Ersson och ”bredden” klev fram då det behövdes mot laddat Södertälje

Ersson är cool i kassen. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

Västerås fina form håller i sig. På onsdagskvällen besegrades Södertälje med 2-0 i ABB Arena med 3300 sålda biljetter. VIK befäste därmed sin femteplats i tabellen efter den fjärde raka trepoängaren.

VIK startade skapligt. Hetta och Benker fick bra chanser, där Benker på något sätt missade pucken på Skedungs fina sidledspassning. Gästerna kontrade mest.

Södertälje stod upp bra i första och det syntes att de har respekt för VIK numera. VIK var helt okey och försökte i sin tur stoppa Meyer och Dyk. Jimmie Jansson var som utlovat tätt på duon genom hela matchen.

Skinnars var stark i mittzon då han vann en duell om en förlupen puck. Detta gav en kontring och 1-0 efter 19.14 då Fredda Johansson gick starkt på kassen och elegant vispade in Skinnars skottretur på halvvolley.

Patrik Zetterberg tyckte i TV att VIK var ganska sömniga och slarviga i första. Kravbilden är hård men rättvis i det nya VIK.

I början av andra perioden var det en ganska tät match. VIK hade dock flera långa anfall. Sparks åkte ut igen och i efterföljande power play serverade Frycklund mycket elegant Hetta ren i slottet och 2-0 VIK. Detta efter ett PP Lindelöf fixade med snurrfint som tvingade ut SSK:s import.

VIK kom mer och mer i andra. Östman hade åter flera briljanta pass – Bergman i ribban och ett öppet mål bland annat. SSK hade en del riktigt farliga kontringar men Ersson excellerade som vanligt. Även en fin pass av Jesper Johansson, som var het ikväll, till Jansson men grym räddning av Sörensen.

VIK var fortsatt bra i tredje och hade bra kontroll på matchen. VIK:s backar stod upp bra på blålinjen vilket tvingade SSK att antingen bara dumpa eller komma med otroligt fart genom mittzon för att komma igenom.

Zäta träffade ribban och Jansson brände ett friläge i tredje. SSK dock farliga ibland och Dyk hade ett stolpskott.

SAMMANFATTNING

Idag hade inte VIK riktigt den där skärpan. Förstakedjan med Östman, Bergman och Zäta var bra men producerade inget. Södertälje hade bitvis fortsatt svårt i egen zon vilket VIK utnyttjade. SSK tittar lite för mycket puck ibland.

Styrkan med detta VIK är att då kliver andra fram istället, som Frycklund med sin briljanta assist till Hettas lika briljanta mål. Som Skinnars och Johanssons påpassliga 1-0-mål.

Plus såklart att man har en suverän Samuel Ersson där bak. Ersson ger inte bort några mål utan tvingar motståndarna att göra riktigt bra saker om det ska ringa där bak.

Nyförvärvet Gustav Lindberg fick bara spela 4.32 men hann ändå vissa mycket framfusighet och kunde med lite tur fått med sig någon puck till målchans.

Annars var detta backarnas match. Jimmie Jansson bjöd exempelvis Sebastian Dyk på någon schysst och rejäl tackling, Acke Ringström stal vid ett tillfälle pucken rakt av Meyer (men sedan fick Acke bara ett byte i sista av någon anledning).

Jesper Appel börjar växa in allt mer i den allsvenska kostymen och fick spela hela 15 minuter. Alex Lindelöf gjorde mycket bra och är jobbig for motståndarna då han hittar på oväntade saker med puck och fixade minst två power play till VIK då Lindsey Sparks tvingades haka.

Sebastian Benker visade bra fart och ställer ofta frågor till motståndarna. Dock är inte Benker speciellt effektiv och har bara 1+0 och -3 senaste tio matcherna nu. Eftersom forwarden kämpar, sliter och skapar chanser är det nog en tidsfråga innan det lossnar.

Jesper Johansson gjorde en storartad insats och att ha så målmedvetna spelare som även kan slå fina passningar i en fjärdekedja är en stor förklaring till framgångarna.

Kedjorna börjar sätta sig och nu på allvar. Med värvningen av Lindberg blir det ännu tuffare konkurrens. Ingen kan slappna av, då blir det läktaren. Kenny Källström kändes, trots sin petning, som en del av laget då han firade efteråt i kostym, men Mattias Beck syntes inte till… (Anthon Eriksson var sjuk.)

PUCKLIGAN

5. Alex Lindelöf – Fixade två power play åt VIK varav ett gav mål. Stabil och kreativ i övrigt.

4. Jimmie Jansson – Var tuff mot SSK:s stjärnduo. Sådan attityd är guld värd. Stabil i övrigt.

3. Alex Younan – Har blivit en stabil defensiv back som även slår en del bra uppspel.

2. Jesper Appel – Gör mycket bra med små medel.

1. Samuel Ersson – Fortsatt fantastisk i kassen och kan visa sig bli en av de bästa målvakterna VIK haft mellan stolparna. Över 94 i räddningsprocent nu på 12 matcher.

3 svar

 1. Bozo skriver:

  Jag var ganska säker att VIK skulle tanka denna match, mot ett superdesperat SSK. Men de låga nivåerna är imponerade höga just nu. Detta är väl lite det som nykomlingar får gratis, ett jäkla anamma i varje match och inte så mkt tyngd på axlarna. Nu är ju inte VIK en vanlig nykomling. Ska bli intressant att se hur man ligger till vid jul. Kan det vara värt att sätta i högsta växel redan i år? Lägga fram slantarna och ta hem Rasmussen eller en målgörare plus en assistback (Vad kan det kosta i januari ca 2 miljoner? inget problem för VIK om viljan finns) och försöka gå rakt igenom seriesystemet? Man kan väl få drömma, inte kul för Mora, Timrå eller helst Örebro att få möta ett VIK med fanatisk publik och verkligen helt utan press.
  Men så lär det inte bli för denna säsong ska man visa att man är en stabil förening som nöjer sig med gråsten som man omvandlar till ädlare metaller. Risken med att satsa är alltid en baksmälla säsongen efter, behöver inte vara ekonomisk men väl mentalt.

 2. Vanja Bergsköld skriver:

  Roligt att Appel fick spela så mycket. Jag led med honom i början då han var bänkad. Han verkar vara en så sympatisk person.

 3. robert jonsson skriver:

  Lite segare ben i denna match men detta förståeligt efter en rad tuffa matcher. Ersson blev tungan på vågen och gjorde 2-3 ”omöjliga” räddningar medan Sörensen även han var stabil men släppte en mycket svag retur på VIK:s första mål.