Solid hemmaseger mot Östersund då VIK höll nere gästernas chanser till ett minimum då även stark Halonen gjorde sin bästa match på länge & Mingoias första balja

Niilo Halonen gjorde sin kanske bästa match och finländarens formkurva pekar mot stjärnorna. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

PÅ BILDEN: Niilo Halonen gjorde sin bästa match på ett tag. FOTO: RUNE ÅHLÉN

VIK vann med 3-1 hemma mot Östersund på onsdagskvällen och bröt därmed den två matcher långa, eller korta, förlustsviten.

Bra förstaperiod av, denna gång, från första bytet redo VIK. 1-1 i mål, men hela 7-2 chanser till VIK i 5-5, trots ny tidig 0-1-kalldusch.

Direkt bra första byten av påslagen Bergmankedja, Kangas enhet och även Komarek var riktigt på från start.

Dock 0-1 under lång avvaktande utvisning efter onödig liten crosscheck Jansson.

Målet föregicks av att Engstrand och Bohm hamnade kanske lite pucktittandes i ingenmansland. Halonen gjorde verkligen en otrolig räddning på förstaskottet, men öppet mål på returen efter 4.28 via fint Östersundsspel med Daniel Öhrn som speluppläggare.

Bergman god chans efter fin djupledspassning Krupic. VIK-legenden Bergman var i farten hela tiden vilket gav chans Hellberg. Komarek vass och fixade PP.

Dock slarvade #67 lite två gånger om i PP. Flood stekt på egen blå men riktigt fin sidledsräddning Halonen.

1-1 efter hårt arbete av Bergman och Skedung och fint klapp-klapp-spel mellan Bergman och Hellberg som nätade igen på ett direktskott. Skulle VIK fortsätta så här påslaget skulle det bli det en rolig afton, Östersund hade inte mycket alls.

Dock svajig andra period, trubbigt Östersund hade mycket puck men nästan bara utsida, 4-3 chanser VIK 5-5. Dock hade gästerna några farliga spelvändningar inledningsvis men Halonen sin troligen bästa match. Dmytriw sköt tidigt stolpe, kanadensaren har verkligen tryck i kroppen.

Ganska blek Östman åkte ut. Men i BP bröt Lindelöf och Jakobsson förvaltade åter på ett friläge fram till 2-1 efter 26.48. Jakobsson höjde alltså sin skottprocent till 40 nu, #27 är hittills lika klinisk i avslut som då han var en hyllad storskytt som junior och slog sig in i Färjestad.

Östersund forecheckade högt och VIK hamnade i en del trångmål. Hellberg brände het chans. Annars anonym Mingoia bra uppspel och inbryt Hutchison. Komarek åter snackutvisad

Halonen en ny strålande räddning då Östersund hade PP. Skedung och Kangas också bra jobb i boxen. Men VIK behövde upp till nivån i första perioden efter svag andra.

Och i tredje tog VIK åter över igen med hela 6-1 chanser i 5-5 trots att Östersund skulle jaga. Bergman, Skedung och Hellberg är en ny kedja som är här för att stanna, och de skapade ny het chans tack vare sitt sluga slit.

Jakobsson hade knappt gjort ett misstag före denna match men i afton blev det några, som då det blev en tripping i mittzon. I box play fick då Hofbauer chansen att åka så att Ingman blev förkyld av vinddraget då #23 vann puck efter lång åkning.

Lindelöf och Flood skapade heta lägen för sig själva. Komarek och Hutchison skapade ett PP åt VIK, och där brände Hellberg nu jättechans. 3-1 kom efter rörligt PP med många passningen där Mingoia hittade luckan mellan Mantlers benskydd efter 49.58.

Kan Mingoia börja hota från vänster med sin högerfattning är mycket vunnet, och #11 var redan bättre efter den bleka premiären.

Hutchison dukade upp jätteläge för Dmytriw men bom. Nytt PP där Engstrand elegant serverade Dmytriw igen och kanadensaren sköt så hårt i ramen att målburen nog lyfte lite från isen.

I slutet haltade tyvärr Bergman av med misstänkt benskada, såg ej hur det uppkom.

SAMMANFATTNING

Tror jag aldrig noterat så få målchanser för ett lag som VIK mött som för Östersund, 17-6 i avslut från röda lägen i fem mot fem enligt bloggens bok, 6-2 i PP-chanser också till VIK.

Men flera av de få chanserna var heta och Niilo Halonen tvingades till flera svettiga parader. Äntligen kunde denna skribent på allvar se varför Halonen fått chansen på höga nivåer i finska landslaget och som starter i storklubben IFK Helsingfors tidigare.

Halonen var plötsligt snabb som en kobra i sidled, bjöd inte på många returer och verkade över en natt ha ett helt annat fokus och lugn än tidigare. Nu återstår det att se om 25-åringen kan fortsätta stapla sådana här kvalitetsmatcher på varandra framöver. Halonens insats var kvällens stora glädjeämne, intressant om finländaren kan vara lika bra borta mot typ Björklöven sedan.

Kanske ger vi Marcus Bergman för lite credit, för det är ju en ännu aktiv VIK-legend vi skådar åka sönder motståndarförsvar kväll efter kväll. Detta ofta kryddat med fina passningar, som den ljuvliga direktpassningen till Hellbergs 1-1-mål i afton.

Bergman hade hela 9-0 i NP i afton men haltade tyvärr av precis i slutet. Hursomhelst är kedjan med Skedung mellan Hellberg och Bergman troligen här för att stanna.

Mingoia var klart bättre än i premiären, felfri vad jag kunde se med 4-0 i NP med flera fina pucksmekningar plus målet såklart. #11 kommer garanterat bara bli bättre härifrån med mer matcher och mer självförtroende.

Kangas gjorde en ny stark centerinsats med 5-0 i NP (dock fortsatt tungt i teken, dock så för alla centrar). Hofbauer fenomenal fart som alltså exempelvis totalt överraskande Ingman vid en åkning.

Dmytriw på nytt solid som center (44 % i teken dock förbättringsbart), kanadensaren har verkligen massor av explosivitet i både fötter och skott. Blir väldigt intressant att följa hur väl resten kan finkalibreras över tid. Och just tid finns det ju faktiskt lite ännu, och vi kan nog redan nu slå fast att en så kraftfull lirare som Dmytriw kommer bli nyttig i ett slutspel.

Gersich och Engstrand fortsatt lite sökande, men bägge flyttade pucken ganska bra i PP och var värda någon assist. Engstrand inledde också väldigt inspirerat i det fysiska spelet, det skulle behövas lite oftare kanske.

Vet inte om det bara är jag, men helt plötsligt ser jag att Hutchison landar på 9-1 i NP i mina papper. Detta efter uppenbarligen många ”små” smarta grejer, blandat med kraftfulla vägvinnande aktioner.

Ändå är det på något sätt som att kemin inte riktigt satt sig i någon kedja så där 100 % ännu, närmast kanske faktiskt Bergman-Skedung-Hellberg är där kemimässigt? Vi får inte heller glömma att nyckelcentern Kyle Topping saknas.

Hursomhelst, kan VIK fortsätta hålla nere chanserna så här för motståndarna och få ett sånt här målvaktsspel är mycket vunnet framöver. Nästa test redan på fredag i Kalmar.

PUCKLIGAN

5 Marcus Bergman

4 Niilo Halonen

3 Isak Skedung

2 Nick Hutchison

1 Adam Hofbauer

17 svar

 1. Eusebio skriver:

  Justera försvarsspelet,målvakten är viktigast spelare.En bra offensiv vinner matcher men en bra defensiv vinner mästerskap och serier..

 2. sudden skriver:

  Blir vi många i Kalmar i morgon?

 3. Magnus skriver:

  Vad hände med överklagandet av Toppings 5 matcher, har det sagts något om det från VIK

 4. C skriver:

  Jag tycker att Halonen såg ut precis som mot BIK i fredags. Dock så är den stora skillnaden försvarsspelet av utespelarna. Östersund får inga frilägen alls och bara en 2-1a (om jag minns rätt) när Flood missar helt på egen blå. I övrigt så ligger VIKarna rätt bakåt. På returer och inspel framför eget mål tar VIKarna bort motspelarnas klubbor och det blir inte så farligt. Stor eloge till spelarna som prioriterar det defensiva tänket trots att det ”bara” är Östersund hemma. Mot BIK kom alla 4 mål av att en BIKare kunde lägga in pucken fri från bevakning från några meter.

  Östersund får några långa anfall och det är alltid förstalinan eller Engstrands lina som är inne då. (Samma vid deras mål). ALLTID de 2 linorna.

  Skedung, Kangas, Hofbauer och Bergman är alldeles för skickliga defensivt för att motståndarna ska få snurra länge i vår zon. Något att tänka på.

  Visst kan man önska mer framåt men många spelare är inne i en fas där de ska hitta försvarsspelet och vi vinner de här matcherna ändå pga den individuella skickligheten hos tex Hellberg och Jacobsson.

  • Musse skriver:

   Nja det finns mer att önska i försvarsspelet. Vid Östersunds mål går Bohm ut mot den spelare i banan som Dmytriw redan har och lämnar 10:an helt ren att raka in returen. Återigen lämnas en spelare helt ren bakom backarna, Bohm och Jansson är tröga i egen zon och Loponen verkar ju på väg bort…..

   • C skriver:

    Håller med om att det finns mer att önska, du har helt rätt i det. Dock är något bra på gång.

    Jag vill ändå dra just målet ett steg längre. Nu har ju VIK spelat 5mot6 jättelänge och är trötta vid målet men Gersich stöter till höger med Engstrand bredvid. Därför dras ”boxen” isär lite och ena backen får försöka täcka utan i mitten mer.

    Visst kan nog backarna göra det bättre med Engstrand är helt lam och tar inte sin plats i mitten. Hans roll där är att täcka ytan mitt i ”boxen” där passningen sen kommer. Titta gärna på målet igen och på upprinnelsen till det.

    Men det är svårt när man varit på isen så länge som VIKarna blev kvar. Över lag mycket bättre försvarsspel iallafall.

    • Pelle skriver:

     Engstrand är ofta fladdrig i egen zon. Händer ibland att han till och med ramlar i sin iver att vända åkriktning.
     Att just de mest offensiva kedjorna fastnar i egen zon verkar bero på att de är för ivriga att vända spelet när backarna vinner puck och att det ofta blir ett felpass av backarna som lämnas ensamma med motståndarna.

  • Kalle skriver:

   Bra coachmarkering gentemot 1:a och 2:a linan att låta ”3:e och 4:e” linorna börja mot Östersund.
   Han lyfte fram de spelarna mot Karlskoga och lät dem börja👏👏.
   Något bättre fart på övriga glidare

 5. Olle skriver:

  Första och andra perioden var av div 1 klass. I tredje skärpte sig framförallt VIK och spelade som dom måste spela i alla perioder. Tacksamt med tre poäng in på kontot trots allt.
  2000 personer på läktarna är också för dåligt . Hemmastå färre än vanligt och dessutom oorganiserade. VIK support bör inte sakna klackledare. Ett måste om man vill bidra till att hjälpa laget på isen! En eloge till trummisen som i alla fall var på plats.

  • Black eagle skriver:

   2625 är den officiella siffran, vilket är klart godkänt. Det är trots allt en match mot Östersund mitt i veckan vi snackar om..

 6. Espen skriver:

  Nu hoppas man att Halonen står på fredag åsså!

 7. Anders G skriver:

  Ser Du någon ”röd tråd” var vi ofta kommer i underläge tidigt men även reparerar det under matchens gång ?

 8. Bozo skriver:

  Klasskillnad i 3:e. När VIK leder ser motståndarna ut som småpojkar, varför då alltid ge motståndarna ett försprång.

 9. Musse skriver:

  Halonen räddade segern åt oss ikväll. Håller inte alls med om analysen. Virrigt tempofattigt och uselt passningsspel. Tycker Östersund var rörligare och bättre passningsspel. Kom ut i de flesta fall med pucken i närkamperna då de var lite hetare. Ändå starkt att ta 3 poäng när inte spelet stämmer. Skedung har lyft sig ordentligt i spelet, men tekningarna. Såg inte att han vinner en enda i egen zon. Vi har för svaga tekare rakt över…..

 10. Bozo skriver:

  Förstår mig inte på Halonen. I sina bästa stunder (som idag) ligger han odiskutabelt top2 i ligan. Men ibland är han inte påslagen alls. Verkar vara rejält påverkad av självförtroendet.

  • Pelle skriver:

   Målen som släpps in är ofta uruselt försvars spel där motståndaren får stå omarkerad och raka in pucken i öppet mål..Såg likadant ut förra sässongen ända till finnarna kom och fick ordning på försvaret mycke bättre..En som har lyfts sig massor därbak denna sässong är lindelöf…Får dom bort kladdandet därbak som sker ibland så kommer vik bli giftiga..Saknar Topping centersoel en hel del.Tekningarna finns en hel del och förbättra.Håller inte att förlora så mycke tekningar när det börjar gälla