En koll på backsidan – vad kan vi förvänta och vilka är behoven?

Kan Jonas Emmerdahl få det stora genombrottet kommande säsong? Många verktyg finns där och backen är fortfarande bara 22 år. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Sex backar är under kontrakt: (om vi nu räknar Söderkvist som forward)

 • Nick Angell är storstjärnan som lirat med Jagr som kanske om allt stämmer kan göra 40 poäng. Mänsklig i egen zon. Är dock ganska aggressiv och har okey storlek.
 • Jonas Emmerdahl är förhoppningsvis den kommande allroundbackstjärnan. Fortfarande bara 22 år och har redan lirat 169 allsvenska matcher och 20 kvalmatcher. Fin skridskoåkare med suverän räckvidd i egen zon. Behöver bli lite biffigare i kroppen och fränare framför egen kasse. Skottet har stor förbättringspotential. När detta faller på plats är det SHL nästa.
 • Johan Jonsson är defensivspecialisten NJ kanske tror ska ersätta Per Helmersson? VIK-ledningen har sagt att man vill ha bättre fart på uppspelen från backsidan och det kanske Jonsson kan ge mer av än Helmer. Ska vara en smart back. Hoppas han inte kommer vara för snäll – har aldrig sett en back med så lite utvisningsminuter. På sina tio allsvenska säsonger snittar JJ 12 minuter per säsong!
 • Simon Fredriksson är ytterligare en defensivspecialist och ytterligare en pacifist enligt siffrorna. Hårt kritiserad av KHK-fans men hyllad av NJ. Svaret ligger nog någonstans mittemellan. Använde inte den stora kroppen enligt KHK-fansen. Kanske kan Filander elda på den store värmlänningen?
 • Hampus Larsson är en stor talang som allroundback. Spelar mycket lugnt och sansat, ytterligare en ”snäll” back alltså. Har alla skills som behövs för att bli riktigt bra. Det handlar nog mycket om få fram viljan att ta pressa fram all potential. Vid den här åldern kan det gå snabbt och om allt plötsligt stämmer kan Larsson bli en nyckelspelare kommande säsong. Började bra ifjol (höll faktiskt Lindh utanför laget) men saknade lite ”edge” i sitt spel, behöver bli mer beslutsam, vilket säkert kommer med åren.
 • Mathias Linnarud är en lovande talang som offensiv back. Gjorde ett fantastiskt mål i sin allsvenska debut hemma mot Almtuna (se 56 sek. in). Sådant brukar stora spelare göra i sina debuter. Har dessutom bra storlek. Men har mindre vackra -26 på totalt 51 matcher i J20. Hur är det med defensiven?

Är Linnarud en ny Mitell med lika stor offensiv begåvning från backplats? FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

***

Det vi har är alltså: en offensiv stjärnback, något av en allroundback i Emmerdahl, två stora snälla defensivspecialister och två unga spelskickliga talanger.

***

Andreas Lindh har det tufft att få ihop allt med familj, jobb och VIK. Men veteranen tränar på och älskar försäsongsträningen. Talar med NJ…

Helmersson har det varit tyst om. Frisk ska enligt en uppgift fått ett klart nej från VIK.

***

Så backparen bör väl se ut något liknande just nu:

Angell – Jonsson

Emmerdahl – Larsson

Fredriksson – Linnarud  (Med Söderkvist som lurar i vassen)

***

Rent storleksmässigt är det ingen liten backsida. Snittlängden är 187,5 cm och 87,3 kg. Det som saknas är en riktigt tuff back mentalt och någon spelande back som kan täcka upp bakom Angell.

Så det är ganska lätt att förstå NJ som enligt VLT.se letar efter två backar. Det lär behövas.

3 svar

 1. PatrikH skriver:

  Se till att signa Andreas Lindh nu. Han behövs i VIK när det blir tuffa, tighta matcher.

 2. Gurk-Hawkmoon skriver:

  Något som jag började tänka på precis är om det kanske inte är en medveten strategi att ha få utvisningsminuter etc för att försöka få många fler PP än BP och se till få så stor användning för våra PP-spelare som möjligt i och med den spets vi har där? Lite nytänk kanske, men faktum är att så länge man har stabila backar som fredar målet (man behöver ju inte få utvisningsminuter för att spela hårt och bra försvarsspel, eller hur?) och ser till att vara jobbig i forecheckingen genom hård skridskoåkning snarare än tacklingar (som ju får spelaren som tacklar att stanna upp) så kan man ju faktiskt hålla ner utvisningsminuterna nere riktigt bra och samtidigt vara bra och jobbig för motståndarna.

  Nåja. Jag skulle vara nöjd med McArdle i offensiven och en tuff allroundback (inte nödvändigtvis många utvisningsminuter)i defensiven. 🙂

 3. Marko skriver:

  Backsidan ser ut att vara +/- noll jämfört med förra säsongen. + på att det är en ca 100 år yngre backsida, – på att det är små, söta, ulliga, fromma lamm som står där. Men det kan ju förstås ändras helt beroende på vad Filander har för syn på det hela. För vad har han för syn på det hela? Han skrev på för VIK sen gick han helt under jorden. Intressant taktik… Det jag skulle vilja veta är vad för typ av trupp han hade i Örebro att jobba med? Hur spelades hockeyn med Filanders coachning?

  Forwardssidan gör mig lite bekymrad! Aningens för mycket finess just nu för att göra mig nöjd. I frånvaron av Messy, Mårtensson och McArdle (även Lindh) har VIK tappat allt vad tacklingar heter samt en oerhörd mängd as-jobbig attityd. Finns inget som är så jobbigt att möta som ett lag som tacklas! Rent fysiskt men även psykiskt är det oerhört krävande att vara det lag som hela tiden åker på tacklingar! Här vore det också väldigt intressant att veta tankegångarna från Filander. Är det tänkt att VIK ska åka åttor runt tröga motståndare kommande säsong och därför inte behöva vara fysiska? Hur tusan har man tänkt i powerplay? Vem står på ”kontoret” framför mål och skymmer?

  Hittills ser årets trupp ut att vara obalanserad, precis som förra året.. Dock inte riktigt på samma sätt. Men det är lär visa sig när träningsmatchandet kommer igång. Förra säsongen såg man från match 1 vad som skulle bli bekymret och det höll tyvärr i sig precis hela säsongen!

  F Ö? Ge Kendall McArdle ett kontrakt! Han kommer att behövas och han vill ju vara kvar! Samt att vi vet vad han går för!