Inför Rögle-Västerås: Kvalseriefesten inleds i Ängelholm

Rögle, Timrå, Leksand, Södertälje, Västerås och nu även Örebro ska göra upp om de två högst åtråvärda elitserieplatserna, och det är verkligen nu det ska avgöras. För Västerås del drar allt igång nere i Ängelholm. Fiasko eller succé, en del av svaret är bara timmar iväg.

Rögle

Nere i Lindab Arena finns en osäkerhet när det gäller elitseriespel. Rögle har inte hittat någon lycka eller stabilitet gällande elitserien. Med totalt sex säsonger i elitserien är det förståeligt att rutinen inte finns där. Dock har man på senare år blivit ett kvalserielag av rang. På de fem senaste säsongerna har man tagit steget upp två gånger och steget ner en gång. Ett ganska bra facit för både anhängare till Rögle men även till andra lags anhängare.

Rögle har gjort en rekorddålig säsong och det gick ganska tidigt att se att det skulle bli kvalseriespel för skåningarna. Mentalt har man fått en chans sedan en tid tillbaka att göra sig redo för vad som nu väntar men frågan är om man spelmässigt är det.

Man fick inte med sig några segrar från de avslutande grundserieomgångarna och därmed blev det inte heller något extra självförtroende. Att man spelade i allsvenskan förra säsongen och därmed har större koll på lagen man ska möta är den stora fördelen som Rögle har jämfört med elitseriekonkurrenten Timrå. Självklart är det annorlunda lag man möter på så sätt att det är nya spelare och ledare men fortfarande har de allsvenska klubbarna i mångt och mycket kvar samma eller ett liknande grundspel som i fjol.

Rögle har tillgång till hela sin trupp och man har även kallat hem den unga talangen Daniel Zaar som varit utlånad till Kalskoga. Kan denna Zaar bli en hjälpande faktor gällande Rögles scouting av andra allsvenska lag? Ja det är nog något man kommer dra nytta utav. Som sagt så har man tillgång till full trupp och där ingår en rutinerad Mathias Tjärnqvist som tar sig an kvalserien för tredje gången i sin karriär. Full trupp innebär också en äkta hockeymagiker i Mike Iggulden samt en stabil burväktare, Martin Gerber. En man som med största sannolikhet inte kommer synas på isen är Victor Panelin-Borg som blivit petad.

Centralen fick tag på Rögleexperten Andreas Holm som delade med sig av sin uppfattning gällande gulsvart och även sina förväntningar.

Vad tror du om matchbilden mot VIK? Har du sett VIK i år och så fall vad är dina tankar om laget?

– Först och främst tycker jag det är otroligt kul att få se mitt lag möta Västerås igen. Det brukar innebära spännande matcher, ofta otroligt svängiga sådana. Jag har ändå sett en handfull matcher som Västerås spelat, mest i höstas när de fick fylla TV-tablåerna i och med NHL-spelarna.

– När Patrik Berglund var i laget var det givetvis ett otroligt offensivt hot, men jag tycker nästan det har varit ett roligare lag att skåda under våren när andra spelare har fått kliva fram, även om det gick tungt ett tag i januari. Någon direkt expertanalys vill jag inte ge efter att bara ha sett 5-6 matcher med VIK den här säsongen, det lämnar jag åt er fans samt de så kallade experter som inte sett VIK alls. Men Lars Johansson är en förträfflig målvakt och jag gillar verkligen det jag sett av Matthew Fornataro. Jag tror definitivt att Västerås kommer att ha något att säga till om i Kvalserien, och efter att ha sett Rögles bragd i fjol kommer jag inte att räkna ut något lag, säger Andreas.

Västerås

Nu ska VIK få göra sin tredje kvalserie sedan omstarten år 2000. De två gånger man väl fått stå i en kvalserie har man tyvärr inte lyckats, något som då sved men nu kan bli en bra lärdom. Om man ska minnas tillbaka så är det kvalserien 08/09 som svider mest. Det var den säsongen VIK var späckat av stjärnor som skulle kunna lyfta upp VIK till skyarna. Vem minns inte poängmaskinerna Pär Arlbrandt och Niklas Olausson som då bildade allsvenskans hetaste powerplayuppställning. Det var även då Patrik Juhlin gjorde sin sista säsong där han hoppades på att avrunda karriären genom att plocka upp VIK till hockeysverigeselit. Och det var då Johan Thalberg var i sitt livs form. Under grundserien hade han blivit ett monster som kunde vara skillnaden mellan vinst och förlust. Men det som hade sett så bra ut under grundserien stämde inte alls i kvalserien, istället blev man uppskickade på läktaren av motståndarna och skräcksiffror skrevs mot bland andra Rögle.

Skillnaden då och nu är att laget är mer enhetligt. Man har ett starkare försvarsspel. Kanske det starkaste försvarsspelet vi sett i VIK på många många år. Det som gör Västerås bra är att man jobbar över hela banan. Det finns inte längre några konkreta spelare som hela laget väntar på ska göra jobbet. Visst kan man utnämna Bergqvist-Fornataro-Ludbohm kedjan till ”the leadingline” men förväntningar att dessa herrar bara ska gå ut och vinna matchen finns inte som i fjol då LÖK-kedjan fanns att tillgå. Nej det råder nya tider i VIK med en tränare som sammansvetsat truppen bättre. Liknar inte lagsammanhållningen den som var då Tornberg var här och tränade, eller är det bara jag som ser det?

Förhoppningar byggs nu upp. Västerås är nu i kvalserien och har chansen att ta steget upp, precis som alla andra har. Att sätta upp målet elitserien kanske inte riktigt är rättvist. Kanske ska man nöja sig med ett mål på en hyfsad placering och närkontakt med övriga lag. Något som kan bygga för kommande år.

I dessa dagar som råder så måste man få vara lite optimistiskt och tro. Personligen tror att detta mycket väl kan vara startskottet för något som kan likna 80-talet, då man verkligen var med i kvalserien, man hade känning på elitserien ett par gånger men det tog sin tid innan man gick hela vägen upp. En sådan tid kan mycket väl vara att vänta.

Örebro har nu kommit in som det sista laget till denna kvalserie. Det kan ses som en nitlott då resultaten inte varit på de gulsvartas sida när det gäller mötena mot ”kexen”. Men ur optimistens synvinkel så är detta en ny serie där de tidigare resultaten inte behöver spela någon roll. Det är bara att titta på den första SM-kvartsfinalen mellan HV71 och Linköping.

Under säsongen har Linköping varit starkast lagen emellan men nu i kvartsfinalen gick HV71 ut och totalt körde över lejonen ifrån Linköping. Allt kan hända i stundens allvar.

Trista nyheter är att Marcus Jonsson samt Gustav Lindvall fortsatt kämpar mot skadorna och inte kommer medverka mot Rögle. Det är även osäkert om Jonte Berg kommer till start.

Man löser målvaktsproblemet genom att plocka in lovande Jacob Redin Wallstedt. Jacob är en egenproducerad spelare som sedan förra säsongen provat lyckan i Enköping och division 1 där det gått förvånansvärt bra. Han har tagit över förstaspaden och belönas nu genom att få det ärofyllda uppdraget att agera backupp åt Lasse Johansson. Förhoppningsvis ska Lasse klara av att hålla sig på banan hela matchen och återigen ta VIK till nya höjder.

Vi ska upp, upp igen, vi ska till elitserien!

1 svar

 1. Malmöbo skriver:

  Så ovisst det känns inför kvällens matcher. Eftersom 5 av lagen inte spelat på dryga veckan, är det svårt att veta hur formen är.
  För VIK blir det viktigt att hålla tätt första 10-12 minuterna. Stor risk att vi blir nedpressade och tvingas till misstag i egen zon. Om spelet blir så, hoppas jag på några snabba icingpuckar för att lätta på trycket.
  Förra året steg Ljungh, Berg och Z fram som bästa formationen i playoff.
  Hoppas nu att 3:e linan med Leisenring, Frycklund och Marklund, med sitt snabba spel kommer att bli denna series utropstecken. Tror att 1:a linan är scoutad, så att det får det svårt utom i PP.
  Det är troligt med förlust idag, men jag tror på minst en poäng.