Örebro sist in och Centralens kvalserietankar och tabelltips

Örebro blev överraskande nog sista laget in i kvalserien. Alltså dags för en snabbkoll på lagen.

Örebro har verkligen fått till defensiven och prioriterat denna. Spelar kontrollerat men ganska långsamt med pucken. Fortsatt stor osäkerhet på målvaktssidan gör att det blir svårt för Örebro att utmana ordentligt om en topp-2.

Rögle har alltid haft en väldig magi på allsvensk nivå, men inte lyckats tagit med sig den till elitserien. Gör faktiskt sin åttonde raka kvalserie. Annan struktur nu med ett gäng importer som sannolikt inte bryr sig överdrivet mycket om själva klubbmärket men med hög högstanivå. Martin Gerber i kassen borgar dock för att Rögle bli mycket svårslagna.

Leksand har haft kanske Hockeysveriges bästa kontinuitet de senaste åren i spelartruppen. Med Oscar Alsenfelt har man en mycket vass målvakt som var helt enorm då Växjö gick upp. Leksand var det klart bästa laget i Allsvenskan och är kompletta och blir livsfarliga i Kvalserien.

Timrå gjorde väldigt lite mål i Elitserien men släppte samtidigt in få, var faktiskt sjätte bäste laget defensivt. Var även bra på bortaplan men hemmaspelet sänkte Timrå denna säsong. Ser ganska grå ut anfallsmässigt och bästa målskytt var Per Hallin med blott elva mål. Starka målvakter i Daniel Bellissimo och Joakim Lundström som delade broderligt på bördan och låg runt fina 92 i räddningsprocent.

Södertälje är rejält hypade av många och SSK-fansen tror benhårt på avancemang. Har främst en fantastisk men orutinerad målvakt i Anton Forsberg plus fina toppar i Michael Nylander och Damien Fleury som ger ett oerhört vasst power play. Annars ganska mänskliga om man får spela 5-mot-5 mot Tälje.

För vårt kära Västerås del kommer det fortsatt handla om en strikt defensiv och att Lasse Johansson klarar att hålla räddningsprocenten en bra bit över 90 %. VIK kommer knappast vara spelförande i någon match vilken i och för sig passar Fagervalls fina bygga bra men samtidigt ger det en stor press på att Lundbohm, Fornataro, Bergquist & Co. verkligen förvaltar det troligtvis relativt få målchanser VIK kommer få per match. Power play måste upp i nivå om VIK ska ha någon chans.

***

Hur slutar då tabellen? Man får helt enkelt tippa de lag med minsta antal frågetecken högst upp.

1. Timrå – Små frågetecken kring formen efter en ny förlustfylls säsong. Hade svårt framåt i Elitserien. Men klasspelare framåt finns på denna nivå som värvades sent i Murley och Smolanek. Annars grymt stabila bakåt.

2. Leksand – Stabila rakt igenom. Enda frågetecknet är formen de sista matcherna i serien. Har också en press att gå upp detta år med tanke på ekonomin. Alsenfelt den matchvinnare LIF behöver i kassen.

3. Rögle – Stort frågetecken för formen med en massa förluster på slutet. Gerber, Aaltonen och Sondell grymma men inte samma Rögle nu med en massa importer som floppat. Orkar de lyfta sig nu när de kanske redan skrivit på för andra lag?

4. Västerås – En formkurva som pekar rakt uppåt. Otrolig målvakt och stark defensiv med många forwards som blir allt hetare, ett sparkapital som om det utnyttjas gör att VIK kan utmana.

5. Södertälje – Inte så märkvärdiga om man tar bort Forsberg, Nylander och Fleury. Men otroligt power play och fin vilja och tro på sin egen förträfflighet kan göra att SSK överraskar.

6. Örebro – Kommer säkert skrälla i början men sedan kommer nog de sex matcherna i playoff ta ut sin rätt. Plus stora frågetecken på målvaktssidan. Dock väldig spetskompetens framåt när Conny & Co. ges tid och utrymme.

snap_isAutoPosted:
1
snapEdIT:
1
snapFB:
s:111:"a:1:{i:0;a:3:{s:8:"PostType";s:1:"A";s:10:"SNAPformat";s:31:"%SITENAME% %TITLE% %URL% %IMG%";s:4:"doFB";i:0;}}";
snapLI:
s:88:"a:1:{i:0;a:3:{s:10:"AttachPost";s:1:"0";s:10:"SNAPformat";s:6:" ";s:4:"doLI";i:0;}}";
snapTW:
s:265:"a:1:{i:0;a:7:{s:4:"doTW";s:1:"1";s:10:"SNAPformat";s:55:"%TITLE% %SURL% #vikhockey #twittpuck #hockeyallsvenskan";s:8:"attchImg";s:1:"0";s:11:"isPrePosted";s:1:"1";s:8:"isPosted";s:1:"1";s:4:"pgID";s:18:"311952497830948865";s:5:"pDate";s:19:"2013-03-13 22:30:46";}}";
pp_excerpt_img:
a:2:{s:3:"src";a:1:{s:8:"fullsize";s:0:"";}s:14:"srcWithClasses";a:0:{}}

4 Kommentarer

 1. Malmöbo

  Vet inte om ni hunnit se det på alla fans-sidor, men det vanligast kommentaren den sista tiden har varit: “Sämst när det gäller”.
  Det har skrivits om Malmö, Karlskoga (innan playoff) och om Djurgården, Karlskoga och Örebro under playoff.
  Igentligen handlar det om att det är svårt att leva upp till förväntningar, när man bara ska gå ut och avgöra.

  Gissar att det kommer att skrivas om flera lag under elitseriekvalet. Bäst till för att få denna kommentar är i ordning:
  1. Leksand
  2. Rögle
  3. Timrå
  4. Södertälje
  men gissningsvis inte VIK och Örebro.

  Min tips till plats 1 och 2:
  1. Timrå
  2. Södertälje

  VIK tror jag blir 5:a.

 2. Anton Olofsson

  Som Mikael skriver så kanske inte Elitserien är ett fullt ut realistiskt mål med i denna kvalserie. Men som VIK:are måste man ändå få hoppas! 🙂

  I annat fall kanske detta kan ses som starten på en etablering bland de allra främsta lagen (topp-3) i Allsvenskan. Det kan inte ges nog med kredd för den scoutning som NJ gjort de senaste säsongerna, med lirare som Fleury, Little, McGrath och nu senast Leisenring och Fornataro. Succéhalten i dessa från början “ovissa” värvningar är makalöst hög!

  Ikväll är det upp till bevis – poäng mot Rögle och med självförtroendet uppåt så kan det bära riktigt långt!

  FORZA VIK!

 3. Mikael Norén

  Gretzky (Stavas inte med s utan z!!!) : Ok- är du örebroare eller tror du bara på laget? Går väl inte att vinna kvalserien utan målvakter?

 4. Gretsky

  Intressant tabell men många felaktigheter
  Kvalserien slutar så här:
  1 Örebro Hockey
  2 Leksands IF
  3 VIK Västerås Hockey
  4 Timrå IK
  5 Rögle BK
  6 Södertälje SK

Tweets

Bertil Boo - AvatarBertilBooBertil Boo

@Kingqvist @VIKFanCentral Devaux tränade ju golfsving på en spelare som inte var beredd, misslyckades med det oxså!… https://t.co/yNfXRNPBpB

SvaraRetweetFavorit
Bobsan - AvatarbeessessBobsan

@VIKFanCentral I ärlighetens namn måste VIK ha en ledning som är SHL-mässig också. Ledningen skall tala om vilken h… https://t.co/Z4QOf9jWqL

SvaraRetweetFavorit
Bertil Boo - AvatarBertilBooBertil Boo

@VIKFanCentral Största misstaget var nog att gå ut med att det var en SHL satsning, när har VIK lyckats under press… https://t.co/2ck6tMkCep

SvaraRetweetFavorit

Socialt

Ge ditt stöd till oss via PayPal:

Stöd VIKFanCentral genom en donation:

Logga in

Skapa ett konto