Dagens tuffa besked till många spelare ger en ganska tydlig ögonblicksbild av lagbygget och behoven framöver – viktigt att behålla Jimmie Jansson av många skäl

Jimmie Jansson är nu väldigt viktig att behålla. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Med tanke på att VIK idag sade tack och hej till elva spelare klarnade truppbygget avsevärt, i alla fall i bloggens lilla värld. Om nu Patrik Zetterberg får behålla alla dessa kan vi skissa lite:

Den kanske största ”indirekta nyheten” var att Henrik Hetta möjligen kan bli kvar. Det kan bli särskilt viktigt att ha sådan karaktär då Fredrik Johansson lämnar ett ledarskapshål efter sig. Ännu viktigare nu att behålla den eldfängde och offensivt begåvade hemmasonen Jimmie Jansson.

Som center skulle Hetta vara en ypperlig tredjeman (om man nu på något sätt kan hitta en ekonomi för en sådan tredjecenter) och då lite balansera ut centersidans frågetecken kring Filip Karlsson. Det skulle göra Skedung till en mycket bra fjärdecenter, kanske klokt till att börja med tanke på coronahistoriken.

Energimässigt skulle Bergman, Wikman och Jesper Johansson utgöra en bra trio på bredden, om nu ekonomi kan fås i det. Bergman kan dessutom chippa in offensivt ibland, vilket även Wikman kan med Skedung (WW gjorde nästan 30 poäng 19/20, och trots allt nio mål säsongen som gick).

Skulle gärna se att Kangas får en rejäl chans från start i en liten mer framskjuten roll. Annars är det i teorin ganska nära att Göransson, Hurtig, Frylén, Keilin och Hagman utgör en högst intressant ”juniorfemma”, om de blir kvar.

***

Om uppställningen ovan stämmer någorlunda blir det också ganska klart vad VIK behöver få in, i alla fall om bloggen får tycka till:

 • En toppcenter (Mikael Frycklund?)
 • Eventuellt ytterligare en topp-2-center (om man inte tror på Filip Karlsson eller ej behåller Hetta som center).
 • En spelskicklig rightare/PP-specialist (Alexandre Lavoie?)
 • Spetsig rightskytt och offensivt spetsig forward, gärna tuff och stor.
 • Eventuellt någon riktigt tuff breddforward som aldrig backar undan.

Och till backsidan:

 • Offensiv toppback, helst rightare, även gärna med lite tuffhet (typ Jerome Leduc)
 • Toppback allround, helst rightare (ex: Marcus Karlström, ex Almtuna?)
 • Tuff defensivback, en eller två stycken.

***

Sedan får vi hoppas att ytterligare juniorer slår sig in laget och tar för sig. Det behöver VIK, även ekonomiskt.

***

Till sist är det också avgörande vilket målvakt VIK kommer satsa på: Jesper Myrenberg, Emil Kruse eller rentutav Johan Gustafsson? Eller ingen av dessa?

10 svar

 1. Måndag skriver:

  Som mångårig supporter smärtar det oerhört att Anthon Eriksson #53 får lämna. Att det har varit upp o ner för honom i år känns som att det beror på att ngn uppifrån gett felaktig order om att hålla igen fysiskt. Sedan har han inte fått kontinuitet och förtroende. När andra jämt fått det, trots bedrövliga insatser av dessa. Anthon däremot, ut och in ur laget och alltid nya kedjekamrater. Sedan stoppad av en ful huvudsmäll mot Väsby. Han kunde väl ex ha fått Marklunds roll framför mål i pp? I boxplay var han mkt nyttig. För att inte tala om hans krigarinställning, som också är a och o i ett slutspel. När domarna tillåter mer. Anthon har det största gulsvarta hjärta. Ett riktigt sådant. Nu försvinner denna för klubben så viktiga kraft. Anthon, den som alltid tackat oss i publiken. Sist av isen. Först in att tända ett sömnigt lag. Jag vill iaf hylla Anthon för hans fina insatser i Gulsvart. Längtar till den dag då du är tillbaka. Då står vi där. Jublandes.

 2. Jan Malmberg skriver:

  Intressant med nya spelare, tråkigt med Benker som inte hittade mål denna säsong annars bra på på att hålla i pucken länge. Det som är mest spännande är om man får sätta sin fot i ABB Arena denna säsong. Coronan har väl haft ett plus med sig har aldrig sett så mycket hockey nästan varje dag((cmoore)! Ikväll HV71-Brynäs lag som VIK inte mött sedan år 2000 21år sedan,hemska tanke om Oskarshamn kan ska väl Västerås kunna gå upp igen det så kallade ÅTERTÅGET som fansen körde mycket med för några år sedan 🥅🏒

  • Mathias skriver:

   Vi mötte Brynäs i kvalet till Elitserien säsongen 2007/2008

  • Örjan skriver:

   Titta lite på elitprospect och jämförde Benker och Zetterberg
   Jag skulle nog behållt Benker före Zetterberg
   Den här säsongen hade dom följande statestil
   Benker 52 matcher 12 mål 15 ass 14 utvisningsminuter
   Zetteberg 51 matcher 16 mål 15 ass 51 utvisningsminuter

   Totalt över tre säsonger
   Benker 154 matcher
   45 mål
   43 ass
   42 utvisningsminuter
   Zetteberg ( 33 matcher ifjol)
   136 matcher
   48 mål
   41 ass
   131 utvisningsminuter

   Benker mer tillgänglig för laget än Zetterberg

   Så släpp Zetteberg om det är sånt intresse för han som det låter
   Eller är det bara snack för att höja lönen att det är sånt intresse för han ??

 3. Robert Jonsson skriver:

  Väldigt många som blir tvungna att lämna. Svårbedömd säsong med sjukdom o skador. Bara hoppas att pengarna finns att värva spelare som sannolikt behöver vara snäppet bättre än de som lämnar.
  Sedan utgår man från att minst 3-4 juniorer förutom Kangas från de egna leden finns med Zätas plan och erbjuds A lags kontrakt. På sikt är det nödvändigt o få in egna produkter. Eller också lär vi försöka ragga upp en storsponsor som Ejendal.

  • Sonlen skriver:

   Många bra hockeyspelare som rensas ut, att hitta en ejendal som har lagt in mer än 150 millar i lif blir inte lätt…
   Utveckla egna spelare är modellen och även utveckla de som kommer och inte inveckla dem…;-)

 4. Bozo skriver:

  Jag utgår oxå ifrån att huvuddelen av de som ännu inte fått ett definitivt besked inte kan begära löneförhöjning inför en kontraktsförlängning efter en säsong som slutade innan mållinjen till en godkänd säsong. Godkänt hade varit minst 5:e avgörande i en kvartsfinal. Även de som är kvar i diskussionerna kom flera enbart upp till godkänt.

 5. örnen skriver:

  inge illa men vilken nivå håller dessa juniorer kangas är ett bra komplement men sedan håller väll knappt de andra ska vik ha en junior kedja ? bara för att spara pengar då kan de lägga ner viks a lag eller börja om i div 1 vik ska väll för fasiken sikta på topp 1-8 sen SHL ? eller är vik ett farmarlag till andra klubbar?

 6. Mathias skriver:

  Det vore väldigt häftigt om vi får se en comeback av Johan Gustafsson. Samtidigt tycker jag att ett målvaktspar med vare sig Gustafsson tillsammans med oavsett Kruse eller Myrenberg kittlar extra fint.

  Jag håller helt och hållet med om Frycklund också. Jag anser att det är än viktigare än någonsin att få hem Frycklund samt förlänga med Jansson och Bergman nu när Freddan tackat för sig så vi får någon typ av identitet i laget.

 7. Örjan skriver:

  Enligt dom rykten jag hört så är juniorkillarna redan klara för andra klubbar