Västerås föll mot smart Södertälje lidandes av dumma utvisningar och tama avslut

“Bulan” var tillbaka och spelade in sig inför kommande äventyr. FOTO: RUNE ÅHLÉN (C) FOTOBLOGG

På fredagskvällen föll Västerås med 4-1 borta mot uppskrivna och topptippade Södertälje. Detta trots spelmässigt övertag bitvis. VIK vann skotten 38-21 men i denna match fick man tillbaka för flytet man hade i de två första segermatcherna mot Tingsryd och Almtuna, då man ganska oförtjänt vann.

Det brukar ju var så, tur och otur jämnar ut sig över en säsong. VIK kom ut klart starkast i första perioden och Bergquist och Weiskog brände fina chanser. I ett av få anfall kunde SSK sätta 1-0. Sedan kom hemmalaget tillbaka innan VIK åter tog över spelet.

I andra perioden drog VIK på sig en rad dumma utvisningar. Warg, Lindh, Nilsson och Patrik Berglund (!) visade dålig disciplin vilket så här i efterhand kostade VIK matchen.

SSK bjöds in och gjorde det bra och fick det klassiska hemmaflytet som numera alla lag i allsvenskan är tillräckligt bra för att få. 2-0 kom och det såg kanske inte otagbart ut för Lasse Johansson som var tillbaka i kassen. Sedan som en konsekvens av dumma utvisningar kunde SSK elegant sätta 3-0 i spel 5-mot-3.

I tredje perioden forcerade VIK starkt och allt bättre Marcus Eriksson bjöd elitseriemeriterade backen Johan Jonsson på en rejäl dragning och avslutningen höll hög klass fram till 3-1 efter 45.05.

VIK fortsatte att trycka på och vann skotten med 20-7 i sista perioden. Visserligen försvarade sig Södertälje bara, men VIK visade ändå upp bra spel vilket lovar gott för framtiden.

Sammanfattning

Matchen förlorades till stor del i första perioden då VIK dominerade spelet och vann skotten med 9-4. Här måste man vara mer “cynisk” och bestämd i sista tredjedelen och i avslutningarna. Där hade VIK chansen att riktigt gräva en rejäl grop åt ett skakigt SSK. Men den sista mentala tuffheten som alla topplag måste ha saknades för att ta riktiga avslut och gå hårt på kassen.

Leksand är ju exempelvis experter på att nästan inte ens behöva målchanser för att göra mål. Sådan mental tuffhet att bara trycka dit puckarna måste till om VIK ska stanna kvar i toppen.

Om man bortser från de dumma utvisningarna och ineffektiviteten gjorde VIK en spelmässigt ganska bra insats. Det verkar som VIK har spelet för att klara topp-7, trots alla olyckskorpar.

Marcus Eriksson går från klarhet till klarhet och på nytt har Niklas Johansson gjort ett fynd som tidigare år. Nytt klassmål och det osar spelsinne, fart och teknik om den ganska storväxta centern. Börjar få upp en riktigt bra kemi med Victor Backman.

Brady Leisenring sliter och försöker komma in det allsvenska tempot och den lille amerikanen har det mycket tufft i närkampsspelet. Brady måste hålla enorm frekvens på benen för att inte bli lätt bortplockad av stora backar.

Det som vi verkligen får hoppas på är att Niklas Johansson nu kan plocka in en riktigt spelskicklig back. Power play är inte speciellt bra och laget har bara gjort två mål på 12 power play hittills. Den siffran måste upp.

Patrik Berglund hade en tuff första match på ett halvår. Men det var bra att “Bulan” fick en genomkörare inför mötet mot Kopitar och Mora nästa vecka.

Västerås tre stjärnor:

1. Marcus Eriksson– På nytt bäst i Västerås. Bra fart, bra teknik, enormt spelsinne och ett mycket vackert mål.

2. Victor Backman– Teknisk och finurlig och hittar bra passningar. Målkung på försäsongen, assistkung nu med sex assist på fyra matcher.

3. Per Helmersson– Bra pondus och frekvens i backspelet. Visst blir det något felpass men “Helmer” är med från start denna säsong och kommer att bli oerhört viktig längre fram.

snap_isAutoPosted:
1
snapFB:
s:73:"a:1:{i:0;a:1:{s:10:"SNAPformat";s:31:"%SITENAME% %TITLE% %URL% %IMG%";}}";
snapTW:
s:126:"a:1:{i:0;a:2:{s:13:"SNAPincludeTW";s:1:"1";s:10:"SNAPformat";s:55:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #hockeyallsvenskan";}}";
snapEdIT:
1
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:71:"https://vikfancentral.se/wp-content/uploads/2012/09/Patrik-Berglund1.jpg";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

6 Kommentarer

 1. Daniel

  Tyckte även Robin Nilson var bra i denna match , Robin har för övirigt startat poängproduktionen klockrent iår lär vinna pängligan bland backarna iaf

 2. Mikael Norén

  David, intressanta kedjor, men synd att Frycklund lämnas utanför. Tycker Frycklund sett väldigt intressant ut, men blir ett offer av att man bara kan byta om 12 forwards.

 3. David

  Så här tror och hoppas jag laget ser ut på tisdag.

  1:a Zettergren Berglund Bergqvist

  Nilsson Lindh

  2:a Backman Fornataro Eriksson

  Emmerdahl Helmersson

  3:e Berg Kimby Leisenring

  Warg Björklund

  4:e Söderkvist Kinisjärvi Mårtensson

  Extra spelare: Winge, Weiskog

  Ser rätt bra ut det här, tre linor som kan producera och en checkingline 🙂

 4. Mikael Norèn

  Micke, intressanta tankar. Ja, Eriksson kan utvecklas till lagets viktigaste spelare faktiskt, den potentialen har han. Fornataro som center och Eriksson i en fri roll på kanten låter intressant.

 5. Micke

  Man säger ändra inte på ett vinnande lag..tycker lite av en ledar tabbe att sätta in en matchotränad P Berglund i första femman. Framför allt när man inte vet hur länge den underbara kille kommer att vara kvar Sverige. Så har ju Kimby varit en av VIK,s bästa spelare under försäsong och början på serien.

  Dessa tre herrar verkar hitta varandra och förekommer ofta tillsammans i poäng protokollet, Brady Leisenring Marcus Eriksson Victor Backman, kanske också en ny kedja, Fomataro kan han frigöra Eriksson till att bli en mer offensivare winge eller är Eriksson ett het center ämne.

  Robin Nilsson tycker jag det händer mycket kring och är en energie knippe och kämpe och man lär sig av misstagen. Överlag så är det mycket misstag vid den offensiva blå från backarnas sida för att få till dom långa anfallen.

  Mera back till back spel för att få motståndet att förflyta sig i sidled och använd det sk.tysta skottet och tuffare trafik på mål så blir det 3 poäng mot Mora.

  Man säger ju fler kockar ju sämre soppa eller så slutar det med en topp 3 placering. 😉

 6. Marcus

  Helmersson vare ja.. kan vara den absolut sämsta back vi har haft sedan ola svanberg, iofs var väl ine heller han så mkt sämre. det ända skälet till att han har ett C må ju vara för att han är bra förebild utanför rinken, skäms ju varje gång han kliver ut på isen med sitt duttande spel!

Tweets

Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@LennartGotlin Enligt min info pågår inget snack med VIK och PB, klokt nog...

SvaraRetweetFavorit
Nyfiken! 👊💛🖤🏒 - AvatarLennartGotlinNyfiken! 👊💛🖤🏒

@VIKFanCentral Det du skrev om våld mot kvinnor, håller med till 100%. Tyvärr så tror jag Z har börjat snacka med… https://t.co/t4b3snx604

SvaraRetweetFavorit
Claes Nyquist - AvatarSeClaesClaes Nyquist

@VIKFanCentral Nej, du har en poäng där! Hoppas det talar för att han blir kvar.

SvaraRetweetFavorit
Mikael Norén - AvatarVIKFanCentralMikael Norén

@SeClaes Tack Claes! Tror nog Hetta kan ha en liten speciell sits som kan tala för VIK. Hur många lag i toppligor v… https://t.co/2H7uNxdQXh

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto