Efter nytt bottennapp mot jumbon Karlskoga kan vi nog konstatera att detta VIK har försvarsproblem och frågetecken för attityden – upp till bevis för Helmersson att ta tag i eventuella stora egon

Smekmånaden är över nu Helmersson och det verkar som coachen nu måste visa att han kan hantera relativt välmeriterade egon. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

37 svar

 1. Casper skriver:

  När det gäller målvaktsplatsen är det oerhört viktigt att ha en målvakt känner att man får göra en dålig match och ändå få stå nästkommande match. Så är läget i så gott som alla andra lag. Vet man att alla små misstag belastar nästa match blir målvakten osäker. VIK skulle nog må bra av att ha v en och samma målvakt i matcherna och att det är upp till förstemålvakten att själv avgöra om han vill vila någon match.
  En annan sak som nämns är att Halonen var billig och då kan jag tycka att är det någon plats i laget som måste få kosta är det just målvakten. Klyschan en målvakt gör halva laget stämmer bra.
  Försvarsspelet hos utespelare påverkas också av ovanstående.

 2. Ove skriver:

  Förra säsongen var JG kritiserad nu verkar vissa tro att han kan frälsa VIK , minnet är kort .Det behövs en uttalad etta. Ser Ian som en bra tvåa. Gör ofta bra matcher när han går in och avlastar, dock saknas stabilitet över tid. Han kommer att växa in i det över tid och bli stabil, fortfarande ung.

 3. David skriver:

  Ena dagen är vik ett topplag för att stanna, och nästa dag ett mediokert mittenlag…… hur ska ni ha det?

 4. Vintermanen skriver:

  Förstår fortfarande varför inte JG fick vara kvar, han har otroligt mycket rutin och en vinnarskalle som lyfter sig otroligt mycket i slutspel.

  • Gurkan skriver:

   Ja JG är en jävligt bra målvakt i sina bästa stunder, hade JG varit bättre i detta VIK än zätas VIK?
   Enkelt att vara efterklok och tro att det hade blivit bättre med JG nu, hade vi istället haft kvar JG och han hade fått en tuff start nu så hade det skrivits varför behöll vi JG.
   Halonen och blomqvist är bra målvakter men tror inte nån av dom är redo att vara första målvakt och skulle gissa på att halonen var ganska billig därför satsade dom på honom, halonen är en bra målvakt men behöver all stöd han kan få bakåt.

 5. Zebbe skriver:

  Med facit i hand så skulle vik har satsat på en mer etablerad målvakt . Tror nog att man kan kolla runt i alla Shl lag om en utlåning av målvakt om dem fortsätter underprestera ?
  Sen behöver ju absolut viks defensiv vässas.

 6. Stenberg skriver:

  Varför inte testa en ny variant för att få igång laget i första perioden: sätt en energispelare i varje femma i första perioden för att få igång de ”trögstartade” och byt sedan uppställning till en mer traditionell i period 2 & 3.

 7. Ny skriver:

  Det ÄR ett målvaktsproblem men även backproblem . Jag har sett hockey långt över 30 år och skulle nästan hellre säga att en nu gammal Ytter i mål ,ståendes med klubban i isen skulle göra mer nytta än att stå felplacerad, sega förflyttningar , nere på knä och lämnar fritt över.. som VIKs målvakter gör. Niilo dock vassare än Ian. Klart J.G skulle vara ett alternativ att ta in igen men tror han passar bäst att simma omkring i badhus..

  • sudden skriver:

   JG var dyr men inte bra. Nej tack!

   • sudden skriver:

    Det är defensivt problem.
    Har du en bra backsida kan du ställa Ytter i målet, men det har vi inte. Har du en bra målvakt så måste du i alla fall ha en bra backsida. Halonen simmar en del, men varför? Jo, för backarna får inte undan pucken så det blir stökigt framför mål. Kolla målen som Halonen släppt in, det är returer som backar borde ha rensat undan. Alla målvakter släpper returer. Dom släpper mindre har backar som håller motståndare på utsidan och tar skott utifrån, dom skotten är lättare att hålla eller styra ner i hörnen. Dom släpper mer returer har backar som inte gör sitt jobb, dvs motståndarna kommer till mer röda avslut. Då blir det mer returer och farliga lägen. Få ordning på backspelet så räcker det med en medioker målvakt. Men vi har mer än mediokra målvakter, båda två.

 8. C skriver:

  Jag håller inte med om att det här är ett målvaktsproblem inte än.

  Mot Nybro var väl samtliga mål utom ett resultat av utespelarnas brist på försvarsspel. Visst spreds det returer men målen kom i huvudsak av andra orsaker.

  Igår var 0-1 Oliver Bohms misstag när han spelar på chans till Jimmy Jansson bakom kassen. En ren tavla och bjudning.

  På 0-2 så räddar Halonen ett halvt friläge från kanten från 4-5 meter. (Kolla gärna på det igen). Han har inte en chans att styra returen där. Han gör det han ska och räddar pucken.

  Sen kommer allas nye kelgris Hellberg som tydligen är helt oskolad defensivt och misslyckas med sin enda uppgift. Nämligen att se till så att motståndaren inte kan slå pucken i mål. (Inte första gången han gör. Sistas bakåt och förmodligen inte sista) Att avstyra den returen gör man enklast genom att suga in motståndarens kropp nära sig och slå/låsa klubban lite lagom så är den där returen helt ofarlig. Det gör tex Isac Skedung varje gång och han är sällan inne på mål bakåt i 5-5 just därför.

  0-3 i boxplay är backarnas miss helt men Kokkonen gör det också smart som glider in bakom dem.

  2-4 friläge.

  2-5 öppet mål.

  Jag ser inte Halonens misstag alls här.
  Istället är det de individuella misstagen av utespelarna som måste bort, först då kan vi bedöma målvakterna.

  • Mikael Norén skriver:

   Inte bara målen som är tveksamma, flera andra returer som var nära mål. I tidigare matcher har Halonen varit lite seg i sidled. Men hoppas du har rätt att målvakterna är ok/bra 🙂 då finns ett problem mindre. Hellberg har faktiskt +1 totalt ändå 🙂

   • C skriver:

    Jag kollade igenom målen igen nu. Jag ser verkligen inte att Halonen gör något fel på något av målen. (Möjligt i andra lägen) När vi hade Ersson i mål eller när DIF hade Carl Lindbom så sminkar ju de målvakterna över utespelarnas misstag och det gör ju inte Halonen igår. Han tar det han ska ta släpper in det som förväntas. Så jag vidhåller att problemet just nu inte är målvakterna även om jag önskat att de ”stått på huvudet” mer. Det är utespelarnas individuella misstag som föranleder målen bakåt.

    Av de här 8 insläppta på de 2 senaste matcherna har åtminstone 6 mål kommit av att utespelare i VIK inte gjort vad de ska. Knappt några mål har kommit av bra aktioner av Nybro eller BIK. Kolla gärna på målen nu i efterhand och skrik till om ni tycker att jag har fel.

    Du sätter fingret helt rätt på Hellberg. +1 efter 11 matcher gör +5 när serien är färdigspelad. Det ger oss en 6-8 plats i tabellen sett till hans speltid och position i laget. Duger inte i en SHL satsning.

    Eftersom han levererar offensivt redan så måste han utveckla sin defensiv om det inte ska bli ett nollsumespel att han är här. Sen fattar ju jag med att endel av utlåningen är för att han ska utvecklas defensivt men den utvecklingen behöver nog ta fart nu om vi ska närma oss topp 4. Det är knappast en slump att han parats ihop med Skedung heller de sista matcherna. Bara hoppas att han tar efter och lär sig defensiven snabbt.

    • Mikael Norén skriver:

     Min analys av VIKs målvakter grundar sig alltså inte bara på de senaste matcherna, utan alla 11. Och du sätter ju fingret på det också att med detta kanske ”normala” målvaktsspel blir det runt 5-6e plats kanske och nytt uttåg i kvartsfinal, kanske godkänt, men inget mer. Ska VIK upp till semi eller final måste det bli mycket bättre målvaktsspel än under dessa 11 matcher, likaså måste försvarsspelet bli bättre som jag skriver mycket om också. Men svårare att byta ut många backar/forwards.

     Sen kan ju såklart målvakter utvecklas, hoppas Sjöström kan göra en snabbare variant som när han gjorde Lasse J. så mycket bättre på en säsong.

     (Sen tror jag det är en lite typiskt svenskt ”alla ska med” och jantelag att man inte får kritisera målvakter, men tycker man ska kunna berömma/kritisera de lika mycket som utespelarna.) Visst är det en utsatt position, men ändå.

     Sedan vore det intressant på djupet att analysera det här med plus/minus någon gång. Är alla spelare med mycket minus per automatik dåliga och att de inte ger något att ha sådana i laget? Det är ju en sjättedels ansvar (5 utespelare + 1 målvakt) på varje minus för varje spelare, då kanske bättre att studera de specifika insatserna vid varje mål bakåt än att titta för mycket på plus/minus?

     Och håller med om att Hellberg måste bli bättre i egen zon, kan han det blir det ju hur bra som helst med tanke på vilken chansskaparmaskin han är framåt.

     • C skriver:

      Jag tror att vi i grunden är ganska överens. Det jag reagerar på är lite att grundsynen hos endel supportrar mm verkar vara att alla spelare som spelare ute ska göra mål och assist, annars är de dåliga. Målvakterna ska i princip sköta försvarsspelet själva och rädda allt oavsett lägen. Släpper de in för många mål så är de dåliga.

      Det är nog inte så lätt för en målvakt att släppa in 2 mål första 10 för att utespelarna bjuder motståndarna på röda lägen och sen börja storspela efter det. Men visst har målvakterna sin del i det här och jag är också orolig för dem. Jag är bara så otroligt trött på alla mål som bjuds på av rent slarv som Bohms 0-1 igår.

      Jag skulle också vilja dyka djupare i plus/minus. Har redan en hel del tankar om det och hade Hellberg öst in poäng i PP, dödat allt i boxplay, skapat ett pp åt VIK varje match eller varit en grym tekare, ja då kan vi börja diskutera att +1 är bra ändå men i just hans fall så är det frustrerande att allt bra han gör offensivt i 5-5 inte gagnar laget så länge han är inne på lika många mål bakåt varje match.

      För att avsluta för min del för den här gången så tycker jag att den stora anledningen till att vi inte får med några poäng de här 2 matcherna är att vi GER bort mål till motståndarna och det är våra utespelare som gör det. Det syns också på spelarnas kroppsspråk att de fattar att de gjort fel. Jag tror att man behöver skärpa fokus i egen zon mer och fundera mindre på snyggt spel och offensiv.

      Sen kunde vi gjort nått mål till framåt de här matcherna och vi ger det ju en bra chans i tredjeperioderna. Målvakterna kunde räddat nått av målen och släppt någon retur mindre men fokus bör ligga på att sluta ge motståndarna röda avslut pga slarv för det kvittar lite vem vi har i mål då.

      Nya tag nu! Vi har rätt tränare på plats och ett intressant lag. Det gäller att få till det bara.

      • Musse skriver:

       Helt enig med dig C. Får vi bort de rena bjudningarna och ett starkare försvarspel så kommer målvakterna bli bättre också. Ta det lugnt och ge det lite tid, det är fortfarande tidigt med ett helt nytt lag. Det är ju inte så att det gått smärtfritt hos de andra tippade topplagen heller nu i början, förutom löven som ser starka ut. Helmersson sa att de måste få fart på grejerna och det är precis det som saknats de senaste matcherna.

    • A skriver:

     Sluta nu, inget misstag vid målen???? Allt studsar som om det vore studsgummi i skydden, klart som fan att en duktig målvakt inte släpper returer rakt ut. Det är skillnaden på en bra och dålig målvakt, SLÄPPER INTE RETURER rakt ut på skit skott

 9. Marko skriver:

  Vitaly Koval kanske kan göra en comeback så får vi en stabil målvakt. Var väl Niklas som värvade honom ?
  Skämt åsido.. Ja målvakterna har väl inte presterat men som många andra skriver så har väl backarna hjälpt dem alltför mycket heller. Jag ser inte att en ny målvakt är prio 1 just nu iaf

 10. AB skriver:

  Har sagt det förr, säger det igen TA TILLBAKA JOHAN GUSTAFSSON!!!

 11. Musse skriver:

  Lätt att bara skylla på målvakterna. Vad sägs om att kanske börja hjälpa målvakten att komma in i spelet och bli uppvärmd. Gång efter gång horribla misstag av backar och forwards i början av matcherna. Stärker inte direkt självförtroendet för dem att börja matchen så. Nu var det Bohm som var det stora sänket. Vi har tre backar som håller klass, resten stora brister.

 12. Icing skriver:

  Funderar lite över match choachningen… hur kan Helmersson spela #11 i tredje i PP när inget funkar för honom eller spela Bohm och Jansson när man jagar mål sent i tredje…. när vi har två offensiva backpar som kan sätta fart på pucken….???

 13. Nytt skriver:

  Till att börja med behöver VIK tyvärr göra sig av med både Ian och Niilo. Två nya målvakter behövs. Dom blir inte bättre .. Sedan ersätta Jansson , Östman med nya backar för att sedan ta in ytligare back.
  Sedan leta efter ny scout eller skippa det helt=spara pengar ,då väldigt många andra klubbar med bara sportchef skaffar bättre spelare på planen.

 14. PatrikH skriver:

  Sämst insats i matchen gjordes av domarna. Bergmans 3-3 mål var över mållinjen innan han blev intacklad i deras målvakt. Väldigt märkligt, i likhet med de märkliga insatserna bakåt av målvakt och försvarare. Något behöver göras åt detta lag, detta håller helt klart inte för framtiden.

  • Simon skriver:

   Titta igen, ganska solklart att den hamnar bakom mål, och var aldrig ens nära att gå i mål.

  • Johan skriver:

   Det gick ju tyvärr en decimeter på utsidan av stolpen och låg ovanpå nätet på baksidan av mål…..

   Tror inte att målvakterna allena är problemet. Stillastående och pucktittande backar som dessutom inte kan städa framför kassen är det stora problemet. Om vi hade haft några Rahimi som ägt området framför mål hade både Halonen och Blomqvist haft i alla fall 92-93%.

   Intensiteten och glöden måste finnas från start och backarna måste äga området framför kassen. En riktigt storväxt defensivback med Komareks ledaregenskaper är vad som behövs!

 15. Christoffer Franzen skriver:

  Jag hyllade laget och klubben så sent som häromveckan. Men som så många gånger förr, vänder det tillbaka. Som så länge tillbaka man kan minnas.

 16. Eskil Isoniemi skriver:

  Köper nästan alltid det du skriver men inte ikväll, håller med om Halonens agerande mot Kokkonens friläge som alltid är 50/50″ hur det ska gå men de andra är ju nästan bara misstag av spelarna . Med Jimmie på plan förstår jag vilken målvakt som helst darrar vare sig med eller egentligen framförallt utan puck. Köper även lite returen vid Hellbergs icke agerande men nej jag köper inte att det är fel på halonen idag till den gräns att vi förlorar. Det gör ute spelarna idag . Bohm kom tillbaka från skada och var inte bra, mangoia gjorde nog en tidernas sämsta debut sett till pengarna. Och nej låt ingen få nys om att vi behöver JG igen 😅😅😅 Snälla

 17. Olle skriver:

  Bra!! Håller med i det mesta förstås! Två punkter; satsa på Ian i målet. Niilo har för många brister orörlig, långsam, returslapp mm.
  Jansson-Lorek måste bänkas i några matcher och fundera över sitt spel. Han gör för många misstag och åker bara runt runt på isen!

 18. Mikael Nittberg skriver:

  Nej tack till J.G är ju lika tveksam som dem vi har

 19. Mikael Olsson skriver:

  Det finns ingen målvakt i världen varken Price eller någon utav dem största som hade kunnat reparera Bohm och Jansson misstag! Det är så dåligt så det finns inte!

  • Lajne skriver:

   Fast hur ska man som back vara säker om målvakterna konstant spottar ut returer på harmlösa skott? Går hand i hand. VIKs försvarszon är en ond spiral atm. Du som tar NHL som exempel, lika ofta som försvar vinner (var är Jordan Binnington och Matt Murray nu efter sin stanley cup segrar?), lika ofta är det målvakter som spikar igen, lex Tim Thomas och Giguére.