Sista delen med Paananen: ”Spelidé lite som Mora & Karlskoga, jag vill att spelarna släpper loss och det gör mig spyfärdig”

Nära nu för dessa herrar att få en välkommen centerförstärkning. FOTO: MIKAEL NORÉN

 

Sista delen från intervjun med Thomas Paananen kommer här. Blev nästan en bok efter två timmars samtal…

Thomas, hur ser du på vikten av att få vinna lite på försäsongen? Särskilt med tanke på fjolåret…

– Det är viktigt för mig att få vinna. Vi har pratat om vikten av att vinna och få en bra känsla. Men det viktigaste är vad vi gör för prestationer. För att gör vi rätt prestationer över tid så kommer vi vinna. Så vi kommer prata om prestationen. Det kan bli under säsongen att vi gör en jättebra match, men att vi prickar stolpen hela tiden, då har vi ändå gjort en bra prestation tycker jag.

– Men samtidigt om du över tid vinner utan att spela bra, det är också en balans, vad är bäst?

Men om vi ställer det på sin spets, hur långt är du villig att matcha laget för att vinna några försäsongsmatcher?

– Ja, men det kommer jag nog göra. Det tror jag. Men det är ju en känsla man får. Men samtidigt är det viktigt att få testa alla i olika situationer. Det är en balansgång. Som nu till en början kommer alla få spela.

– Det är ju en tanke med så många som tio försäsongsmatcher. Alla kommer ju inte spela alla matcher. Vi kommer även att lufta några juniorer som inte är med och tränar med A-laget nu. Så dessa får komma in och visa upp sig.

– På backsidan kommer Elias Rosén och Marcus Johansson få spela från J20. På forwardssidan har vi Tobias Smids, som är en offensiv tvåvägsytter. I övrigt är det många forwards från J18, som nu kliver upp till J20, som jag måste kolla på mer, innan jag kläcker några namn som kommer få chansen i A-laget.

– Men annars vi har ju tappat 13 spelare från J20. Jag var ju ganska kritisk till det, men jag vill förtydliga att de som gått ut skolan, 98:orna, det är en annan sak, de måste ju ha jobb osv.

– Men de som är medelspelare och fortfarande går kvar i skolan och lämnar oss, det kan jag inte förstå, när vi kan erbjuda bättre eller lika bra utbildning.

– Vi har ju match nu på söndag (Arlanda borta) och sedan Vita Hästen hemma. Sedan är det en veckas ledighet fram till den där cupen. Och där på cupen har vi några idéer om hur vi kommer sätta vårt lag. Men några kommer få stå över lite.

Hur ser processen ut att sätta ett gemensamt mål för säsongen?

– Vi ska till AllEttan. Det är det vi har pratat om, sen har vi inte pratat om något mer. Har vi pratat om något mer så är det inom gruppen.

Vad är dina lärdomar hur man sätter kloka mål?

– Jag tror VIK Hockey har gått ut och spänt bågen alldeles för hårt genom åren. Alltså, det har ju snackats om SHL, vi ska upp, vi ska upp och vi ska upp. Men det är ju viktigt att hela organisationen är med på det och allt runtomkring.

– Sen har vi varit jättenära många gånger, det säger jag inget om. Men det är lätt i stan i allmänhet att man börjar spänna en båge och det ju klart som f-n att vi vill gå så långt som möjligt och spela HockeyAllsvenskan.

– Men det måste bli att killarna själva kan ta på det. Det är ju en så otroligt lång process att börja prata om en kvalserie. Vi ska till AllEttan och därifrån gör vi nya uttalanden.

Om vi går över till spelsystemet, hur ser processen ut där?

– Jag har en bra bild över hur vi ska spela, säger Thomas, och visar en cirka sju sidors Power Point-presentation där titeln är ”Spelidé”.

– Detta dokument är något vi pratar kring i vårat lag. Exakt det här har ju J18 och J20 också, så att vi pratar kring samma aspekter.

– Föreningen har valt ett sätt att träna och spela ishockey på. Jag har gjort de största penseldragen i detta och jag påbörjade spelmodellen redan då jag började i J18. Detta är en ”playbook”. Sen har jag reviderat den lite grann.

– Sedan har jag bjudit in Hellas, Jakob Mylläri från J20 och Tobias Holm från J18 och sedan har jag förankrat den med Patrik Zetterberg och ”Brocke” (Mats Brokvist) och styrelsen, så att de vet vad vi håller på med.

– Zäta och Brocke tyckte att det såg bra ut, då fick den grönt ljus. Nu ska vi denna modell till nästa nivå, och med det menar jag ju att vi måste spela efter den.

– Det vi har pratat kring nu är försvarsspel. Då finns det ju försvarsspel i försvarszon då motståndarna flyttar puck, hur vi ska jobba, och text hur vi ska jobba, säger Thomas, samtidigt som han ganska snabbt visar det hemliga skisserna i presentationen.

– Vi har teorigenomgångar kring detta, ofta är det spelarna som styr teorigenomgångarna, så att inte jag babblar om något de inte vill ha svar på. Så vi får med hur de upplever det på isen.

– Sedan hur vi ska forechecka, till exempel. Allting i försvarsspelet är ju spelet utan puck. Hur vi ska göra i försvarsspelet när vi ska styra eller pressa, skydda vår blålinje, hur vi ska backchecka, hur backarna ska agera.

– Hur vi gör när vi har tryck på oss i egen zon. Vad vi gör när vi får pucken ut till mittzon och hur vi gör när motståndaren försöker få till en spelvändning mot oss.

– Jag tycker ju själv att allt detta är glasklart. Men det är ju inte det för alla. Så vissa måste man jobba jättemycket med, det är en process som går hela tiden.

– Jag tycker ändå att vi första veckan fått en jäkla bra respons på spelidén, spelarna tycker det känns bra och tryggt, säger Thomas, och visar ytterligare en bild, denna gång på hur man ska agera om motståndarna kommer 3-mot-2. Så vi har egentligen beskrivit hur vi ska agera i försvarsspelet i alla stora situationer som kan hända.

– Nästa moment kommer bli hur vi ska spela anfallshockey. Hur vi ska göra i anfallszon, vid spelvändningar, hur vi spelar med kontroll från burskydd och alternativ från kontroll vid burskydd beroende på vad motståndarna gör. Vad vi ska göra om vi kommer först på en motståndardump, vad händer då?

– Sen hur vi spelar vårt försvarsspel med överbelastning, så har vi ritat och beskrivit vad vi ska göra då. Vad är det som händer när vi vinner pucken?

– Ingångar, hur ska det synas att VIK Hockey kommer på en ingång, och 3-mot-2. Egentligen de situationer som kan ske på en hockeymatch som jag har lärt mig, sen finns det ju en massa småsituationer också.

– Sen har vi sagt att det är detta som gäller nu, oavsett om vi möter Skövde eller Mariestad. Jag har använt detta spelsystem i J20, jag har dock ändrat litegrann. Hellas har kommit på några grejer och sen har vi tagit bort någon grej också, där vi kände att där fick vi inte vad vi ville ha.

– Med denna spelmodell har vi kunnat tävla mot alla lag i Sverige med J20, så jag är övertygad om att det är rätt för vår förening nu. Och jag vill ju att denna spelmodell ska hålla över tid nu.

– Även när min tid som tränare är över så har vi satt någonting för VIK Hockey, så att man ska vara stolt över hålla på VIK: ”de kör f-n”, det här står vi för. Så att det inte blir något nytt när vi möter olika lag. Det är något som är vinnande i längden.

– Vi vill spela blad-blad offensivt och komma med fart i djupled. Och att man vågar dra en gubbe, vi har ju spelare som uppenbarligen gjort det bra i andra lag.

Jag har ju tidigare talat med spelare från förr just om spelet med överbelastning, vissa har kanske tyckt att man överbelastat för hårt och så, hur ser du på det?

– Vi har pratat jättemycket om det. Det är ju en balans i det naturligtvis. Det handlar om pedagogik, säger jag att vi ska ut 100 % så uppfattar 20 olika människor det på 20 olika sätt. Men allt handlar om att jag vill att spelarna ska släppa loss. Spela! Man ska se att, f-n, de här vill ju verkligen vara på isen.

– Det bästa jag vet är ju att komma till fullsatt här och se sig själv hänga ett slagskott i krysset, vill inte att mina spelare åker runt och funderar, så att man bromsar och tänker ”jag vill inte göra fel”, då har jag ju misslyckats.

Offensiva backar jag talat med från förr tyckte att man kanske tidigare låste centern för djupt i egen zon i överbelastningen, vilket gjorde att kontringsspelet blev lidande?

– Ja, man lade ju ner väldigt mycket kraft i det defensiva, så att man mötte alltid fem man. Exakt det där har vi pratat om också, jag vill nu att vi ska få möta så få spelare som möjligt. Att vi ska få ett övertag i olika situationer. Förhoppningsvis kommer ni se det.

– Jag förespråkar ju ett djupledsspel, som man pratar om i fotboll, så att man har spelare som åker i djupled. Så att man drar isär med skridskostarka spelare, och det är ju det vi har nu. Vi har ju verkligen de spelarna nu. Och det är det som ska bli så roligt att testa nu.

– Man vill ju se de här djupledsspassen till bortre blå, frilägen och sådana situationer. Några dragningar vill jag se. Jag vill att de ska göra det. Men, när de tappar puck vet de vad de ska göra. Så vi gör lika.

– Annars är det ju långt ifrån alla lag som överbelastar, många lag spelar ju ett rent man-man-försvar också. Men fördelen med att överbelasta är ju att man hela tiden har understöd i ett presspel. Så att man vet att man alltid har en gubbe som kan komma in och ”save:a” dig, så att man inte känner att man är själv, blir jag dragen så är det gata in.

– Och den överbelastning vi använder skadar absolut inte det offensiva spelet. Vi har ju fått bra respons på det hos juniorerna. Vi har ju ännu bättre spelare nu, så varför inte? Vi slog ju Skellefteå borta med 6-1 med detta system i J20, och de har ju hur många SHL-spelare som helst.

Om du på ett enkelt sätt skulle förklara spelsystemet och hur det jämför med hur VIK spelat tidigare?

– Utveckla individen och skapa det vinnande spelet. Det kräver skridskostarka spelare. Det kräver fart. Och det kräver 100 % inställning, för att det här ska funka. All in. Action. Attack mot mål. Det är mycket sånt vi pratar om, de termerna.

Hur ska ni jobba med forecheck och hur ska ni styra och ställa upp?

– Det har vi pratat mycket om. Det är efter ”ettans” bedömning. Om ”ettan” styr, då styr alla. Så att vi inte spelar en och en. ”Nu är jag arg, nu ska jag forechecka”, det går inte. Alla ska göra lika, vi talar mycket om kommunikation.

– Samtidigt säger alla lag: ”Vi ska kommunicera!”. Ja, men hur? Det kommer vara en kravbild på att du ska kommunicera om du ska få spela i VIK. Jag blir tokig om vi förlorar en match på dålig kommunikation.

Är detta ett unikt spelsystem?

– Nää, det tror jag inte. Det spelar ingen roll vilket spelsystem du har, om du inte går 100%. Det är viktigt att vi börjar tänja på gränserna. Nån måste få bli arg och tappa det på träning, det är viktigt att det kommer in känslor i det här också.

Var är hockeyn på väg spelmässigt?

– På de här åren som jag har varit tränare så har spelet blivit så jäkla snabbt. Det är ju många som inte hänger med i snabbheten. Den som är snabb har ju exempelvis ofta inte klubbtekniken. Det ser man på alla skador och hjärnskakningar, så var det inte alls när jag spelade.

– Men farten i spelet som gör att man blir framgångsrik. Det är ju det du kan kontra sönder motståndarna på.

– Titta på Mora och Karlskoga, de hade ju ett enormt djupledsspel på sina forwards. De stack i alla lägen och det är svårt att försvara sig emot. Mycket av den filosofin har jag själv. Det där med burskydd är sekundärt, det är över, det finns inte. För möter du ett lag som kan försvara med fem man blir det ju så mycket svårare.

Ska man anpassa laget efter systemet, eller systemet efter laget?

– Vi har ju värvat ett lag till vår spelidé. Det kommer vi fortsätta med. Och även värva ledare till detta system. Det är viktigt att VIK står för någonting. Inte vad jag står för.

Ifjol hade VIK tre-fem olika styrda uppspelsvarianter från kontrollerat burskydd, om jag fattade rätt, hur är det nu?

– Jag skulle vilja drar ner till 1-3 som är styrda. Jag vill ju låta spelarna styra och vara kreativa. För jag kan ju inte säga åt exempelvis Johan Skiöld att han måste åka exakt där, det finns ju en anledning att han gjort poäng och varit kreativ, ”hur har du gjort då?”.

– För att undvika att spela fast sig i egen zon gäller det att ha tydligare ramar för vad som ska hända i moment 2. Det är viktigt att våga spela enkelt. Vi tycker att vi har ett spelskickligt lag, men det finns ingen anledning av vi ska ha 13 pass i egen zon, handlar om en balans.

När Jocke Fagervall var tränare här sa han litegrann att man ”skulle vara väldigt nöjd när man ledde med 1-0”, och att det var ett typ ”vackert resultat”, men jag tycker det kan straffa sig…

– Återigen, jag är ju en förespråkare för prestation. Inte resultat. Även om jag vet att jag måste få resultat för att överleva. Prestation ger det andra. För tittar man bara på sista raden hela tiden, då tror jag att du är farligt ute. Vi har pratat om hur man vinner en match.

Hur ser du på borta- respektive hemmaplan?

– Det kommer jag inte bry mig om. Jag blir också spyfärdig när man hela tiden pratar om att ”motståndarna kom ut hårt”. Det fattar jag f-n inte. Det viktigaste är ju hur vi själva förbereder oss. Vi kan ju inte utgå ifrån något annat.

– I stora drag kommer vi inte heller anpassa oss efter motstånd. Men naturligtvis är det så, desto högre upp du kommer, så har ju vissa lag vissa spetsar. Det är klart att vi kommer ha koll på det.

– Men vi kommer inte anpassa vårt spel, vilket jag inte heller tror något annat topplag i Ettan heller kommer göra. Utan du måste ju tro på vad det du gör själv. Jag tror mycket är vunnet redan där.

I NHL är ju avancerad statistik på uppgång, och det sprids ju. Hur ser du på att använda det?

– Om du tittar på NHL är det ju inte snart långt ifrån TV-spel alltså. För det blir så jäkla mycket video. Man blir bara någon jäkla bricka någonstans, någon jäkla robot. Ibland undrar man ju om inte tränarna vill ha en sådan där spelkonsol i båset istället.

– Jag vill ha det precis tvärtom. Bara släpp! Det gör inget om du åker den bågen, eller den bågen utan huvudsaken är ju resultatet. Hetta kanske väljer den vägen och Skiöld väljer en annan väg, men med bra resultat, då har de i min bok gjort det bra.

Hur mycket information kan spelarna ta in?

– Det är ju bara att gå till sig själv. Går du på en konferens blir du ganska trött i huvudet på en förmiddag. Om du matas med för mycket info tappar du ju något till slut. Jag är ingen förespråkare av långa teoripass eller videogenomgångar. Tvärtom. Ta det som är väsentligt. Efter 20 minuter har du tappat fem spelare, om jag utgår ifrån mig själv.

Hur hanterar man press och stress som lag och individ, när det väl gäller?

– Det är viktigt att ha det att vi är tillsammans. Det finns ju en stress och press, men jag ser det inte så. Många säger till mig att det är ett tufft jobb jag har. Ja visst, men det är ju så roligt. Jag ser mig själv att jag kommer vinna. Hur jäkla härligt är inte det? När hallen bara kokar. Finns ju ingen bättre arbetsplats. Men ger man sig in i leken får man leken tåla.

Ifjol var det några smällar på Henrik Lundberg, Stefan Gråhns och Johan Jonsson där motståndarna kanske tog sig friheter utan någon respons från laget, hur ser du på det?

– Man står ju upp för sitt lag. Det är jätteviktigt. Vi är ju ett lag, det är vi mot världen. Det var jag ju själv jäkligt bra på, säger Thomas och skrattar. Men det som hände förra året, det är ju så mycket nytt nu, det är svårt att jämföra.

Hur ser på balansen vila och träna hårt?

– Det blir ännu viktigare för mig och Zäta i år. Att vi tar pulsen på gruppen, nu när de jobbar också. Jag tyckte det var väldigt viktigt då jag spelade, att man har den här känslan.

– Det tror jag är en gåva, om man har den känslan eller inte. Det är viktigt att spelarna är fräscha mentalt. Man pratar ofta om hur hårt man ska träna, men för sällan om återhämtning. Återhämtning är jätteviktigt.

Hur tränar ni på skott och straffar?

– Vi har infört en grej den här säsongen, säger Thomas, och går fram till rittavlan. Rent generellt om man tittar på en hockeyträning har det varit alldeles för många 1-mot-0-avslut, att man åker på ett ben och bara lägger pucken i handsken på målvakten. Målvakterna får för lätta skott.

– Vi försöker nu istället få till mycket mer stressade moment, så att man är med på tre moment på varje avslut. Den övningen gjorde vi på första ispasset inför publiken.

Hur ser du på mental träning?

– Jag har inte så mycket erfarenhet av det. Däremot har jag ju jobbat mycket med Patrik Fagerlund som är lärare och mycket stark i att ta människor.

– Vi testade mentaltränare i Kristianstad men det funkade inte riktigt, blev lite för stor grej av det hela. Situationen blev ju bara större av det. Men ska man ha det, ska det vara under en hel säsong.

Vågar du bänka spelare?

– Ja, absolut. Den frågan får jag många gånger. Allt jag gör kommer jag göra för VIK Hockey. Om jag har en spelare som inte vill ta i, inget problem. Det ser jag inte ens som ett problem. Men då har jag misslyckats, om inte han vill kämpa.

– Om jag måste bänka spelare frekvent, då är jag på hal is. Det är en annan sak att matcha laget och de hetaste för dagen.

Hur ser du på att ge laget en ”hårtork”, när det inte funkar?

– Jo visst, det kan funka. Men är du inne på din elfte hårtork i omgång sju har du ju återigen misslyckats. Jag vet att alla killar vi har nu kommer vilja göra sitt bästa.

– Sen har ju jag också många gånger givit lagen en hårtork, naturligtvis. Ibland funkar det. Ibland var det jäkligt bra att få det som spelare. Även om jag är rak och tuff, är det inget man strävar efter.

Laget är nästan störst i serien, tankar kring det?

– Det finns en tanke bakom det. Vi har ju tagit in stora backar som Hassel och Källström, och vi har kvar Alenbring. Man talar ju mycket om att boxa ut, men sen har vi små ettriga spelare också. Men i grunden har vi tagit in spelarna för att de är skickliga.

Med så många offensiva spelare, kommer du testa dig fram med 2-3 PP-femmor?

– Det jag har tänkt nu är två PP-femmor till seriespelet. Men sen är det kul att det finns så många spelare att laborera med.

Om man kör fast i en match, hur kan man ändra en matchbild?

– Det är klart att man måste göra det. Sen är det inte bara en tränarfråga. Utan vi måste göra det tillsammans. Alltså, det måste vi kunna. Det kommer hända saker i matcherna, vi kommer möta lag som är bra att försvara sig, och vi har en ruskig respekt för varje lag, det blir ingen dans på rosor.

– Vi ska ha några ess i rockärmen offensivt om vi inte kommer någonstans, säger Thomas avslutningsvis, samtidigt som Patrik Zetterberg dyker upp, och vi snackar lite vidare om att Zäta kanske vill ha in ytterligare en back, samtidigt som att han är väldigt nöjd med de sju som är här…