Smart, spännande och faktiskt nödvändig värvning från Linköping inför kvällens match mot Södertälje

Gustav Lindberg. FOTO: RUNE ÅHLÉN

 

På onsdagsförmiddagen presenterade VIK att man värvat forwarden Gustav Lindberg från Linköping J20. Där har Lindberg varit klart mest poängstark med 10+19 på bara 20 matcher och är med det bäst i hela J20 SuperElit, bara det!

Lindberg gör comeback redan ikväll mot Södertälje i ABB Arena.

Enköpingssonen gjorde 16-17 19 mål i VIK J20 och fick vara totalt vara med åtta matcher i A-laget i Allsvenskan/kvalet, vilket borde varit fler då.

Den småväxte men orädde Lindberg imponerade i det negativa kvalet våren 2017 med kreativt, tekniskt och dynamiskt spel och skulle troligen haft lekstuga i Ettan om han hade blivit kvar. Lindberg är en genombrottsspelare som vill göra saker på isen.

Samtidigt måste vi ha rimliga förväntningar på 18-åringen som drabbades av en hjärnskakning förra säsongen. Unga spelares utvecklingskurvor behöver inte heller vara spikraka.

Detta är emellertid en stark och smart värvning av Zetterberg. Lindberg var redo för Allsvenskan redan förra vändan i VIK och 18-åringen lär knappast vara mindre redo nu.

Dessutom är detta faktiskt också en nödvändig värvning, trots att laget gått bra och ligger femma i tabellen. Eftersom någon/några tänkta toppforwards inte levererat som tänkt har VIK faktiskt haft en del tur att man inte haft mer skador och tvingats spela vissa/någon mer.

Nu blev VIK både bättre och betydligt mindre skadekänsligt och enligt Zäta även för en billig peng.

***

Så här beskrev Thomas Paananen tidigare för bloggen (sommaren 2017) hur han arbetade med Lindberg som junior:

– Ta Gurra Lindberg som exempel. Han har jag fått förmånen att träna i två år. Han är ju också en sån där som har enorm uppsida offensivt. Men år 1 gick han inte in i en enda närkamp, eller ja, kanske på 20 %. Men jag fortsatte bara att trycka på hur jäkla bra han var offensivt, vi tittade även på video och jag frågade om olika situationer och han sa: ”Herregud, där borde jag ju klivit in”…

– Sen under hans första match i A-laget, jag tror ingen glömmer det, när han kommer in och sätter en tackling i kortplanket. Det är alltså det första han gör. Då kan han ju det! Sen gick jag fram till honom och frågade ”hur tänkte du där?” och han svarade att han bara skulle. Då fick jag ett kvitto på att det kommer. Men skulle jag ha tjatat på att han var dålig i närkampsspelet hade han till slut tappat inspirationen att vara kreativ.

– Lika med Pontus Holmberg. Jag ser tendenser redan nu att han ju visst förstår det här försvarsspelet. Det har jag inte sett en tendens av tidigare i juniorerna. Han har jag coachat lika som Gurra Lindberg. Gäller att hitta deras positiva sidor så de känner ”vad bra jag är!”. Det är viktigt att man känner det och att man är trygg i vad man håller på med.