Center- och fantasilöst Västerås föll mot Leksand i en formmässig bottenfinal

VIK hade chansen mot sargade bottenlaget Leksand på onsdagskvällen. Men VIK kom ut icke-redo i första perioden och lät istället Leksand börja bygga på lite självförtroende. Till slut föll ett ytterst blekt VIK med 4-3 mot ett nästan lika blekt LIF.

Första perioden var en mindre spelmässigt katastrof. VIK hade ett sådant där klassiskt bottennapp när ingen kunde slå eller ta emot en passning. Fortsatt formsvage Lihagen kom fel och bjöd LIF på ett friläge, sedan tog centern en odisciplinerad interference, skadade armen (?) och återkom inte.

LIF sparkade in 1-0 och domaren ändrade sig från tvärsäker spark till tvärsäkert mål efter en lång videogranskning. Det var svårt att se om det vara spark, en 50-50-situation där domaren kunde döma efter behag.

I andra perioden åkte Mårtensson på en fantomutvisning och VIK fick ett gratis power play. Åter lyckades åter annars anonyme Sorkin styra in en puck till 1-1.

Fransson var bra men släppte in två direktskott från distans i fram till 3-2 (däremellan en fin pass av Williams till Myttynen). Kanske var något av dessa inte helt otagbara. 4-3 till slut.

Sammanfattning

Ungefär samtidigt som när Fredrik Johansson försvann började sakta men säkert VIK tappa spelet denna säsong. Laget är fortsatt i en ganska djup spelmässig formsvacka. Det är stelt, trögt och fantasilöst generellt.

Urbas saknar Johansson oerhört och slovenen är nu mållös i åtta raka matcher. Annars är det fortsatt egentligen bara Murphy som skapar saker i spel 5-mot-5, men Murphy är nu mållös i fem raka.

Lihagen klev av och då saknade VIK hastigt men mindre lustigt tre av fyra centrar. Det är givetvis en förklaring till det bleka spelet. NJ måste snarast möjligt fixa en center som kan teka nu.

VIK gjorde det bra i tio minuter av andra perioden och bitvis i tredje, men detta var en stor besvikelse. Åter stod VIK lite med mössan i hand då man mötte ett desperat lag. Klubben har nu i många år haft förtvivlat svårt mot desperata lag, oavsett om det är bottenlag eller i kvalmatcher. Inget bra att ha i väggarna.

Att man kom ut så slappt till denna match inledningsvis tyder på två saker, man är kanske inte är så mycket bättre just nu eller att motståndaren var så mycket mer laddad. Bara att välja. Inget att valen är särskilt charmigt.

Samtidigt kommer detta VIK troligen vara ett annat lag med Johansson och någon till spetsig forward och en mer normal skadesituation. Fram tills dess blir det främst till att lita på att distansskytte i power play, för i spel 5-mot-5 kan vi just nu räkna med ”next-to-nothing” gällande produktion med dagens forwards och deras form.

Lantosi och Zetterberg bänkades tidigt, lite märkligt då det väntar ett tufft program. Samtidigt har de inte färgat överdrivet mycket tidigare matcher och de måste ta till vara på varje byte.

Lovande var ju att Matushkin direkt visade sin skottkraft med sitt sena mål. Williams noterades för tre assist, varav en ljuvlig macka till Myttynen, faktiskt i spel 5-mot-5.

VIK måste försöka fortsätta att skaka fram några sådana 5-mot-5-prestationer om kommande period med sju matcher på 15 dagar ska ge VIK kontakt med Tingsryd, som faktiskt nu sprungit ifrån VIK rejält i tabellen…

xyz_smap:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:0:"";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

2 Kommentarer

 1. Patrick

  Klockren analys. Vik famlar i mörkret, skador! Såklart man får ta hänsyn till de MEN, Vik är de lag i serien med den klaraste målsättningen att gå till Shl, nu är vi vid förlust på fredag 13 poäng efter en nykomling!!! Det måste i dagsläget ses som ett ruggigt misslyckande, 2 vinster på dem senaste 7-8 matcherna och de var inga övertygande segrar direkt, kunde ha blivit torsk där med. I år finns inte eller någon Johnér som kan kliva fram o hjälpa laget när de går tungt. Sen har jag tyckt hela tiden att det känns lite konstigt att en klubb som vill upp i Shl ska vara beroende av att fansen ska skänka pengar, så tror jag inte det var för klubbar som Skellefteå, Malmö, Växjö Örbero mm när dem gick upp. Visst det är en del kvar att spela men det som oroar är hur dåligt Vik spelar i alla former förutom PP då. Jag hoppas att de vänder för fansen klubben och spelarnas skull.

 2. Fredrik

  Nya backen bra iaf!
  24 byten och 17:25 i speltid för Maksim (näst mest av Västerås backar).
  +2 vilket tillsammans med Williams var bäst i VIK.
  1 mål på det enda skottet. Maksim blockade dessutom två skott, 2 av 3 blockade av backarna.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

RT @mrklimp: Pratade med Thomas Fröberg för en stund sedan. Det blir ingen Mikael Frycklund i IK Oskarshamn nästa säsong. https://t.co/xmBM…

SvaraRetweetFavorit
Rexxius - AvatarRexxiusRexxius

@trucken021 @VIKFanCentral Visst har han gjort korkade grejer - men tror en hel del av det grundas i frustration öv… https://t.co/t4ZNMQTc3j

SvaraRetweetFavorit
marcus wikman - Avatarmarcuswikmanmarcus wikman

@Stiffen80 @VIKFanCentral Tänk va olika vi kan uppfatta denna sport och dess utövare 😅

SvaraRetweetFavorit
Tobias Hjelm - Avatarhjelmtobias83Tobias Hjelm

@Stiffen80 @VIKFanCentral Inte lätt att vara bäst i serien och slutspelet om man inte har typ 5-6 killar av samma k… https://t.co/rwU6sjuZho

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto