Nästa match

Warning! There is no posts to display. Please check your widget settings

Efter en rejäl kalldusch och tuff marksyning med verkligheten i en pandemivärld finns det en hel del frågor då Karlskoga och VIK stänger ner

 

Efter en rejäl kalldusch och tuff marksyning med verkligheten i en pandemivärld, då alltså 13 spelare/ledare i BIK Karlskoga konstaterat Covid19 efter att ha nyligen mött VIK och bägge nu stängt ner, finns det en hel del frågor.

VIK gjorde det enda rätta och ställde snabbt in sin medverkan i Skoda Trophy i Södertälje i helgen. I efterhand kan det ses som ett genidrag att VIK startade försäsongen så tidigt i förhållande till planerad seriestart, kanske tidigast av alla lag. Rent sportsligt har VIK ändå fått mycket istid i benen och har köpt sig lite tid.

Men över till de stora frågorna: Är detta bara en liten försmak vad som kommer hända framöver i ett tänkbart Coronakaos i hockeyn? Hur kan sportslig rättvisa uppnås då gällande upp- och nerflyttningar som är på ”liv & död” i sportens värld?

Eller kommer ”Karlskoga-fallet” bara ses som en parentes senare?

I det pågående NHL-slutspelet har de haft rigorösa och ständiga tester där spelarna dessutom fått leva i en liten bubbla. Hur rimligt är det att de allsvenska lagen närmar sig den approachen under en hel säsong?

Finns det resurser att testa spelarna kontinuerligt för att undvika större utbrott? I ett tight spelschema finns risk att ett smittat men symptomfritt lag får kontakt med många och smittan kan då spridas över stora delar av landet.

Hur många sådana här utbrott har trovärdigheten för Allsvenskan råd med? Troligen är det billigare och säkrare medicinskt att vara väldigt proaktiva och titta noga på hur NHL löst det och plocka rimliga bitar därifrån. Vilket jag utgår ifrån att man gör redan.

Ytterligare en riskparameter som garanterat läkarna löpande värderar: Rent medicinskt kan det också vara läskigt om idrottsmän, som behöver varje promille av syreupptagningsförmåga, riskerar någon form av framtida men på luftvägarna från denna oberäkneliga sjukdom. Sådant bör ju också vägas in, om vi nu riktigt ska måla f-n på väggen.

Allt detta ovan måste givetvis ställas mot kostnaderna för folkhälsan och samhällsekonomin att verksamheten stängs ner och alla kunder och leverantörer i näringskedjan kanske då allvarligt skadas eller dukar under helt.

Till sist. Ett effektivt vaccin hjälper förhoppningsvis många av ovanstående frågor. När kan det godkännas? Det jobbas hårt med frågan. Karlskoga, och möjligen även många i VIK, är ju nu kanske redan ”vaccinerade” den tuffa vägen om vi nu ska försöka se något positivt i eländet.

snapFB:
a:1:{i:0;a:46:{s:11:"rpstBtwDays";a:5:{i:0;s:1:"1";i:1;s:1:"2";i:2;s:1:"3";i:3;s:1:"4";i:4;s:1:"5";}s:11:"rpstRndMins";s:2:"15";s:12:"rpstPostIncl";s:0:"";s:8:"rpstType";s:1:"2";s:12:"rpstTimeType";s:0:"";s:12:"rpstFromTime";s:0:"";s:10:"rpstToTime";s:0:"";s:10:"rpstOLDays";s:0:"";s:10:"rpstNWDays";s:0:"";s:10:"nxsCPTSeld";s:0:"";s:7:"tagsSel";s:0:"";s:11:"rpstBtwHrsT";s:2:"21";s:8:"tagsSelX";s:0:"";s:14:"rpstBtwHrsType";s:1:"A";s:11:"rpstBtwHrsF";s:1:"8";s:5:"nDays";s:0:"";s:4:"nHrs";s:0:"";s:5:"proxy";s:0:"";s:5:"fltrs";a:4:{s:14:"nxs_cats_names";a:0:{}s:14:"nxs_tags_names";a:0:{}s:23:"nxs_count_meta_compares";s:1:"1";s:23:"nxs_count_term_compares";s:1:"1";}s:7:"fltrsOn";s:0:"";s:4:"nMin";s:0:"";s:5:"qTLng";s:0:"";s:1:"v";i:360;s:2:"do";s:1:"0";s:5:"nName";s:13:"vikfancentral";s:9:"msgFormat";s:77:"Nytt inlägg (%TITLE%) på %SITENAME%. %IMG% %ANNOUNCE%. Läs mer här: %URL%";s:10:"msgAFormat";s:0:"";s:11:"msgATFormat";s:0:"";s:11:"msgACFormat";s:0:"";s:6:"appKey";s:15:"273915312709351";s:6:"appSec";s:32:"fe27f80941db1b1766c39d6cd8a82955";s:4:"pgID";s:13:"vikfancentral";s:11:"accessToken";s:0:"";s:8:"authUser";s:0:"";s:12:"authUserName";s:0:"";s:15:"pageAccessToken";s:0:"";s:15:"appsecret_proof";s:0:"";s:8:"postType";s:1:"I";s:10:"attachInfo";s:1:"F";s:6:"imgUpl";s:1:"T";s:5:"fbURL";s:37:"http://www.facebook.com/vikfancentral";s:8:"destType";s:0:"";s:11:"attachVideo";s:1:"N";s:10:"riComments";i:0;s:12:"riCommentsAA";i:0;s:3:"tpt";s:0:"";}}
snap_isAutoPosted:
1599030860
snap_MYURL:
snapEdIT:
1
snapTW:
s:421:"a:1:{i:0;a:12:{s:2:"do";s:1:"1";s:9:"msgFormat";s:51:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #vikfancentral";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:9:"isAutoImg";s:1:"A";s:8:"imgToUse";s:0:"";s:9:"isAutoURL";s:1:"A";s:8:"urlToUse";s:0:"";s:4:"doTW";i:0;s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:19:"1301055849432068096";s:7:"postURL";s:60:"https://twitter.com/VIKFanCentral/status/1301055849432068096";s:5:"pDate";s:19:"2020-09-02 07:14:21";}}";

10 Kommentarer

 1. J.a

  De här var inte helt oväntat. Är ju en hel del spelare/lagledare/materialare i en väldigt tät miljö. Vissa har barn. Vissa åker till padelcenter , matbutiker, träffar flera. Möter Karlskoga..
  Smittan kom, men kommer gå över.

 2. Kelly

  Känns tryggt när de riktigt tunga smittskydds-experterna uttalar sig.

  1. PatrikH

   Jag sitter centralt i detta arbete med full insyn i pandemiförloppet. Det blir ingen andra våg, inga data pekar på det!

   1. gns

    Sitter du centralt i covid-19 arbetet med full insyn? Jag kan säga så här, att jag har vänner som drabbats och då talar vi inte om en vanlig säsongsinfluensa. Det knepiga här är att biverkningarna kan variera från person till person. Tänk på att elitsportsman som fått smittan kan få bestående men i lungorna och därmed förstöra hela karriären..

    1. PatrikH

     Covid-19 har uppvisat liknande effekter på dödligheten som vanliga årsinfluensor. De som drabbats har redan en massa sjuklighet. Det är därför vi sett så höga dödstal bland äldre. Jag tror inte alls på att vältränade idrottsmän om de också sett till att äta näringsrikt löper någon större risk med covid-19 än en vanlig säsongsinfluensa. Idrottsmän brukar ha ett starkt immunförsvar, men viktigt är att få i sig C- och D-vitamin, magnesium, zink framför allt.
     En avslutande fråga GNS – varför tror du att covid-19 blivit en så stor sak globalt? Vilka intressen är det som styr budskapen och vad vill de?

     1. gns

      För att svara på din fråga får jag nog sätta på mig foliehatten. Jag tror inte ett dugg på att covid-19 har ett ursprung i kinesiska fiskmarknader som det påstås. Kina har i årtionden gnuggat händerna i det tysta och visar nu sin globala makt genom denna ondska. Jag säger inte att det är så, men jag kan heller inte utesluta ett sådant resonemang. När det gäller vaccin så skulle jag vara väldigt försiktig, men det är så klart upp till var och en. Vad säger proffset? Annars håller jag med dig om kroppens immunförsvar och att de drabbade spelarna nog hostar ut detta på en vecka lr så och förhoppningsvis vara på is igen snart.

   2. gns

    Enligt dig har alltså hela världen drabbats av säsongsinfluensa och när det gäller det höga dödsantalet bland äldre beror det på myndigheternas riktlinjer och hur vården prioriteras. Du och jag kan se på pandemier, jämnföra och då tro att det är en utvecklig av ett virus eller farsot som vi adrig blir av med oavsett hur mycket vaccin vi pumpar i oss. Och med det skrivet tror jag inte alls att du har rätt i sak som du påstår. Bofors som klubb borde ha tagit ansvar innan träningsmatchen mot VIK! Svårt och tro att ett helt lag bara så där direkt pang och bom får corona utan symtom.

 3. PatrikH

  Det hela har tappat proportionerna – Covid-19 är inte mycket värre än ett vanligt influensavirus – ungefär likvärdigt. VI har inte stängt ned samhället och satt igång denna teater tidigare år – varför då fortsätta med tramset?

  1. Gurkan63

   Det hela håren mörkare agenda än vi kan förstå. Du har helt rätt i ditt resonemang.

 4. Gurkan63

  Jag är säker på att det kommer se ut så hära under serien , tyvär. Vaccin kanske inte alla vill ta . Vaccin är inte riktigt utprovat och kan ge biverkningar för resten av livet. Såg på senaste vaccinerna som gav narkolepsi (sömnsjukan) så var och en bestämmer över sina kroppar.

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

Dags att börja lägga grunden till ett tabelltips & scout om Renars Krastenbergs som är ny i Södertälje plus insatt… https://t.co/iuwsFstcMQ

SvaraRetweetFavorit
Peter E - AvatarpetereliasonPeter E

@VIKFanCentral Stort grattis! Tacksamt att i förskingringen få dina alster.

SvaraRetweetFavorit
#12 🤍💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlin#12 🤍💛🖤🏒

@VIKFanCentral Grattis Mikael! 🍾🥂🎂🤍💛🖤🏒

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto