freddan Johansson kunde sätta sitt tionde mål för säsongen.

Sedan hade VIK otur med domaren som hittade en fantom på Angell varpå Almtuna kvitterade elegant. Det var lite svajigt ett tag då AIS trampade på som de duracellkaniner de kan vara hemma.

Men efter utsökt spel i power play kunde Urbas sätta 1-2 efter fin passning av Montpetit. Sedan var det VIKs match och Jacobsson och Williams nätade också. Jacobsson är stekhet med 3+6 de senaste sju matcherna i Gulsvart.

Helt plötsligt kan alla forwards ta emot en hård passning i fart. Laget är dessutom kontrollerat aggressivt. Det gör hela skillnaden plus att Bjurö inte bjuder på någonting.

Detta nya fartfyllda, tunga och disciplinerade VIK ställer skarpa frågor till sina motståndare, som numera måste göra något extra (som vid Almtunas mål i afton) för att få något med sig.

Det är svårt att lyfta fram några enskilda spelare. Detta VIK är numera en väloljad lagmaskin där även individualisterna inlemmar sig i spelidén och spelar uppoffrande. Så som mästarlag faktiskt brukar se ut. Och när chanser bjuds visar den enskilda spelaren klass.

Backsidan har fått pondus sedan Robin Jacobssons inträde, lite samma på forwardssidan sedan Urbas kom. De är stora rejäla tvåvägsspelare som glänser även i det fysiska spelet. Tänk så denna blogg ständigt gnällt över avsaknaden av storlek genom åren, nu är den här.

SHL-drömmen har inte varit tydligare de senaste 15 åren…

Västerås tre stjärnor:

1. Jonte Berg – Låg bakom viktiga 1-0. Tänk så jobbigt för motståndarna att VIK har en sådan snabb och stark lirare i fjärdekedjan. Det är bredd, det.

2. Fredrik Johansson – Alltid spelbar, alltid full koll på puck och motståndare. Freddan är efter alla motgångar nu i sitt livs form. Så imponerande.

3. Jan Urbas – Ett spelskickligt slagskepp kommer lastat med mycket skills här. Så viktig i båda ändar av isen. Två poäng i afton.

3 svar

 1. gns skriver:

  Tycker också att det ser bra ut, men frågan är om vi inte behöver en kraftspelare till. Mkt bra jobbat annars, nu når vi top två..

 2. Herr T skriver:

  När årets VIK spelar som dom gjort på slutet så är dom mycket bättre än förra årets. Ifjol levde man mycket på att Fransson var toktät men det skapades inte mycket framåt. Ser väldigt bra ut det här.

 3. Viktor skriver:

  Jäpp – nu visar samtliga backar pondus! Beror nog inte bara på jätten Jacobsson utan även på Bjurös dirigeringar i def.zonen,speciellt vid boxplay.
  Jäpp – nu är det fart och fläkt på samtliga forwards och passningarna är hårdare och distinktare. Tryggheten tycks ha infunnit sig och lockat fram kompetensen.