Fagervalls Västerås lyfte till ännu högre höjder mot Rögle och elitseriedrömmen plötsligt mer verklig

Tre förgrundsfigurer i Ängelholm, Bergquist, Lundbohm och Björklund. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

När det gällde och behövdes som mest lyfte Jocke Fagervalls och Jens Hellgrens VIK ytterligare en nivå på torsdagskvällen i Ängelholm. Ett oerhört välspelande VIK visade inte elitseriemiljonärerna någon respekt överhuvudtaget och Gulsvart vann med 3-2 inför en chockad hemmapublik i Ängelholm.

VIK visade direkt från start att man ville vara med på allvar då man genomförde ett mycket bra power play i andra matchminuten. Pucken gick som på ett snöre och direkt syntes att en sådan som Eric Johansson lyft sitt spel flera snäpp nu.

Mikael Frycklund gav sedan VIK ledningen med ett vasst handledskott bakom annars utmärkte Martin Gerber efter 11.19. Skönt för Frycklund som bara gjorde ett mål i Allsvenskan.

Dock snubblade sedan Stefan Warg och Jesper Jensen utnyttjade den öppna gatan fram till 1-1 endast en minut senare. VIK skapade en hel del chanser och Eric Johansson och Kenneth Bergquist brände varsin jättechans.

I andra perioden kom Rögle mer in i spelet då VIK började förlora tekningar på löpande band. Men pågarna kändes ganska långsamma förutom då Juhamatti Aaltonen fick pucken, där har Rögle en riktig artist med grymt spelsinne. Inte så konstigt då Aaltonen även en är framstående lirare i det finska landslaget.

Matchen gick dock i vågor och VIK:s förstakedja med Lundbohm – Fornataro – Bergquist spelade fantastiskt i anfallszon och det slutade med att Stefan Warg kunde svepa in 1-2 i nät från blålinjen efter 36.56.

Rögle kvitterade dock åter sedan Warg åter tappat skäret endast 19 sekunder senare genom Alexander Barta, kanske en liten miss att Lasse gick ner tidigt på knä, men det var ett fint skott.

VIK fortsatte dock att skapa chanser och Dave Lundbohm brände ett jätteläge i slutet på andra perioden. Men även Rögle skapade en del chanser och pågarna hade mycket pucke.

I tredje hade Rögle fortsatt mer puck utan att skapa direkta målchanser. VIK fick ett mål korrekt bortdömt för att Eric Johanssons hela skena inte var i isen, dock var det ett mycket snyggt fotbollsmål, fint fotarbete av Eric där.

Istället för att deppa av det bortdömda målet fortsatte VIK att spela starkt.

Världsklass!, sa utmärkte kommentatorn Harald Lúckner då Heed, Fornataro och Björklund snurrade upp Rögles box och Björka nätade efter 54.02. Ett mycket fint hockeymål.

VIK klarade sedan pressen på ett bra sätt och Rögle skapade knappt någon målchans sista sex minuterna.

Sammanfattning

Superlativen räcker inte till för denna match. Helt makalöst att VIK går in i Rögles borg och bara spelar sitt spel som om det var Sala Hockey man mötte. Snacka om vinnarskallar och snacka om attityd! Precis det som VIK saknat tidigare årgångar.

Nästan alla spelare slog nog säsongsårsbästa i denna match när det behövdes som mest. Alla kedjor var riktigt bra och spelare som Eric Johansson och Dave Lundbohm lyfte sitt spel ordentligt nu när det gäller på allvar.

Backarna var imponerande lugna i sitt spel och vårdade pucken ömt, imponerande att se. Lasse ställdes egentligen inte på så många prov tack vare VIK:s fantastiska defensiv.

Det var viktigt att förstakedjan med Lundbohm – Fornataro- Bergquist visade att de vill kan dominera lite även mot elitserielag, imponerande att se.

Mikael Frycklund var helt fantastiskt kylig med pucken och gjorde ett riktig kanonmål. Frycklund är på gång att blir riktigt, riktigt bra. Brady hade nu den riktigt vassa åkningen igen och låg bakom Frycklunds mål.

Marcus Eriksson och Mark Santorelli tog för sig ordentligt och försökte vårda pucken. Tim Heed gjorde sin bästa match på länge på backplats och skicklige och kylige Jonas Emmerdahl var tillbaka efter att Marcus Söderkvist flyttat upp.

Det VIK:s centrar gör bra är att de är kalla och ligger på halvdistans i anfallszon redo att antingen plocka upp en lös puck eller snabbt jobba hemåt.

Lindh står för mycket av VIK:s attityd. FOTO: RUNE ÅHLÉN FOTOBLOGG

Andreas Lindh var ett granitblock i defensiven och visade otrolig vilja i närkamperna.

Det enda negativa var att VIK efter första perioden började strula i tekningscirklarna, något som gav Rögle gratis momentum. Frycklund vann bara 3 av 16, Eric Johansson 5 av 18, Fornataro 8 av 18 och Söderkvist 4 av 12.

Tekningarna måste upp om VIK ska gå upp till Elitserien, vilket nu inte känns som en avlägsen dröm längre.

Robert Kimby verkade utgå och därmed fick Linus Svedlund och Robin Nilsson spela lite.

Västerås tre stjärnor:

1. Mikael Frycklund – Otroligt bra med pucken och vårdade gummit, kylig junior. Satte tonen med sitt jätteskott vid 0-1.

2. Christoffer Björklund – Oerhört smart och spelskicklig. Mycket snyggt mål med bra förarbete.

3. Dave Lundbohm – Spelade nog till sig en ett bra kontrakt med en stark insats. Sköt hela sex skott på mål och var mycket kreativ och modig med pucken. Lundbohm är en vinnare, det syns.

3 svar

  1. Mikael Norèn skriver:

    K, men jag kommer ju från Sala, då kan man väl skoja liter?:)

  2. K skriver:

    Den där liknelsen mot Sala Hockey va väl ändå elak… 🙂 Nä nu kör vi över Timrå!!!

  3. Läktarplats skriver:

    Jag njuter! F O R T S Ä T T !