Fagervall och lite mer NJ: ”Vi diskuterar vilt potentiella nyförvärv och detta PP håller inte längre”

– Jag tycker vi gör två riktigt bra perioder och en okej tredje, förutom att vi tar tre riktigt dåliga utvisningar som till slut kostar oss matchen. Det som är bra är att vi styr händelserna i spelet och spelar bra med bra initiativ, säger Jocke Fagervall till Centralen efter strafförlusten mot Djurgården.

Det kändes naivt då domaren säkert var sugen att ”kompensera” DIF för det bortdömda målet i tredje att man drog på sig utvisningar…

– Håller med. Tror det är en kombination. Men oftast är det bara för dåligt att ta en tvåa för slashing och hooking. Det är ju utvisning du får ta för att du är efter och har åkt för lite eller för sakta. Riktigt irriterande att förlora match på, menar Jocke.

Powerplay börjar kännas som ett allvarligt problem. Exempelvis backarna känns för statiska.

– Exakt och nu problemet större just för att det gått så lång tid. Vi måste hitta någon motmedel åt det under uppehållet. Det håller inte längre. Jä-ligt viktigt att få igång. Backarna är en del av problemet som vi ska få ordning på.

Är kravformulär 1A på den tänkte nya centern att denna kan styra upp powerplay?

– Svar JA! Jätteviktigt att det blir rätt och spets på snubben som kommer. Vi kollar, eller Nicke kollar, och lägger fram alternativ som vi diskuterar vilt kring.

Hur ser speluppehållet ut?

– Vi var lediga i helgen och på fredag, i övrigt tränar vi och jobbar för att lyfta fart och spel än mer. Mycket på just PP.

Marklund har sett bra ut och tekningsstark som center. Hur ser du på det?

– Jag tycker om det jag ser. Bra fart och smart i spelet. Ser jätteintressant ut!

Vad säger du om det tuffa spelschemat för Bromé med både J20 och A-laget. Är det rimligt? Han verkar tröttna en aning i matcherna.

– Bromé jobbar på bra och kommer att pendla i prestation i början. Han kommer normalt inte att dubbelspela utan gjorde det i helgen för att det passade bra tack vare ledigheten. Så när det funkar i fortsättningen kan det hända igen. Känns som han är hos oss för att stanna, men det är såklart upp till honom.

***

Undertecknad talade lite med Niklas Johansson tidigare, men fick inte med allt då. Niklas är som sagt intresserad av Conny Strömberg och NJ sa även att Conny är i sitt livs form fysiskt. Så det visar att NJ har koll på spelgeniet som säkert skulle lyfta VIK:s PP.

Niklas var även inne på att han jobbar mycket med att erbjuda olika tänkbara nyförvärv helhetslösningar, där NJ inte bara slänger ut en säck med pengar. Snarare försöker NJ locka spelaren med att många tittar på VIK och att det kan ge en bra skjuts i karriären att spela här. Och andra saker som kan locka till spel här.

Fornataro, Little, McGrath och Rasmussen är exempel på ex-VIK:are som nu säkert har skapliga löner efter att ha gjort sig namn i VIK…

8 svar

 1. Rotkiv skriver:

  Till Mikael. Att vara mer eller mindre optimistisk sätter guldkant på tillvaron – i alla fall om man är en sann optimist.
  Att bara vara optimist och hoppas på att det löser leder dock mestadels till besvikelser när det är dags för summering.
  Sanna optimister blir däremot sällan besvikna eftersom dom tar till de steg som behövs för att skapa en bättre tillvaro. Man analyserar problematiken, missarna och bristerna och gör sen allt för förbättra situationen.
  Jag känner många som den vägen skapat egen framgång och framgång till gruppen/laget/företaget/familjen.
  När det gäller VIK kan jag inte vara mer än bara optimist precis som du. Vi kan inte göra mer än att att hålla tummarna och hoppas!
  Det jag verkligen hoppas på är att det finns gott om SANNA OPTIMISTER inom VIK. NJ, tränarduon och framförallt i spelartruppen.
  PS Jo lite sann optimist är jag dock även när det gäller VIK precis som många andra här på Fancentralen. För visst inbillar jag mig att man inom VIK-leden läser vad som tycks & trycks här

 2. Mikael Norén skriver:

  Rotkiv, tack för intressanta inlägg! Jag är en smula mer optimistisk än dig. Tror och hoppas kort och gott att backarna ska lyfta offensivt som de gjorde ifjol, att Fransson fortsätter lira bra, att PP förbättras och att Williams får en bra center. Då blir det kvalserien med ett ganska okey VIK. Tror inte det är helt osannolikt.

 3. Rotkiv skriver:

  Tack för svaret Jocke. Egentligen så var svaret givet av erfarenheter från att bygga framgångsrika lag i näringslivet.

 4. Jocke skriver:

  Svar till Rotkiv:
  Det som gjort att Karlskrona har lyckats att vända totalt från botten till toppen stavas Karlskrona HKs sportchef och dess tränare. Sportchefen har med en enorm fingertoppskänsla och om än lite tur hittat rätt karaktärspelare till exakt varje plats. Tränaren har skapat en enorm gruppsammanhållning i laget och fått hela gruppen att dra åt samma håll både i mål och spelidé. Karaktärsspelare från division 1 och J20 superelit har varvats med några riktiga stabila spelare från hockeyallsvenskan plus någon spetsspelare samtidigt som man behöll 7 karaktärsspelare från förra säsongen.
  Karlskrona hamnade i hetluften i media på försäsongen i samband med den numera ”ökända fylleskandalen” i samband med inkilningen av laget. Detta tryck som laget hade på sina axlar styrkte gruppen om än ännu mer. Lagkaptenen och amerikanaren Nick Angell har varit ytterliga en av framgångarna med sitt sätt att visa vägen på isen i sitt uppoffrande spel samt att peppa och vara en ”lagpappa” för de yngre spelarna. Samtidigt har han kunnat vara en extremt viktig länk mellan tränaren och laget både mot de transatlantiska spelarna och de övriga i laget pga av att han även kan svenska i princip flytande.

 5. Rotkiv skriver:

  Dags för VIK-ledningen att inse att man inte bara ska leta efter en HÄRFÖRARE till spelartruppen utan även frågan om det finns någon i båset? Jag har full respekt för Jocke & Hellas lugna lite buttra stil men är dom för lika? Spider någon av dem positiv energi till truppen eller gnälls det bara? Om olyckliga utvisningar, taskigt PP-spel, domarinsatser, osv. Bra tränare är dom säkerligen men hur är dom som coacher? Man ser ju tyvärr väldigt lite aktivitet och inlevelse från dem i båset.
  Nästa fråga blir då hur Jocke & Hellas agerar i omklädningsrummet, före match och under periodpauserna?
  # Tex som mot Björklöven när man låg under efter första? – Inte märktes det någon speciell energihöjning efter
  periodpauserna. Vad sa man egentligen, fanns det någon form av peptalk!
  # Eller när man hade 2-0 mot DIF inför tredje? Hur gick peptalket då? Tydligen snett eftersom frustrerade spelare drog mot utvisningsbåset.
  Tror det är dags för Jocke & Hellas att rannsaka sig själva. Vad kan man göra för att höja varje spelares kvalité? Ger man dem rätt motivation och energi som stärker självförtroendet? Ta tex nyförvärven Mitell och Frisk hur kommer det sig att dessa två nyförvärv underpresterar i år? Eller fjolårets stjärnskott Frycklund som Fagervall själv uttalat att han i år kommer att få sitt stora genombrott. Eller Kinnis som inledde säsongen bra, eller Björklund och Emmerdahl som ännu inte kommit upp i fjolårsnivån.
  Vad kan Jocke & Hellas själva förändra i båset? Har man inget kreativt svar är det dags för NJ se till att det blir förändring. Minns jag rätt tog NJ ett halvt steg i den riktningen redan i vårvintras efter VIK;s miserabla januarisvit med förlustmatcher. Minns jag rätt sidsteppade han då Fagervall och NJ tog själv snacket med spelarna som i sin tur tog ett kollektivt energisnack. Hur det sen gick är energihistoria med nio raka vinster och direktkvalificering till kvalserien!
  Är det dags för Jocke att ta ett halv steg åt sidan igen, kanske ett helt? Än finns det en chans att nå topptre genom att peta ner Bofors. Lyckas man inte är det nog en fler i VIK-ledningen som ska ta steg åt sidan.
  VIK behöver härförare både i båset och på isen! Glädjespridare, ledstjäror, ”peppare” som väcker laget redan i omklädningsrummet!
  Ps
  Undrar hur Karlskrona lyckades ta hela steget från bottenlag till topplag? Det ska bli intressant att följa dem i vårens kvalserie. Förhoppningsvis på nära håll i Rocklundahallen.

 6. Rotkiv skriver:

  Härlig omröstning om ”Vad behöver VIK göra med truppen?” Tack för den! Det blev klar majoritet för ”Ta in en klasscenter-tvåvägs”.
  Frågan är nu om någon finns tillgänglig och en som inte bara blir en enskild förstärkning utan som kan axla rollen som härförare och lyfta laget. För potentil till ”lyft” finns definitivt i truppen. Hos importerna, hos nyvärvade backar, hos juniorerna och hos övriga från fjolårets trupp. Än så länge är bristerna i årets lagprestation tydliga.
  – tråkigt spel
  – energin & glädjen tycks saknas
  – tafattheten vid Powerplay
  – man klarar inte att resa sig i motgång – tidigt underläge och laget ger upp
  – passiv coachning i båset
  Att nå upp till VIK;s målsättningen att vinna allsvenskan i år är dags att glömma. Tyvärr börjar möjligheterna att lyckas ta sig till topptre också mörkna. Fransson kan inte ensam ta oss dit!
  Att som Fagervall hittills försökt gömma sig bakom att ”Vi är i alla fall två, varför gnälls det?” håller inte längre. Varefter varje hängmatch spelas sjunker VIK i tabellen och man ligger väl egentligen sexa i dagsläget. Än är det väl ingen fara för toppsju men det närmar sig!
  Vad är det mer Fagervall gömmer sig bakom? Och vilka frågor var det han sa sig fått så tydliga svar på efter Uppsaladebaclet? I alla fall märks det inte att han gjort något åt dessa.

 7. VIKPelle skriver:

  Har du tittat på Karlskronas laguppställning? De har lika många nordamerikaner som VIK, 4 st. De har dessutom två finnar och två danskar, medan VIK har en schweizare som båsöppnare. Flera andra klubbar i serien har ca 8-10 utländska spelare varav ca hälften är nordamerikaner. Det är lustigt då att just VIK skall ”anklagas” för att ha många nordamerikaner, legoknektar och främlingslegion mm som det skrivs om av diverse folk på nätet. Dessutom har VIK vunnit guldgallret flest gånger som resultat av ungdomssatsningen som ständigt pågår.

 8. Janne skriver:

  Märkligt att VIK alltid ska lösa alla problem med att ta in busslaster med yänkare.

  Andra lag typ Karlskrona väljer unga hungriga spelare. Inte misslyckade AHL-are.