Efter en ny bedrövlig defensiv insats och en okey offensiv sådan föll VIK med 4-6 hemma mot Nybro trots att Komarek producerade & Ian Blomquist klev in och spikade igen

Ian Blomquist var ett av få ljus i egen zon. FOTO: JIMMY GERDIN, VIK.SE

46 svar

 1. Jim skriver:

  Såg nu att Stefan Warg är ut på marknaden.
  Vore en perfekt värvning till VIK.
  Där lär det ju finnas en bra kontakt mellan han och NJ.

  • C skriver:

   Amil Krupic tränade inte med laget nyss och är inte aktuell för spel imorgon heller.

 2. kenta skriver:

  Bergman först efter nyår! Det här blir nog hans sista år i Gulsvart tyvärr! Ger alltid sitt bästa på plan! Källor säger att fysiskt mår kroppen inte bra efter alla år på isen!

 3. Pelle skriver:

  Konkurrensen bli allt tuffare. Vi klagar på backarna samtidigt som löven värvat Lerby från finska ligan med SHL- och landslagsmeriter.
  Känns som att dom har en mycket större plånbok och värvar från en högre hylla än vi kan förvänta oss i VIK. Vi får hålla till godo med chansningar, om det kommer något alls.

  • Musse skriver:

   Ja så länge publiken enbart sluter upp när topplagen kommer hit så ligger de före oss ekonomiskt. Löven har väl aldrig under 3000 oavsett vilket lag som gästar känns det som. Har aldrig fattat det där, som supporter går jag ju för att se VIK, som är mitt lag. När hallen är full är ju stödet magiskt från klacken.👏👏

 4. Pelle skriver:

  Tänk att man kan ha så dålig moral och sisu när man spelar på hemmaplan.Endel backar borde se sig i spegeln och skämmas.Läktaren föt vissa backar borde va det nya hemmet till dom river kontrakt och drar frivilligt.visa lite hjärta hädanefter eller dra

 5. Kenneth skriver:

  Är det inte märkligt att så otroligt många spelare, gör det bra i andra klubbar med underpresterar totalt när de kommer till VIK? Är knappast att spelarna helt plötsligt blivit sämre, och det kommer inte spela nån roll vilka spelare som man tar in. Är andra grejer som är orsaken till år efter år av underprestation.

  • Göran Fryckberg skriver:

   Nämn en enda spelare.

   • Kenneth skriver:

    Finns det nån mer än Topping som levererar som förväntat? vissa kanske gör poäng som förväntat men spelar ju inte så stor roll när man ändå går minus i plus/minus. Handlar ju om att vinna, inte göra poäng. Ett stort problem är att VIK aldrig haft en förstalina som spelar runt plus 20 över grundserien. Och orsaken till det är flera såklart. Nämn ett lag som vunnit någonting på en bra offensiv? Bra defensiv är nyckeln till framgång oavsett nivå. Just nu bara 2 lag i serien som släpper mer mål bakåt än VIK.
    Att göra poäng på bekostnad av att man spelar minus i sin match i matchen så är ju poängen skitsamma.

    • Göran Fryckberg skriver:

     Menade att du skulle nämna en spelare som presterat bättre innan eller efter dess tid i Västerås.

     • Mr H skriver:

      G. Fryckberg: Jesper Kokkonen gick bättre i Karlskoga. Det finns fler.

      • Icing skriver:

       Ja…han fick ett lyft och presterade en halv säsong när han kom tillbaka.
       I år har han varit utskälld för sin loja inställning och även suttit på läktaren vissa matcher…så nej…han har inte presterat som han gjorde i BIK innan han gick till HV.

       • Mr H skriver:

        ??

        • słoty skriver:

         Precis som icing skriver. Dessutom hade Kokkonen högre ppg i VIK än vad han hade i HV.

         • Mr H skriver:

          Gick Kokkonen sämre efter att han varit här, eller?

          • Icing skriver:

           Varken eller skulle jag säga…han fick naturligtvis ett uppsving eftersom han kom till ett lag som vann och gick bra…men långt ifrån den spelare han var när han lämnade BIK.
           I år spelar han i ett lag som går dåligt och är att jämföra med VIK förra säsongen och då är han typ lika kass som han var i VIK förra säsongen.

          • Słoty skriver:

           Skulle säga att han är densamma som i VIK. Enda skillnaden är att hans roll i BIK är betydligt större, därav gör han mer skillnad där än i VIK.

           Även svårt att jämföra. Allt stämde i BIK och det gick bra, vad jag minns var det inte så i VIK…

   • Kenneth skriver:

    Krupic

    • Słoty skriver:

     Ska man förvänta sig att en spelare som gör 30+ poäng i KIK, gör detsamma i ett SHL-satsande lag? Vist, han har vart katastrof de senaste matcherna.

 6. Peter skriver:

  Upphämtning från 1:4 till 4:5 är ett styrkebesked trots allt. Helt svart är det inte. Defensiven är dock under isen. Finns hopp att utveckla det? Jag tror nog inte att det är möjligt att ens byta ut 50% av backarna under pågående säsong med det som kanske skulle behövas. Och då vet vi sällan hur det blir ändå.

 7. Mr H skriver:

  Kan väl hålla med C om mycket. Mikael analyserar noga som vanligt också.
  Så, om den här truppen har kostar över 20 miljoner – har då NJ lyckats? NJ som sa något i stil med att det bara handlar om att skaffa forwards som kan producera.
  Är spelet bara förlagt i offensiv zon, NJ??? Knappast, va! Rimligen vet NJ detta. Men, den här truppen kostar alltså runt 20 miljoner!!! Det borde väl givit lite mer bredd, eller?
  Jag ser just nu i alla fall 3-4 nya backar (3 backar/en center) som måste in. Det räcker inte med bara två till. Jag minns inte en så svag backbesättning som denna. De har faktiskt blivit sämre med tiden istället för tvärtom, och ser mer ut som division 1 än SHL. Du har helt rätt Tompa, (längre ned)!
  Som några påpekar så har vi vunnit borta mot topplag, men vi klarar inte av att föra spelet hemma alls. Eller orkar spela varannan dag. Skador som enda orsak?
  Vem vill se sitt hemmalag förlora med udda usla siffror hemma gång på gång (som det känns). Skador – alla lag dras med skador! Men, jag tror att det är max halva sanningen. Backarna är den större orsaken. Samt för mycket tekniskt som inte fungerar.
  Vi behöver ett par Jacobsson/Gråhns nu. Precis som Mikael skrev. Om det räcker. Finns pengar??
  Sedan måste tränarna städa bort de som inte har på banan att göra.
  Agera nu NJ och Helmersson.

  • C skriver:

   Håller med dig! Dock så tror jag att om större delen av laget börjar fungera så skärper sig några andra med. Därför behövs kanske bara en ny back som skärper konkurrensen. Men kan absolut ha fel där.

   Om ni tittar på Engstrands hem jobb vid 2-5 (finns bland annat på highligts tv4 sport) där han först trampar hemåt genom mittzonen efter deras puckförande spelare. Sen slutar han helt ta skär vid egen blå och bara glider genom egen zon bakom Nybrospelarna som gör mål 2 meter framför. Som om han vill se målet från första parkett ungefär.

   Det är inte lätt att motivera sig som medspelare när man ser en lagkamrat agera så. Säga vad man vill om vissa brunkare men de spelarna fortsätter åka och sätter dit klubban när motståndaren ska skjuta. Ingen konsekvens utan istället spelar Engstrand i 6-5 på slutet.

   När tex Krupic blev bänkad lyfte sig övriga backbesättningen. Väldigt mycket är psykiskt i lagidrott.

   • Mr H skriver:

    Ja, Mr C. Apropå de som spelade 6-5 på slutet. Bra att Du tog upp det exemplet jag själv noterade. Hur tänker tränarna? Jag försöker att inte hänga ut enskilda spelare för mycket.
    Kan det var så att våra tränare är för mesiga? De ska väl kunna motivera, eller? Se till så att special teams är optimerat. Tränarna måste kunna leda! Coacha! Nå fram!
    Bort med dem i truppen som är en uppenbar säkerhetsrisk.
    Backtruppen är skillnaden mellan plats 4, som är möjlig som jag ser det, och plats 10 som det kan bli med någon ytterligare skada och det här usla försvarsspelet.
    Det här är grovt.
    Nu är det serielunken – hur blir det i ett ev. slutspel? Vilka får fart på vilka? Det är rätt det Du är inne på (Mr C), men jag tror att det måste till minimum två (kanske tre) riktigt hårda backar till där bak. Kanske att det räcker. Men det är inte säkert. Vilka ska vi behålla? Har vi pengar till något mer? Jag undrar…
    NJ – det måste hända något nu i defensiven!!

    • C skriver:

     Kul med lite diskussion och olika teorier! Jag ser dock framför mig att det kommer komma en period av säsongen där VIK går väldigt bra och vinner kanske 7 av 8 matcher i rad. Dock sker detta först när vi fått in fullt lag på isen.

     Jag står fast vid att det största problemet bakåt är forwards. Backarna är kanske inte tillräckligt bra för att täcka upp för forwards misstag men när forwards orkar och ligger rätt i banan får backarna det mer enkelt. (Borta mot DIF bland annat). Det behövs inga snygga brytningar mm utan det ser mest ut som att motståndarna är dåliga och inte skapar så mycket röda lägen.

     Vi är en center kort och har för många skador på forwards. Hutch och Dimytriw behöver vi på kanterna för att föra in pucken i zon. In med en ny center i Skedungklass så löser sig mycket.

     Det lär visa sig om jag har rätt i att laget får ihop det längre fram för några backar kommer nog inte att bytas ut den här säsongen oavsett vad vi fans tycker. Alla spelare utom en i laget har ju haft perioder där de bidragit på sina sätt ett antal matcher i rad.

     Angående coachingen så har Helmersson knappt några val. Dock bänkade han Engstrand borta mot Östersund och spelade juniorerna och då vann vi ju men just nu får VIK knappt ihop lag. Det måste NJ lösa omgående för när den där perioden när vi är bra väl kommer ligger vi för långt bakom toppen om vi fortsätter såhär nu.

     Nog finns det endel pengar kvar efter swish/sponsringen för Mingoia.

    • C skriver:

     Kul med lite diskussion och olika teorier! Jag ser dock framför mig att det kommer komma en period av säsongen där VIK går väldigt bra och vinner kanske 7 av 8 matcher i rad. Dock sker detta först när vi fått in fullt lag på isen.

     Jag står fast vid att det största problemet bakåt är forwards. Backarna är kanske inte tillräckligt bra för att täcka upp för forwards misstag men när forwards orkar och ligger rätt i banan får backarna det mer enkelt. (DIF borta tex) i de matcherna behövs inga snygga brytningar mm utan det ser mest ut som att motståndarna är dåliga och inte skapar så mycket.

     Vi är en center kort och har för många skador på forwards. Hutch och Dimytriw behöver vi på kanterna för att föra in pucken i zon. In med en ny center i Skedungklass så löser sig mycket.

     Det lär visa sig om jag har rätt i att laget får ihop det längre fram och mer än en back kommer nog inte att bytas ut den här säsongen oavsett vad vi fans tycker . Alla spelare utom en i laget har ju haft perioder där de bidragit på sina sätt ett antal matcher i rad.

     Angående coachingen så har Helmersson knappt några val. Dock bänkade han Engstrand borta mot Östersund och spelade juniorerna och då vann vi ju men just nu får VIK knappt ihop lag. Juniorerna verkar han inte våga spela heller.

     Det måste NJ lösa omgående för när den där perioden när vi är bra väl kommer ligger vi för långt bakom toppen om vi fortsätter såhär nu.

     Nog finns det endel pengar kvar efter swish/sponsringen för Mingoia.

 8. Christoffer Franzen skriver:

  Nya spelare in….?? Vägrar du inse, Micke att detta handlar inte om vilka spelare de har? Det kommer inte hjälpa med 2-3 nya spelare när hela laget/klubben släpper in 6 mål på hemmaplan mot Nybro. Samma visa år ut och år in….Oavsett lag. Alla måste försöka inse att detta ÄR någonting annat internt. Klubben mår inte bra. Senaste åren är beviset.

  • C skriver:

   Nu är vi där igen. Enligt dig är det ”klubbens fel” ”det sitter i väggarna”. Det var ju därför man bytte sportchef, förste, andre och tredjetränare och samtliga spelare (utom Jansson) väntades producera framåt. NJ, Helmersson och Lindmark hämtades från klubbar som gjorde bättre resultat än VIK senaste säsongen. De har fått en tunn skadebenägen trupp att jobba med och ändå vunnit borta mot samtliga favoritlag i serien.

   Från styrelse, marknadssida mm tar klubben mark hela tiden. 27 miljoner i sponsring i år. En spelartrupp på 20 miljoner. (Rekord någonsin?)

   Alla får tycka vad de vill men jag anser att det du skriver är väldigt osakligt. Hade man inte bytt ut 80% av den sportsliga sidan hade jag hållit med men vad mer kan man göra? Ska vi lägga ner klubben helt eller vad är din lösning?

   När vi har 18 friska seniorspelare i laget som kan spela matcherna kan vi börja bedöma vad som funkar och inte.

   • Christoffer Franzen skriver:

    Om du har rätt och jag fel….Varför har vi då fortfarande efter alla år ännu inte nått SHL? Olika tränare, Olika trupper, men samma resultat varje säsong. Har du konkreta punkter att visa upp att jag har fel? Men Västerås har väl förstås haft otur varje år och alla andra klubbar som sprungit om oss, haft flyt?

    • Musse skriver:

     Christoffer, nu har du nog rökt toksvampar igen…😉

     • Christoffer Franzen skriver:

      Självklart har jag det. Totalt avsaknad av sammanhang. 😄😃 Jag började följa klubben den här säsongen. Har ingen röd tråd från tidigare år.🤣😅

    • C skriver:

     Svaret på frågan är enkelt.

     Fram till 2016-2021 gjorde man helt enkelt inte rätt saker.

     Från och med Gulsvart 24 satsningen och Kevins hemkomst från Brynäs började klubben bli proffsig. Problemet var att man satsade på samma tränare och sportchef som tagit upp laget från div1 och det gick inte. De 2 senaste säsongerna har man underpresterar sportsligt och därför rensade man ur den delen. Allt annat än det sportliga har utvecklats enormt.

     Nu är man efter 24 matcher mitt i tabellen men har bara 8 poäng upp till en andraplats och 6 poäng upp till en 4 plats (årets målsättning).

     Man har haft otur med skador men laget har samtidigt visat att man har en riktigt hög potential.

     Det laget behöver nu är en fullt lag och lite arbetsro.

     Sen att vi inte spelar i SHL handlar ju om en massa saker men bland annat så är svenska systemet otroligt märkligt där du knappt kan gå upp. Ett lag går upp varje säsong och det laget som ramlade ut får starta med 6 miljoner mer i budget än övriga lag i serien. Måste vara helt unikt.

     Det är ju en ganska stor chans att både Löven, Djurgården, Brynäs och kanske SSK skulle klara sig i SHL sett till organisation publik mm så det är inga dåliga lag vi tampas med om den här enda platsen.

     Du får absolut ha din åsikt men senast NJ var här var vi EN skada ifrån att gå upp (Jermey Williams mot Karlskrona) så jag har fullt förtroende för både honom och nuvarande tränare. Då kom vi 4a, 3a, 2a 1a i serien 4 år i rad.

     Som sagt. Trots att mycket sett fördjövligt ut ligger vi endast 3 segrar från andraplatsen. Det säger ganska mycket om både VIK och ligan.

     • J skriver:

      Helt enig med dig. Vi är fler som ser det, men det finns en klick som tror att VIK ska glida på en skridsko till SHL.

 9. Christoffer Franzen skriver:

  Vinst borta mot Brynäs, men lyckas förlora hemma mot Nybro….😁😁 Allt är i sin ordning. Ingen logik i någonting. 🤷‍♂️🤷‍♂️

 10. Eusebio skriver:

  Låt mig upprepa en gång till,tiden är mogen för en mental tränare att gå in i omkländningsrummet.

  • kenta skriver:

   Har inte Za en bra mental tränare som gjorde underverk med förra årets trupp????

 11. C skriver:

  Väldigt bra matchanalys! Bra att defensiven också granskas vid varje mål bakåt nu 👍👍

  Nästan alla problem vi har kommer nog i grunden av för många skador i en för tunn trupp (naivt av NJ). Även de defensiven problemen kommer främst av den tunna truppen. De15 friska som är senorspelare orkar knappt och Helmersson har få val när han ska coacha.

  Eftersom laget fortsatt producerar bra framåt i både 5-5 och PP men läcker bakåt i 5-5 och BP är lösningen tämligen enkel. Särskilt eftersom vi äntligen har en coach som vågar bänka spelare.

  1. Värva in 3 bredspelare med defensiva egenskaper. (Som Micke skriver). En back, en center, en ytterforward. Behöver inte vara särskilt dyra spelare, finns att fynda i 1an.

  2. Ge upp försöken att få Engstrand att lyfta och ta bort honom från laget omgående. Få honom att inse att ska han spela mer hockey så är det iallafall inte här i VIK. Nu har han fått chansen så det räcker och blir över. Ta kostnaden för honom och lär att misslyckade SHL spelare sällan lyfter i ett topplag i HA. Hoppas man aldrig behöver höra orden ”han har en offensiv uppsida” igen. Låter hårt men det är ingen social verksamhet. Vi företagare har sponsrat med minst 27 miljoner den här säsongen.

  3. Sluta spela Halonen varje match. Han är ju helt slut både mentalt och fysisk. Är inte rättvist mot någon.

  Svårare än så behöver det inte vara. Visst har vi haft otur med skador men nog har man 2-3 spelare borta i snitt per match under en säsong så de få gånger alla är tillgängliga får man förklara varför några sitter på läktaren.

  Det känns som att vi gett bort 3-4 matcher pga den tunna truppen nu. Det måste få ett slut omgående. Fortsätter vi gå på 3 linor kommer även skadorna fortsätta komma. Det här är ohållbart.

  Potentialen finns verkligen. Vi har ändå vunnit borta mot SSK, DIF, Löven och Brynäs.

 12. Skämde ut klubb märket skriver:

  Fick nog efter det som jag trodde var 2-6( tydligen bortdömt mål)åkte hem. Många med mej lämnade Rocklunda då. VIK skämde ut klubbmärket Skedung får fortsätta teka fast han förlorar nästan alla teckningar obegripligt. Mål i baken efter sådan tekning i försvars zon. Helmersson kan väl inte vara blind super viktigt med teckningar speciellt vid utvisningar.

  • Pelle skriver:

   Skedung har förlorat alla tek i BP i flera år. Trodde det skulle bli någon förändring med ny tränare, men nej. Motståndarna använder ju vanligtvis sin bästa tekare i PP1, och då funkar det inte med Skedung.

 13. Tompa skriver:

  19 insläppta på de 3 senaste hemmamatcherna , det här trodde jag inte om NJ s vik detta år ……detta är ren o skär parodi !!
  Krupic – ett mirakel att han spela i Växjö förra året , arrogant och noll intensitet i spelet .
  Låna ut lindelöf och Östman till Hallstahammar snarast . Jansson kan väl sälja godis i kiosken under matcherna , så får ni ändå valuta för pengarna tänker jag…..

 14. Misse skriver:

  N.J är en handlingens man. Är inte orolig. Vi kommer utmana på riktigt i vår

 15. Musse skriver:

  Med tanke på att nästan två kedjor av toppspelare saknas så är offensiven från transatlanterna, Komarek och Hellberg ändå helt okej. Försvaret är däremot en riktig katastrof från vissa backar. Lindelöfs långsamma fötter och veka närkamper håller inte, förlorar i stort sett alla kamper och var starkt bidragande till ettan och tvåan. Om det hade varit möjligt så borde han fått en plats på filten bredvid Krupic som också är helt ur slag och redan satt där välförtjänt. Ingen back förutom Flood är riktigt bra, här måste NJ försöka hämta in några förstärkningar då det efter halva serien inte lyfte där bak.

 16. Ax skriver:

  Lindelöf har varit så dålig så ord räcker inte till, han måste bli uppskickad på läktaren minst. Vet inte vad folk ser i han, hänger inte med, tittar puck 100% av gångerna, tar onödiga utvisningar mm
  Jansson, slarv, slarv och åter slarv. Han var bättre innan har vart kapten men han verkar vilja vara det för att få sin tröja upphängd i taket. Sämre kapten har vi inte haft sedan omstarten.

  Dax för NJ att skicka flera backar och plocka in 3 nya MINST

 17. HockeyFarsan skriver:

  Har tidigare skrivit i kommentarsfältet i VLT att jag tycker Halonen släpper mycke returer. Kan det vara så att spelarna är osäkra på målvaktsspelet och att detta kan vara en bidragande orsak till att försvarsspelet är virrigt. Sen är det såklart annat oxå, som att det titt som tätt är tre VIK spelare nere i ena hörnet och tripplar på en motståndare!

  • MC skriver:

   Absolut är det så. Halonen har visat en bra högstanivå – men minst lika dålig lägstanivå. Alldeles för många returer rakt ut, följt av svag defensiv som inte orkar städa runt han = dålig combo.