De stora frågorna om de unga VIK-spelarna och några veteraner…

För ovanlighetens skulle känns det som VIK värvat beprövade spelare med relativt små frågetecken. Vi vet med ganska stor säkerhet att att Thomas Mitell, Andreas Frisk och Jonas Fransson kommer ge VIK bra stabilitet och uppspel i och från egen zon.

Framåt har Jeremy Williams och Kenndal McArdle NHL-meriter och risken att någon är direkt svag är nog väldigt liten. Likaså kommer Tony Romano från en fin säsong i den allt starkare österrikiska ligan och med massor av lovord.

Visa av att Jason Walters och Broc Little varit tämligen habila spelare direkt från NCAA vet vi också att det är högst sannolikt att Giancarlo Iuorio är bra på allsvensk nivå. 21 mål på 27 matcher i NCAA är oerhört starkt och även Iuorio kommer med fina lovord som Centralen tidigare skrivit om.

Det känns alltså som nyförvärven kommer pendla någonstans mellan ”ok/bra” till ”ligaledande” eller ”suverän”. Att den skalan bottna ner till något sämre är tämligen osannolikt med tanke på spelarnas meriter. Men visst, man vet aldrig, och VIK kommer behöva att de flesta av nyförvärven är mer än bra.

***

När det gäller forwards som är kvar från tidigare är osäkerheten betydligt högre på många håll och kanter. Låt oss titta på några av dessa lirare:

* Fredrik Johansson är givetvis det största frågetecknet. Kommer ”Freddan” hålla? Och i så fall, vilken nivå kommer 29-åringen ligga på? En Johansson tillbaka i full form skulle vara en enorm tillgång, inte minst som tekare om det skulle köra ihop sig för övriga i cirklarna.

* Markus Kinisjärvi har mycket hockey i sig med bra spelsinne. Men att sia om nivån kommande säsong är svårt efter den tunga fjolårssäsongen.

* Kenneth Bergquist gör det bitvis bra på ålderns höst. 33-åringen är dock ojämn och behöver snabba kedjekamrater som kan ta fram pucken till den sista tredjedelen där ”Bacon” är vass. Men frågan är vilken ”Bacon” vi kommer få se mest av under en lång säsong?

* Brady Leisenring hade också en ojämn säsong. Det känns svårbedömt att veta vilken nivå Brady kommer hålla över hel säsong och om kroppen håller över 52 omgångar. Brady är ju inte så stor men spelar med mycket fart och åker på smällar på regelbunden basis.

* Kevin Weiskog har en härlig kombination av storlek, tuffhet och vilja att gå på mål, plus ett intressant embryo till målsinne som visade sig under försäsongen ifjol. Spelare med powerforwardspotential har inte VIK-fansen varit bortskämda med. Sådana lirare har ofta skeppats iväg/försvunnit fort (Jacina, Hedman, Jonasén, Holmgren mfl.) Dock kändes 20-åringen ”raw” under debutsäsongen och det är mycket svårt att förutspå vilken kaliber Weiskog kommer hålla. Det kan hända mycket med spelare i den åldern på ett år.

* Vi vet att Viktor Mårtensson och Marcus Jonsson kommer ge allt och hålla elitklass i det rent fysiska spelet. Frågan är om dessa två bumlingar kan lyfta sig och VIK:s fjärdekedja rent spelmässigt och chippa in lite mer mål. Om VIK ska ta steget upp kommer det nog krävas att ha en fjärdekedja som kan avlasta lite mer offensivt än tidigare säsonger. Där har VIK haft en svaghet.

***

Ovan har vi alltså sju VIK-forwards som skalan troligtvis är betydligt längre med fler nivåer än för nyförvärven. Några första små svar kan vi nog få smaka på under söndagen…

1 svar

  1. Lars skriver:

    Jag är nyfiken på Oscar Pettersson. Hoppas VIK släpper fram honom. Jag tror han blir det stora överraskningen i år om han får chansen