Fagervall om onödiga utvisningar och inför mötet med Anze Kopitar: ”Vi ska kolla extra på Moras power play”

Hockeyn är stekhet i Västerås och kommande vecka väntar de bästa matcherna på flera år på Rocklunda i ABB Arena mot Mora med Anze Kopitar på tisdag, Oskarshamn borta på torsdag och en rykande het match hemma mot Djurgården på söndag.

Centralen fick åter byta några ord med tillmötesgående coach Joakim Fagervall:

Hur är läget med Jonas Emmerdahl och Christoffer Björklund, som inte spelade mot Södertälje? Skadade?

– Jag kommer aldrig att kommentera spelare som inte spelar, sorry.

Ok, så ni kommer inte ha någon officiell skadelista? Förstår om man inte vill skrika ut om någon är petad, men är det en policy att inte ens gå ut med så kallad ’upper/lower body injury’ (över- eller underkroppsskada) nu?

– Nej, vi pratar inte om spelare som inte spelar. Oavsett vad det beror på. Speciellt inte skadade spelare, säger coachen vänligt men bestämt.

Hur ska ni hantera Anze Kopitar på tisdagkväll mot Mora? Något special?

– Inget mer speciellt än att det blir att vi kollar deras power play under morgondagen.

Hur ser du på Marcus Erikssons framfart och grymma finesser? Har du pumpat honom med sjävförtoende efter hans senaste tunga sejour i Allsvenskan?

– Jag tycker Marcus gör bättre och bättre prestationer. Det ser mycket intressant ut, säger Fagervall om 27-åringen som börjat strongt med fem poäng på fyra matcher efter en lång karriär i division 1.

Hur hanterar du generellt när spelare tar odisciplinerade utvisningar, de mindre smarta utvisningarna senast kostade nog segern mot Södertälje i 1-4-förlusten. Hur undvika att det händer igen?

– Vi kommer inte att fortsätta ta onödiga utvisningar. Det är en kombination av hetta och vilja men det ska vi hantera bättre, säger Jocke avslutningsvis.

***

Så vi kommer inte få veta om spelare är skadade eller petade alltså framöver. Med så stor trupp kommer det bli en gissningslek framöver alltså för oss på läktaren att spekulera i varför vissa inte lirar…

***

Dave Lundbohm verkar inte ha fått någon vidare start i Finland, i alla fall i statistiken. Endast en assist på fyra matcher och -4. Undrar om TuTo är lika heta på Lundbohm om amerikanen inte börjar näta snart?

Man kan tänka sig att VIK troligen har mycket olika planer på gång för att göra plats för TJ Oshie från St. Louis. Verkar inte direkt vara några heta möten mellan parterna i NHL-konflikten. Spelarfacket är mycket starkare denna gång och kommer inte tolerara att bli ”rånade” som sist 2004-05.

Ägarna är ju starka sen tidigare och det borgar för en lång konflikt. Dock vill nog NHL och ägarnas Gary Bettman knappast att han ska bli mest ihågkommen för den NHL-president som hade två inställda säsonger och ytterligare en halvt inställd säsong under sina år…