Djupkoll på yttrar och centrar med många siffror inför Östersund, Kalmar och andra matchen mot AIK: Forwards och offensiven ledd av Komarek är styrkan hittills

PÅ BILDEN: Ska inte Hutchison spelar center snart? FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

PÅ BILDEN: Ska inte Hutchison spelar center snart igen? FOTO: RUNE ÅHLÉN

Under söndagen var det backar, nu centrar och yttrar. Redan en dryg femtedel av serien spelad. Så vi kan se vissa tydliga trender.

Offensiven har varit bra, men nu är VIK nerpetade till andraplats i PP-ligan av Björklöven. (Sen spelar såklart backar och forwards tillsammans i en offensiv och defensiv symbios, givetvis).

Bara Brynäs och Björklöven har bättre målsnitt än VIK:s 3,49, vilket är starka papper. Ändå är VIK ”bara femma” i skotteffektivitetstabellen, hur det nu kan analyseras.

***

Nedan egen bearbetning med siffror från den officiella statistiken – grönt är skönt och rött inte så sött, först yttrar (det gröna/röda är dock baserat på forwardssidan som en helhet med både yttrar/centrar):

Kanske lite fånigt att ha med Mingoia efter en match, men positivt där var att #11 var bäst i VIK med hela 67 % i Corsi, alltid något.

Hannes Hellberg har varit en offensiv sensation. FOTO: RUNE ÅHLÉN

Hellberg har som sagt varit urstark offensivt, hade faktiskt trott på ännu bättre Corsi än 53 %. Men #7 kan som sagt bli bättre i egen zon och därmed ge motståndarna mindre skottlägen vilket ger bättre Corsi.

***

Gersich har helt okey NP då #18 precis som i AHL är mycket bra i backcheck och kan lyfta på motståndarnas klubba för många ”takeaways”, men väl med pucken har det hänt för lite.

-4 och bara 45 % i Corsi är inget vidare för Gersich som bara har 0+1 senaste åtta matcherna nu.

Just Gersich, som troligen kostar mycket, måste komma igång offensivt om VIK ska nå nya höjder. Intressant att Gersich bara träffar mål med 58 % av sina skott, om den officiella statistiken stämmer.

En annan aspekt med Gersich är att han ännu inte hittat vägar att använda sin blixtrande skridskoåkning, på något sätt hamnar Minnesotasonen ofta i halvfart. Kan man hitta Stanley Cup-vinnaren mer i maxfart kommer det bli andra bullar.

Men att Gersich inte kanske har den rätta spetsen i händerna att bli en målmaskin går alltså i linje med vad jag såg i AHL, men jag har haft fel förr. Någon klok källa sa också att Gersich riktiga klass kommer visa sig först i slutspelet, då han blivit varm i kläderna här.

***

Hofbauer är en snabb friskus med klart mest tacklingar per enhet istid, även duktig på att blocka skott, men kan bli lite bättre i avvägningar för bättre NP och passningar.

Bergman urstark både NP och Corsi, men #25 faktiskt mållös ännu.

Jakobsson ligger på magiska 37,5 i skottprocent vilket knappast är hållbart över tid, men spännande var Jakobsson landar i hierarkin sedan, även fin +3.

***

Fin plus/minus har inte Engstrand med en bedrövlig -9 (!). #29 har också haft problem med skyttet och 9,1 i skottprocent är inte lysande, men det brukar jämna ut sig. Det är svårbedömt var Engstrand tar vägen spel- och poängmässigt här ifrån.

Shane Gersich. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Undrar också hur långt tålamod både Engstrand och Gersich har själva om mål- och poängtorkorna håller i sig.

Om bägge stannar under tio mål länge under säsongen kanske det inte är bästa marknadsföringen för dem inför nästa kontrakt, dock har Engstrand tvåårskontrakt.

***

Nedan centrar, valde att lägga Dmytriw och Kangas här, eftersom de tekat en del, även om Dmytriw bara har 25 tekningar.

***

Men ändå intressant att kika på insatserna för de som krigat i cirklarna där VIK inte varit bra på totalen som åtta i serien på 49,2 % vunna tek.

Dmytriw har otrolig fart på grejerna och hårda passningar, men borde kunna få ut lite mer av det, blir ofta inte så många NP+ trots allt då precisionen och finkänslan ibland saknas. Men #15 doftar allt mer fynd eftersom jag hört att kanadensaren är oerhört billig i drift, då nu även poängen trillat in.

Intressant också att Dmytriw hittills tekat bra, men få tekningar. Dock kan det bli viktigt då övriga centrar inte tekat så bra förutom Komarek.

Kyle Topping. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Topping har varit väldigt jämn på en hög nivå i alla aspekter av spelet, tuff förlust nu om #24 blir avstängd hela fyra matcher till.

Topping är den mest fysiske centern sett till antalet tacklingar per enhet istid, men behöver teka mycket bättre då han kommer tillbaka.

***

Skedung har växt otroligt de senaste omgångarna. Jag tror aldrig jag sett Salasonen så bra som senaste matcherna då det blivit fyra poäng senaste sex matcherna och en helt annan offensiv pondus.

Skedung är troligen lagets bästa defensiva center med sin vaksamhet och hårda samt ödmjuka jobb utan puck. Det behöver många andra ta rygg på.

Skedung har fina +4 och stark Corsi med 60, riktigt eleganta papper. Skedung behöver dock få upp effektiviteten i skyttet och i tekningarna. Spännande om Skedung kommer orka vara så här stark även offensivt över tid.

***

Komarek har totalt varit bäst sett till PP och 5v5 enligt mina NP, men några saker visar att förbättringsutrymme finns även för #67:

”Bara” 51 i Corsi och 0 i plus/minus, så förbättringsutrymme finns i 5v5.

Också intressant att Komarek är den som missar målet mest vid skott, men då väl #67 får pucken på mål är han i topp med nästan 18 % i måleffektivitet. Nästan 60 % i vunna tekningar och ganska många tacklingar är starka papper.

Komarek. FOTO: RUNE ÅHLÉN

***

Gabriel Kangas har växt med en imponerande motor som bara tuggar på i varje byte. Återigen en sådan jämn spelare sett till arbetsinsats som VIK skulle behöva fler av. +4 är starkt samt näst bäst gällande blockade skott.

Rent offensivt har Kangas blixtrat till några gånger, men är fortsatt ojämn i avslut med bara 8,3 i skottprocent. Kangas behöver också bli bättre i markeringsspelet och mer vaksam gällande att proaktivt ta bort motståndarklubbor.

Kangas är intressant som center med sin outtröttliga motor, men 30,6 % vunna tekningar är långt ifrån godkänt.

Samtidigt hade #79 hela 54 % vunna ifjol på 75 tekförsök, dock tekade Kangas inget alls säsongen före det.

***

Sist men definitivt inte minst i denna genomgång är Nick Hutchison. Den avige amerikanen har en väldigt hög högstanivå, men precis som då jag kikade på honom i AHL/ECHL (han verkade loj i ECHL men väldigt påkopplad och bra i AHL) har insatserna gått upp och ner, men ändå klart mest upp även om -6 är långt ifrån vackert.

Gabriel ”Motorn” Kangas. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

Ojämna insatser kan ha att göra med fysik och skador också, förutom ren inställning.

Vi ser exempelvis att #91 noga stretchar ljumskarna inför varje period. Kanske tillåter inte kroppen att #91 maxar varje byte? Vi ser också att Hutch får igenom många skott på mål, 79 % av avsluten når fram och 15 % hamnar i nät.

På totalen har Hutch varit en av de bästa i VIK med stark NP-netto och fin Corsi.

Är också en spetsspelare framför kassen i PP och en av lagets bättre tekare. Hoppas Hutchison kan, får och vill vara center längre fram, har hattats lite fram och tillbaka i olika kedjor även som ytter.

***

Tills sist, är dessa artiklar något att ha, eller är tabellerna för grötiga?

13 svar

 1. VIKKS skriver:

  Alltid intressant att läsa dina inlägg Micke, oavsett om det handlar om matchrapporter, eller andra typer av artiklar.

 2. C skriver:

  Angående Hutchison så var ju han och Engstrands kedja rena katastrofen i början av serien och hade ganska snart 0-6 i spel 5-5. Sen Hutchison fått spela ytter har ju blödningen slutat iallafall då han fortfarande har -6 i spel 5-5 så har det gått jämnt upp sedan dess.
  Hoppas Helmersson lägger mycket tid på att sätta in honom i försvarsspelet för vi behöver honom som center om inte Dimytriw är en fortsatt oväntad tillgång där med.
  I PP är Hutch otroligt värdefull framför målet.

 3. Hockeydomaren skriver:

  Läser allt du skriver och du gör det kanon!!

 4. Viktor skriver:

  Mycket bra artiklar! Hoppas att du tycker det är roligt och är motiverad att fortsätta.
  Kanske kan tabellerna som sista kolumn ha något slags samlat betyg för varje spelare, snittvärdet av färgerna till exempel. Hade även varit jätteintressant att se NP-statistiken i defensiva/offensiva situationer.

 5. C skriver:

  Väldigt bra och rolig sammanställning! Dessa grejer är väldigt värdefulla och läsvärda! Bra med tekningar, tacklingar mm. Sånt är också viktigt.

  Jag hade kunnat tänka mig att ha med antal mål man varit inne på fram och bak i 5-5 också. (Vill ju lyfta defensiven mer). De siffrorna är lätta att slänga med men ger ytterligare perspektiv. Att några spelare bara varit inne på 3 mål bakåt på 11 matcher är otroligt starka papper.

  Jag tror även att väldigt få uppfattat från läktaren att Lindelöf varit inne på fler mål framåt än tex Flood även om något av dem kanske skett pga byte där en annan back stått för förarbetet. Snygga dragningar premieras ju såklart mer än att ligga konstant rätt i banan i NP och i underhållningsvärde.

  Slutligen vill iallafall jag åter påtala att den absolut viktigaste siffran av de som presenterats (för
  mig och för många sportchefer verkar det som) är plus och minus för hur många NP eller vilket Corsi man än har har så går hockey ut på att göra fler mål än motståndaren.

  Någon ifrågasatte tidigt varför NJ skrev kontrakt med Skedung och Kangas som producerar ganska lite framåt men föga förvånande är de delade 1or i plus minus +4 bland forwards och endast slagna av Lindelöf sett till hela laget. Skulle alla forwards haft +4 hittills hade vi förmodligen legat etta i serien nu. Det är bättre att vinna med 2-1 än att förlora med 4-5.

  Mycket annat spelar såklart in men vill vi gå upp till SHL måste ALLA i truppen ha plusstatistik över 52 matcher. Sen finns det andra aspekter men att Lindelöf har +8 och Engstrand -9 är alldeles för stor differens för att det ska vara bara en slump.

  Tack för ett bra arbete Micke!

 6. Svante skriver:

  Micke, du har Sveriges bästa HA-blogg (kanske tom inkluderat SHL, har ej koll där). Uppskattas enormt!, inte bara för vi gulsvartare utan säkert andra lag vi möter för efter-match-analys. Väl medveten om att det tar mycket tid för dig. 5+

 7. Peter T skriver:

  Klockren läsning när man sitter med morgonkaffet Micke, så fortsätt gärna i samma anda.

 8. Johan Carlsson skriver:

  Efter olika formationer som testats tycker jag dessa har sett ut att synka bäst för att få ut mest av hela laget och skulle vilja se:
  (Utan avstängs topping)
  Mingoia – komarek – dmytriw
  Hellberg – hutchingson- gersich
  Jakobsson – skedung – Bergman
  Hofbauer- kangas -,Engstrand

  (Med topping)
  Mingoia – komarek – dmytriw
  Hellberg – topping – gersich
  Jakobsson – hutchingson – Bergman
  Hofbauer-,skedung – Engstrand/kangas

  Pp1
  Hutchingson
  Gersich – Hellberg – komarek
  Flood
  Pp2
  Bergman/Engstrand /kangas
  Mingoia – topping – dmytriw
  Jansson/krupic

  Box
  Bergman- skedung- kangas
  Bohm
  Box 2
  Engstrand- komarek
  Krupic – Östman

 9. UliH skriver:

  Keep it up

 10. Vintermanen skriver:

  Såklart att du ska fortsätta

 11. Jörgen skriver:

  Tycker du gör ett jättebra jobb Micke! Fortsätt.

 12. Bonzon skriver:

  Älskart, sluta aldrig