Koll på många backsiffror med Flood fortsatt i topp – men hur ska försvararna bättre hjälpa målvakterna, grattis till VSK Fotboll & scout om Brandon Manning som är ny i Björklöven

Många spelare lämnar... FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

PÅ BILDEN: Många spelare per kvadratmeter och spelet i egen zon är den stora svagheten hittills med 3,3 insläppta/match… FOTO: RUNE ÅHLÉN

Lite koll på backsiffror efter elva matcher, en dryg femtedel av serien spelad (forwards i nästa inlägg).

Vissa menar ju bestämt att det är just främst backarnas, och inte målvakternas, fel att det blivit så mycket mål i baken.

Egen bearbetning med siffror från den officiella statistiken – grönt är skönt och rött inte så sött:

Intressant förbättringsresa alltså för pucksnidaren Lindelöf som har klart bäst plus/minus (hela +8) och Corsi (58 %).

Flood har i bloggens värld hittills varit den överlägset bästa backen så här långt och framstår som ett jättefynd. Mycket grönt på #20 som även leder backsidan gällande skottblockar per enhet istid också.

Petterson har kommit in som en snabb urkraft med många tacklingar och poäng, men kan fila lite på passningsspelet och besluten med puck.

I par med så spelskicklige Krupic kan ”EP” vara en del av ett på sikt på mycket starkt backpar, om #19 kan öka vaksamheten i spelet utan puck, vilket de flesta backar måste upp i avsevärt.

Mycket rött för Loponen som alltså inte ens fick byta om mot Karlskoga senast…

***

Grattis VSK Fotboll till Allsvenskan! (Undertecknad har faktiskt spelat innebandy mot tränaren Kalle Karlsson någon gång, och även där var han briljant och dribblade upp en annan på läktaren, fortfarande snurrig av hans finter).

Intressant vad som händer nu gällande sponsring när fotbollen hann först till förstaligan. Kommer vissa lägga om mer pengar på fotbollen så VIK får tuffare att bli ett av de större lagen i HA?

Hur många av de stora hockeystäderna har även ett lag i fotbollsallsvenskan? Hur kan ekvationen och psykologin fungera här?

***

Tragiska och hemska nyheter från England där Alexander Lunsjö miste sin lagkamrat Adam Johnson efter en skridsko på halsen. Alla tankar till familj och vänner.

Hoppas också halsskydd och användningsfrekvensen av dessa blir ännu bättre.

***

Björklöven har biffat upp sitt försvar ännu mer då NHL-meriterade backen Brandon Manning, 33, anslutit:

– Mycket stabil och erfaren back, säger en NHL-meriterad scout till bloggen.

– Var tvungen att spela i powerplay i Straubing i tyska toppligan, gjorde det hyfsat där i PP, men det är inte hans främsta styrka.

– Mer av en defensiv back, men som ändå kan göra bra saker med trissan och flytta pucken. Har redan fått flera erbjudanden och var således eftertraktad på spelarmarknaden.

11 svar

 1. HockeyFarsan skriver:

  Det är överlag väldigt mycket tittande på puck i egen zon, brukar vara en junior grej man växer ifrån!

 2. Pelle skriver:

  Jag har nu sett en film på händelsen. Motståndaren kastar faktiskt upp sin skridsko i huvudhöjd som om det var avsiktligt. Det styrks dessutom av att den spelaren har gjort sig känd för spearingar och liknande. Det gör det hela mycket obehagligt.
  Det vanliga vid såna här händelser är ju att den drabbade ligger ner på isen. Men här åker alltså spelaren upprätt och får en karatespark på halsen.

  • Mr H skriver:

   Okay Pelle! Bra.
   Undrar om det inte är möjligt för en läkare att sy ihop det på plats ändå. Läkare ska finnas till hands om just sådana akuta skador uppstår under hockeymatcher. Frågan är hur det var just denna gång.

 3. Mr H skriver:

  Grattis VSK till vunnen plats i allsvenskan 2024!
  Inför över 6600 personer (publikrekord på Hitachi) och fantastisk inramning vann VSK seriefinalen mot ett lag som själva hade lika mycket att spela för. (Eller mer). GAIS som nog är minst lika bra, tappade sin 1-0 ledning när VSK tuffade till ordentligt och vände på underläget i andra halvlek.
  Inget bluffspel av VSK som inte behövde vinna just denna match.
  Det här är visserligen en annan sport, men inte vilken som helst. Jag vill hylla detta.
  Kan det gynna VIK? Svaret är väl – varken/eller. Sponsorer behövs, och det har visat sig att det är svårt med dubbla lag i högsta serien i fotboll och hockey. Se Gävle och nyligen Örebro. Norrköping tappade sitt lag i hockey nyligen, men det var i serien under.
  Titta på hur det går med hockeyn i Stockholm. Där blåser inga vindar för den sporten alls. Inte nu i allafall. Jag minns när Hammarby och Huddinge var bra på 80-talet, och mötte VIK.
  Det behövs publik OCH sponsorer. Samt intresse bland de unga.
  Så – det behöver inte innebära att det inte går just här. Vi ska göra en bättre säsong än ifjol.
  Adam Johnson – fanns det inga läkare där (Nottingham)? Hur kunde det hända?
  Vet Du något om det, Mikael?

  • Pelle skriver:

   Jag vet inga detaljer om olyckan, men om halspulsådern skärs av så hjälper nog inga läkare i världen. Kanske var ännu mer som skars av också.

   • Pelle skriver:

    För några år sen dog en svensk 15-åring på liknande sätt. Efter det tror jag det blev krav på att upp till juniorålder ska man bära halsskydd. Är förmodligen väldigt obekvämt så blir nog svårt att få seniorer att använda det.

 4. C skriver:

  Intressant uppställning och intressant resonemang.

  Som jag ser det så är det enda som gör att vi vinner fler matcher än vi förlorar just Lindelöfs siffrorna i 5-5. När han är inne på isen så gör vi fler
  mål än motståndarna. (8st på 11 matcher). I övrigas backars fall så blir det jämnt upp vilket brukar leda till en mittenplacering i tabellen.

  I Special teams går vi också jämnt upp hittills så det kan vi inte räkna med om vi spelar lika i 5-5 men ändå vill vinna.

  Det är dock långt kvar av säsongen så mycket kan ändra sig men det ska bli väldigt intressant att se om Lindelöf kan fortsätta hålla det (August Thornberg) snittet.

  • Eusebio skriver:

   20 och 66 fick några plus för att de gick in och backar som var inne gick ut.Kolla JP assist utan +

  • Kalle skriver:

   Gillar dina analytiska och genomtänkta svar. Cred till dig 🙂

 5. Mats i Wien skriver:

  Det stora problemet är att man kämpar inte som andra lag, det håller inte att lite på att någon Annan Gör grovjobbet, Det heter lagsport, kämpa tillsammans.

 6. Stenberg skriver:

  Kommentar till backanalysen: Noterbart att Östman har rosa/rött i samtliga kategorier, Loponen har två röda och en rosa men också en mellangrön och två limegröna. Även Krupic tre röda/rosa…