Efterlängtad hemmapremiär med lika välkommen comeback av ”Erik på räcket” mot offensiva Östersund som besegrat AIK & Södertälje: Nycklar enligt insatta

 

På fredagskvällen är det hemmapremiär mot Östersunds IK (och på lördag väntar MoDo hemma). Gästerna har slagit både AIK (hela 6-2) och Södertälje (3-2 straffar) i de första två omgångarna. Så VIK är tydligt varnade att absolut inte underskatta det nya laget i serien.

Bloggen har bytt lite ord med insatta om Östersunds och nycklar i deras tidiga framgångar:

– Östersund är ett skickligt lag i spelet med puck. De har ju värvat meriterat också i yttrarna Sam Miletic (hela 0,49 PPG på 177 AHL-matcher) och lille fransmannen Guillaume Leclerc (som hyllades ganska friskt av scout här tidigare som bland annat ”smart och svårfångad”).

– ÖIK är duktiga på att hitta snabba och bra vägar in i offensiv zon. Ett snabbt lag som ofta kan skapa kontringar. Deras backar är skickliga att fylla på offensivt.

– Med puck och rent offensivt så är det ett lag man måste ha respekt för. I spelet utan puck kan de ha problem att få stopp i spelet ibland och släpper överlag till ganska mycket chanser i röda zonen.

– Emil Forslund och Henrik Marklund personifierar deras forwardssida bra med hög fart och direkta i spelet. Backsidan duktiga på att vårda puck och har klarat av pressen bra inledande delen av säsongen.

***

Vi minns också med fasa då VIK föll med 1-5 borta och 1-3 hemma då Östersund var klart bättre än VIK i AllEttan Norra vintern 2017-2018. Då blev VIK om man säger Sebastians Fakts efternamn på ett visst språk. Av just denne. Som nu är tillbaka.

Och vi vet också hur bra, och kanske underskattad, toppen i Ettan är. ÖIK har kvar cirka halva laget som gick upp, så det borgar för viss fortsatt kemi på vinnarspåret. Även om nykomlingar inte kan spela på adrenalin och ångor hur länge som helst…

***

Har aldrig fått så många ”likes” på Twitter som när jag skrev ärliga ord om hur glada vi är att Erik Olsson är tillbaka ”på räcket” som klackledare. Det säger mycket om hur populär Erik är:

Och sällan har någon comeback varit så efterlängtad. Med Eriks förmåga att få med sig hela hallen kommer som sagt vinstchanserna öka. Och stämningen blir garanterat magisk i helgen. Många har längtat efter denna premiär hemma.

***

Enligt rykten kommer Mathias From vara på läktaren igen. Möjlig laguppställning enligt VLT under dagens träning:

Backpar
Ludvig Östman – Daniel Gunnarsson
Oliver Bohm – Alexander Lindelöf
Ludvig Jardeskog – Jimmie Jansson Lorek
Patrik Parkkonen

Kedjor
Sakari Salminen – Mikael Frycklund – Lukas Zetterberg
Jesper Kokkonen – Blake Speers – Trevor Cheek
Marcus Bergman – Isac Skedung – Anton Svensson
Gabriel Kangas – Emil Aronsson – Alexander Lunsjö
Filip Wiberg

Enligt VLT har också Daniel Gunnarsson flyttats till PP1 och vice versa med Alexander Lindelöf, i ett på förhand mycket märkligt drag.

Frågan är när, eller om, Daniel Gunnarsson kommer hitta skyttet som gav hela 15 SHL-mål på två säsonger så sent som 2019-2021?

***

Nycklar i matchen för VIK mot just Östersund då? En insatt sa:

– Att vara disciplinerade i detaljerna och runt linjerna att minimera lägen för att Östersund ska få ställa om och kontra. Sen såklart att VIK ska vara ett bättre lag generellt och våga spela då ska VIK vinna matchen också. Allt i den här svåra balansgången…

3 svar

 1. Rune Åhlen skriver:

  Göransson spelar med Enköping i kväll mot Visby Roma.

 2. M89 skriver:

  Vi står inför en spännande och rolig helg, helt klart. Klacken har en tendens att dubblera i storlek bakom Erik också, så ser verkligen fram emot det här nu!

 3. Stefan skriver:

  Blir superkul med dubbelmatcher i helgen! Hoppas på bra uppslutning.

  Angående PP flyttar så hoppas jag verkligen du har fel. Lindelöf måste spela kvar i PP1, börjar bli lite av en fars med Gunnarsson nu. Det finns väll andra backar som kan få chansen istället om det inte funkar?