Mer långläsning med Paananen: ”Jag coachar främst människan, sen hockeyspelaren & gillar inte när det är förutbestämt vilka som spelar”

FOTO: KEVIN BLOMKVIST

 

Här kommer del 2 från intervjun med Thomas Paananen på plats i ABB Arena. Del 1 avslutades med att Thomas beskrev hur varje spelare som anslutit verkligen vill bli bättre och inte är nöjda med division 1.

Det är ju kanske lätt att säga att man vill bli bättre, hur kollar man upp det mer så att det inte bara är ord?

– Nej, men vi har ju kollat upp alltså… Man ska ju komma ihåg så här också, när man jobbar i division 1 så är ju det oerhört mycket tuffare med allting. Så det jobbet Patrik Zetterberg har gjort är egentligen fantastiskt alltså, att vi har fått det här laget. Med den spelarbudgeten…

– VIK har ju ett starkt varumärke i Hockeysverige. Fortfarande. Och många vill ju till VIK och ser ju VIK som en storklubb. Mycket har vi ju vunnit där.

– Sen har vi för varje kille försökt presentera det här konceptet, säger Thomas och visar sedan några dokument på en dataskärm. Thomas visar excelfiler där varje spelare har fått en egen mapp.

– Här är våra backar på kontrakt. Vi har pratat om att spelarna själva ska få tycka och tänka om sin egen prestation. Efter varje match, även på försäsongen, ska spelarna få sätta betyg på hur det upplevt sin prestation, på en skala 1-5. Sen ska även tränare, sportchef och en övrig som kan vara J20-tränare eller någon annan som jobbar för VIK, också sätta sina betyg. Det vill säga någon som är involverad i våran ”playbook”, den som styr att vi ska göra rätt saker.

– Om vi säger att en spelare har 2,5 i snitt efter tre matcher, men sen om vi tycker att spelaren ligger på 4-5, då ser vi ju inte samma bild. Då måste vi revidera och göra något. Sedan kommer vi ha en graf med olika färger på kurvorna så att vi ser vem som satt vilket betyg. Målet är ju såklart att de ska ligga så högt och så nära varandra som möjligt. Ligger många spelare högt kommer ju även laget att prestera.

– Så efter varje match kommer jag få in betyg från spelarna själva, så att jag på en gång ska få veta vad de tycker. Direkt efter match kan det ju vara stressigt med media och så vidare, men på detta sätt kan jag sedan direkt kolla vad spelarna tyckte. Om en spelare är nöjd kanske jag kan låta denne vara idag, men ligger betyget lågt måsta jag ju fånga upp spelaren direkt innan han åker hem. Detta så vi greppar dem på en gång. Även så att de själva känner att ”jag måste ju prestera här om vi ska ta oss vidare”.

Är detta system något nytt du gör?

– Nja, jag har tänkt på det förut, men har inte gjort det lika professionellt som nu. Det här har jag hållit på med hela sommaren. Jag införde detta lite på juniorerna efter jul förra året. Men då fick vi inte det riktigt på pränt, utan det hamnade i en pärm. Men nu är det pang direkt, ”face:a” insatsen direkt. Kanske tycker spelaren det är stressat där ute och på detta sätt får vi ett kvitto på var spelaren är på individnivå.

– På målvaktssidan ta vi räddningsprocenten kontra antalet skott per match, det är ju det man ofta kan greppa, plus att även de betygsätter sig själva. Jag är extremt mycket för det här med feedback, i första hand coachar jag dem som människor, och sen som hockeyspelare.

– Jag kan ju inte lära Fredrik Hetta att göra mål, men jag kan lära honom andra saker, för att han ska tycka att det är världens roligaste sak att komma ner hit. Om han tycker det presterar ju han bättre. Mycket så är min ledarfilosofi.

Du har ju sagt det är att du vill fokusera på det som är bra, kan du utveckla det?

– Säg så här: Det är ju ingen utmaning om du har harmoni och öser in mål, men om du kommer in till mig och säger: ”F-n Thomas, nu är det riktigt jä-la illa”. Hur jag då vänder de orden mot dig då är så viktigt, om jag bekräftar det dåliga är du ju inte bättre då du går härifrån. Då kan jag istället säga så här: ”Om noll är att du vill sluta med hockey, sen tio, då är du vår största stjärna, var ligger du då?” Om spelaren säger två, då frågar jag vad det som gör det till en tvåa då? Då finns det ju något som fortfarande är bra.

– Om vi fortsätter med Fredrik Hetta som exempel, så har han ju en enorm uppsida offensivt, bra skott, rightare, målfarlig, vill göra mål. Se då till att bekräfta varje gång han gör mål, istället för att hitta saker som han är dålig på. Det dåliga kan man också så klart prata om, men det du fokuserar på, det blir han ju bra på. Det är jag helt övertygad om. Det gäller även yrkeslivet, fokusera på vad du kan bidra med till vårat lag, både som människa, hockeyspelare eller via ditt yrke.

– Ta även Gurra Lindberg (lämnade för LHC J20) som exempel. Han har jag fått förmånen att träna i två år. Han är ju också en sån där som har enorm uppsida offensivt. Men år 1 gick han inte in i en enda närkamp, eller ja, kanske på 20 %. Men jag fortsatte bara att trycka på hur jäkla bra han var offensivt, men vi tittade även på video och jag frågade om olika situationer och han sa: ”Herregud, där borde jag ju klivit in”… Sen under hans första match i A-laget, jag tror ingen glömmer det, när han kommer in och sätter en tackling i kortplanket. Det är alltså det första han gör. Då kan han ju det! Sen gick jag fram till honom och frågade ”hur tänkte du där?” och han svarade att han bara skulle. Då fick jag ett kvitto på att det kommer. Men skulle jag ha tjatat på att han var dålig i närkampsspelet hade han till slut tappat inspirationen att vara kreativ.

– Lika med Pontus Holmberg. Jag ser tendenser redan nu att han ju visst förstår det här försvarsspelet. Det har jag inte sett en tendens av tidigare i juniorerna. Han har jag coachat lika som Gurra Lindberg. Gäller att hitta deras positiva sidor så de känner ”vad bra jag är!”. Det är viktigt att man känner det och att man är trygg i vad man håller på med.

Du talade tidigare om skräckexempel på coachning, kan du utveckla?

– Jag var själv dålig på skridskorna, men det visste jag om. Och då när jag blev inkallad till tränarna fokuserade de bara på det dåliga. ”F-n vad dålig du är, du måste bli bättre på skridskorna, annars kan du inte spela här mer”. Jag kände då, men jag bidrar ju med annat, ser han inte det jag gör?

– Man vill ju som spelare känna en delaktighet i en process när kommer ner till matchen, ”jag är värd jättemycket när jag kommer ner till matchen”. Men många gånger i mina lag var det bara 3-4 spelare som var viktiga, och om jag var med eller inte, det var inte så viktigt.

– Utskällning utan substans är jag helt emot. Om vi tar motpolen, Tommy Sandlin, som fick ta hand om ett ”problembarn” i Stefan Ketola, men det funkade fint för Tommy och Stefan. Och jag har faktiskt inte haft problem med en enda junior hittills, så varför skulle jag få problem nu? Detta genom att vara ödmjuk och lyssna på killarna. Men ser man en spelare glida på 70 % då blir jag arg, nästan galen.

Om vi går över på de olika lagdelarna, hur tänker ni kring målvakterna?

– I mål ville vi ha Marcus (Dahlbom) kvar, bra människa, vi ser en enorm uppsida i honom, att han kan ta det här steget nu. Han har ju varit bra på Ettannivå innan. Sedan har han haft en andrafiol i A-laget tidigare.

– Vi tror att Marcus och Daniel (Wahlberg) kan inspirera varandra och tävla. Wahlberg är duktig på närspelet med fantastiska reflexer, duktig i sidled, vältränad som få, vinnarskalle.

Hur ser planen ut gällande matchning av målvakter?

– Även om Dahlbom är mer beprövad, så har ju Daniel precis lika stor chans. Det är ett helt nytt blad nu, precis som på övriga lagdelar. Där tycker jag många gör fel, gällande att det ska vara så förutbestämt. Den som är bäst kommer stå. Samtidigt är det en fingertoppskänsla att även man ska få kunna göra en dålig match.

– Målvakterna är involverade även i försvarsspelet. Målet är att vi ska veta varifrån avsluten ska komma, detta sker i dialog med Patrik Sjöström.

Hur beskriver du backsidan?

– Jag har tränat Alenbring och Lindelöf tidigare. Douglas har sin spets i närkampsspelet och är lite publikfavorit, en ren defensiv back. Douglas har givit mig mycket, en härlig människa och är sprallig. Samtidigt en jäkla vinnarskalle.

– Lindelöf är en otroligt bra spelare, han blir bara bättre och bättre med pucken. Han var ju center förut. Där finns en offensiv uppsida, fantastiskt förstapass, bekväm med pucken. Han blir bättre desto mer press det blir, säger Thomas, som direkt tog in Lindelöf i kvalet efter han tillträdde i våras. Men såklart finns även saker att förbättra.

– Marcus Johansson, som var med på första ispasset, har ju varit i mitten i J20, kan man säga. Nu när många försvunnit är tanken att han ska vara en ledare i J20. Han är inte direkt åttondeback just nu, för denna vecka har vi haft Elias Rosén där (Johans son).

– Anton Brandhammar och Joel Werner har jag ju sett i juniorerna live som motståndarcoach. Joel är ju ruskigt bra utbildad, helt rätt positionsspel, bra skridskoåkning, bra kille, ligger rätt i banan. Anton är ju en offensiv back, och vi har haft jätteproblem att hantera Anton då vi mött Färjestad. Svaren vi har fått vecka 1 tyder på att vi har varit helt rätt ute på båda.

– Morgan Hassel, Robin Nilsson och Kenny Källström är som pappor i det här. Nilsson har kanske av många ansetts som tystlåten, men han har tagit plats. De tre har verkligen visat att de är ledare.

– Pappor saknades ifjol, ingen tog väl riktigt tag i det, säger Thomas och jag flikar in att det saknades genuina ledare ifjol.

– Både Hassel och Källström är skickliga åt båda håll, Kenny är en tvåvägsback, Morgan mer en defensiv general, men stabil och en ”mini-Poppe” (Peter Popovic).

– Vi har sagt att alla ska få prova olika roller till en början. Vi kommer behöva juniorerna under säsongen, därför får exempelvis Källström lära upp en J20-back bredvid sig nu. Man vill ju ha en defensiv och en offensiv i varje par för att få balans.

– Vi vill spela på sju backar där alla sju får istid varje match. Zäta kommer coacha backarna.

Vad säger du om forwardssidan?

– I alla mina lag har vi börjat bygga på centersidan. Centern är ofta navet i hela femman/kedjan. Jag vill ha starka karaktärer på centersidan. Det vi har nu är Fredda som kan spela även ytter, samma med Skiöld, han var ytter i Manglerud men nu center bredvid Fredda och Hampus Wallin.

– Skiöld är en fin playmaker, med bra ”moves”. Han rör sig bra.

– Lehmann har vi också som center, ledde Trojas bästa lina i kvalet. En bra tvåvägscenter, stabil.

– ”OP” (Oscar Pettersson) är en center som varit bra i många år i Västra, säger Thomas och betonar verkligen att OP sett riktigt bra ut hittills nu.

– Sen har vi Jeppe (Jesper Andersson) som center, som jag tränat i tre år. Också en stark karaktär på centersidan, säger Thomas, och jag frågar om Jeppe, som efter en bra start ifjol verkade tappa lite:

– Ja, det såg ut som Jeppe bara åkte runt och kämpade ishockey ifjol, han var ju precis bara över vattenytan varje match. Sen fick han väldigt lite istid, fick inte förtroendet. Men nu har vi tänkt att Jeppe ska ju alltså driva en femma, han kommer ju få alla chanser i världen nu. Han är en tvåvägsspelare, han är genuin, han har varit oerhört skicklig i J20. Polletten trillade väl riktigt ordentligt ner hans andra år i J20 då jag tog över, då fick vi fart på honom på ett bra sätt.

– Sen har vi Adam Lidström, vi vet inte riktigt var han står, han fick ju ett A-lagskontrakt ifjol och gjorde illa axeln. Han är ju en ”working guy”, han ska ju jobba hårt och bidra med det.

– Hampus Wallin och Pontus Holmberg har vi från egna led. Hampus har ju gjort en fantastiskt resa, ser bra ut redan nu. Han har blivit mer mogen mentalt och det här med att tävla varje dag. Vi pratar mycket om att han ska ta plats, för han är världens snällaste kille vid sidan om, oerhört bra person och seriös. Men han måste komma ut och vara lite spetsigare och grisigare, ”fy-an, jag ska fram nu”. Hampus har otroligt bra skott och kommer få alla chanser att visa upp sig. Har gjort det väldigt bra.

– Pontus Holmberg tycker jag har tagit stora steg. Bra på fystesterna. Man ser på närkampsspelet att han kan börja hålla bort spelare även på A-lagsnivå. En renodlad playmaker är han verkligen, men han anammar även försvarsspelet. Snabb i både tanke och fötter. Sen får ju Pontus spela med både Lehmann och Hetta och de lär ju honom saker varje dag.

– Sen har vi Mattsson, OP och Weiskog från Enköping. Weiskog har jag tränat förut, och han har tillsammans med Mattsson verkligen klivit fram nu. Det blir ju ett annat ”mind-set” för dem nu, det är ju inte samma kravbild i Enköping. Det är nytt för dem. Man vill att de ska känna att detta är världens chans och att de verkligen tar den. Mattsson är en offensiv spelare, en smart spelare, man märker att han har spelat seniorhockey länge, bekväm med pucken.

– Fredrik Hetta var det väldigt många som ville värva. Vi är väldigt stolta att vi fick hit honom. VIK är ju ett otroligt bra skyltfönster.

– Marcus Bergman ser ju otroligt bra ut på isen, han var bäst på våra fystester då vi körde i friidrottshallen, riktigt bra. Man ser på hans kropp och huvud att han kommer göra en kanonsäsong. Han ser stark ut, går på mål. Jag tror han kan få med sig mycket i vårat lag, han står för mycket vi vill göra.

– Manne Mattisson har bara varit med en halv träning. Hans knä ska undersökas, så vi har ingen riktig bild av honom ännu, förutom förra säsongen. Det är en målskytt med otrolig uppsida. Jag såg honom då vi reste tillsammans med Brynäs på Norrlandsturné. Jag såg Mattison borta mot Skellefteå J20, och då var han ju bäst på plan. Kanske inte att det syns lätt, men för ett tränat hockeyöga ser man hur han placerar sig, han behöver bara två chanser, så gör han två mål. Påminner lite om Lukas Zetterberg, aviga rightare, bra skott. Man kan kanske ha Mattisson på blå i PP, men han stod mer i slottet i Brynäs. Tanken är att han ska göra mål för oss.

– Och det är ju som du säger att alla vi tagit in är ju offensiva spelare, men alla kommer inte spela power play. Men däremot kommer inte alla som börjar med power play garanterat få fortsätta med det heller. Det ska vara en konkurrenssituation samtidigt som man ska kunna känna trygghet.

Men trots allt, hur ska du undvika att de som vill men inte får spela power play deppar?

– Men, återigen, de måste förstå att inget är satt i sten. Även om vissa spelar power play i första matchen mot Mariestad, så kommer det alltid finnas luckor in om du gör rätt saker.

Om vi vänder på det, vilka ska spela box play?

– Jeppe Andersson har ju varit otroligt bra där i J20, Lidström är en bra box play-spelare, samma med Bergman i mina ögon. Weiskog likaså, duktig på att täcka skott. Fredda spelade ju mycket box play i Allsvenskan, väldigt bra. Även Lehmann kan spela box play. Sen kan det ju dyka upp någon som man upptäcker är bra i box play.

– Backar i box play är Källström, Hassel, Werner och Alenbring. Och en back kan ju spela 25 minuter om den spelar i alla former.

***

Detta var del 2. Sista delen med främst läsarfrågor kommer snarast möjligt!

2 svar

  1. Kelly skriver:

    Utmärkt läsning!

  2. PatrikH skriver:

    Tack för oerhört intressant läsning, suveränt!