Edvinssons närvaro måste maximeras och sex saker som VIK kan göra för att sätta mer färg på denna säsong & scout om Feyes som är ny i Vita Hästen

August Tornberg är inte ensam som i dagsläget svårbedömd VIK-back där försäsongen blir viktig att visa sin klass i ett SHL-jagande lag. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Efter att VIK fått en världsunik backbegåvning i Simon Edvinsson har det faktiskt öppnat sig en möjlighet att göra denna ganska grå säsong till något mer färggrant. Trots allt.

Vissa fans och andra hatar nämligen tanken på att vi redan nu ska tala 2021-2022.

Men då bör några saker göras:

1 Se till att värva en bra ersättare till Niclas Lundgren. Exempelvis defensivspecialisten Anton Karlsson som lämnat HV71. Kanske genom att lova denna att få massor av istid tillsammans med Edvinsson. Denna kanske också kan stanna över till nästa säsong.

2 Ge Edvinsson och [Lundgrens ersättare] runt 25-30 minuter per match. Bära eller brista. Detta för att maximera nyttan av deras kvalitet så forwards får bättre understöd. Det ökar också konkurrensen så att övriga backar måste vara på topp för att få ta del av resterande istid.

3 Gör en förändring i båset som visar att VIK vill bli och vara bättre än så här. ”Enklast” är nog att justera roll för PP-coach och backansvarig. Visst skulle det vara ett tufft beslut som också kräver att en god ersättningsplan finns där. Vissa har gjort så mycket bra för VIK genom årtionden. Men Patrik Zetterberg har betalt för att ta tuffa beslut. Sportchefen har gjort det förut då Z plockade bort många kvalhjältar.

4 Inför mycket högre krav på tuffhet och spel utan puck. Henrik Hetta får inte vara så här ensam i den avdelningen. De, speciellt backar, som ”vägrar” vrida på skallarna och spela på gränsen och vara skoningslösa framför kassen ska inte spela. Punkt.

5 Låt energiske och driftige 198 cm Viktor Hurtig få en rejäl chans på någon av de underpresterande backarnas bekostnad. Några matcher till att börja med. Vi såg vad lite förtroende betydde för Gabriel Kangas (som också bör sättas in i PP som en framtidsinvestering).

6 Sätt in Jimmie Jansson i PP2 (och långt bort från Lukas Zetterberg) och låt istället Edvinsson helt styra PP1, försök därmed väcka liv i bland annat Zetterbergs skytte.

***

Sedan kan VIK-supporters bara hoppas att denna lilla nystart som beskrivs ovan kan väcka liv även i forwardssidan. Edvinsson kan ju starta anfall som i sin tur ger ringar på vattnet och ökat självförtroende här och där även bland forwards.

***

Sedan kan vi hoppas att August Tornberg kommer tillbaka och spelar sin ”+27-hockey” från Björklöven som då han var en av seriens bästa defensiva backar enligt vissa (”omöjlig att passera”).

Tornberg var ju väldigt bra allround på försäsongen (poängkung i hela laget bland annat) innan skador och Covid förstörde. Backen har nog inte kunnat göra sig rättvisa efter det. Men förhoppningsvis blir det en annan Tornberg till slutspelet nu efter operationen.

***

Sen skulle det ju inte heller skada att röra om lite på forwardssidan. Detta då många andra lag adderar riktigt intressanta forwards som Hästen gjort i Hunter Feyes (bloggen var först att rapportera om Feyes till Sverige sedan kom det upp om Vita Hästen i Expressen):

– Hade meningsskiljaktigheter med den tidigare kanadensiske Graz-tränaren, uppenbarligen förbättrades inte saker under Jens Gustafsson (som har ett jättebra rykte som coach), säger en NHL-meriterad scout till bloggen. Feyes har tittat på andra erbjudanden ett tag.

– En av de snabbaste spelarna i österrikiska ligan – kan verkligen flyga fram, starta med och utan pucken. Kan även avsluta i hög hastighet med ett bra handledsskott. Men inte en systemspelare, lämnar ofta egen zon i förtid. Användes inte i PK trots sin snabbhet.

– Kan vara ganska självisk, absolut mer skytt än en framspelare. Använder inte sina lagkamrater. Men var en av få spelare som producerade där, fansen är inte glada att han lämnar Graz, men det är också ”något speciellt” med honom… Graz ersatte honom med Michael Latta (ex Färjestad), en kämpe som naturligtvis är en helt annan spelare.

5 svar

 1. Bozo skriver:

  Veckan som kommer är veckan när spelare och lag har chans att motbevisa dom som följer laget.

 2. Lson skriver:

  Spelare och agenter har genomskådat VIK:s ”försäljningsknep” de senaste åren. -”Kom till Västerås och spela för en låg lön men vi utvecklar dig till SHL-spelare inom något år”. Den enda som lyckats är Östman men han var redan innan ett geni redan innan han kom till Västerås.
  Zäta jr, Lindelöf, Frycklund har inte lyckats leverera på SHL-nivå. #25 Bergman var nära för HV71 för något år sedan och det var tur att han inte hamnade där för hans egen skull för han hade blivit en av ovanstående nämnda spelare. Även den SHL rutinerade #23 som inför denna säsongen var nära att hamna i Finland men Corona kom i vägen och såklart tog Västerås hand om han så han hade nånstans att spela. Misstänkt svågerpolitik där också.
  Nu är det skarpt läge för både sportchef och tränare att visa vad man vill med Västerås. Sätter de VIK eller sitt eget jag i förarsätet. Det kommer att avgöra deras framtid i klubben. Sen spelar det ingen roll att de var en del av kvalhjältarna som tog Västerås tillbaka till hockeyallsvenskan. Den största kvalhjälten var Conny Strömberg. Utan Conny och JJ så hade vi nog harvat i ettan ännu. Geniet som gjorde att vi kunde värva Conny fem i tolv var Kevin Johansson tidigare på VLT. Hans reportage i VLT med tidigare klubbchefen Mats generade att fansen lyckade samla in 110000kr på mindre än 24 tim. Hoppas verkligen Kevin Johansson kan göra skillnad för Västerås ännu en gång.

 3. Pelle skriver:

  Punkt 6👍👍sen in med puck skickliga spelare som får upp lite pucktempo .hetta framför mål eller ett hot vid sidan.inte bara puckar på mål och styrningar

 4. Jan Malmberg skriver:

  Kolla landslaget i Handboll där har VIK en sjuhelvetes massa att lära sig om inställning Ett lag från ingenstans som går till VM final. Nu har VIK chansen med tre matcher mot AIK lämna dom 9 poäng bakom sig. Tur att jag såg på rätt match min pappa var faktiskt A-lags målvakt i VIK(I Handboll) såg sista 30 min när handbolls hjältarna spelat klart. Mycket rök utan Eld i Rocklunda ( en rökmaskin vilket skämt)🥅🏒

 5. Jan Malmberg skriver:

  Kolla landslaget i Handboll där har VIK en sjuhelvetes massa att lära sig om inställning Ett lag från ingenstans som går till VM final. Nu har VIK chansen med tre matcher mot AIK lämna dom 9 poäng bakom sig. Tur att jag såg på rätt match min pappa var faktiskt A-lags målvakt i VIK(I Handboll) såg sista 30 min när handbolls hjältarna spelat klart. Mycket rök utan Eld i Rocklunda ( en rökmaskin vilket skämt)