Fem nycklar till framgång nästa säsong för Fagervall & Co.

Det blir spännande att se om Gustav Lindvall är en vassare målvakt än meriterade Daniel Sperrle. Målvaktssidan är omgärdad av frågetecken och Johansson/Lindvall måste helt enkelt lyckas om VIK ska nå framgång…

1. Målvakterna måste vinna fler matcher åt laget

Förra säsongen var målvaktsspelet OK. Dock lyckades inte Johansson/Sperrle stå för de matchavgörande räddningarna när det behövdes i förkvalserien och under straffläggningar. Nästan varje friläge och bra skott resulterade i mål för IKO, MIF och RBK. Kraven är hårda på målvakterna i ett VIK som tävlar mot lag som har råd att hålla sig med på pappret mer talangfulla spelare. Johansson bör nu fullfölja hela säsongen lika bra som han startade 2011-12. Nye Lindvall måste visa kritikerna i Sundsvall att han är en högklassig målvakt och bättre än Sperrle. Ingen lätt uppgift för 21-åringen från Skellefteå som inte lyckas komma över 90 i räddningsprocent på två säsonger i Sundsvall. Lindvall ska dock ha en hög högstanivå och vara en riktigt bra lagkamrat.

2. Arbetsinsatsen och intensiteten måste bibehållas, dock med lite mer smartness och flexibilitet

VIK var trots allt till slut endast fyra poäng från en direktplats till kvalserien. Det intensiva spelsystem som sportchef Niklas Johansson installerat med stöd av Waltin har gjort att laget har legat en bit före rikare lag med större lönebudgetar, vilket varit starkt. Det hårda arbetet i försvarsspelet måste fortsätta under Fagervall. Dock måste VIK vara smartare och inte tokrusa på varje spelförande back i forecheckingen. Det spelet blev sönderläst av motståndarna som lätt spelade bort VIK:s första forecheckare en bit in på säsongen. Dessutom föreföll många VIK:are trötta i slutet på säsongen. Sportchef Johansson har indikerat att detta kommer förändras med Fagervall. Alltså fortsatt hårt arbete men med lite mer hjärna och flexibilitet.

3. Fler naturliga centrar på rätt position och harmoni i flera kedjor hela säsongen

Förra säsongen fick vi se att Jens Hellgren/Mats Waltin hade mycket svårt att få ihop kedjorna. Under grundserien var det i princip endast LÖK-kedjan som funkade från dag 1. När väl det sedan gällde i förkvalserien lade LÖK-kedjan dock ner totalt (förhandlingar med nya klubbar var intressantare?) och istället var det bara  kedjan med Ljungh- Zettergren- Berg som funkade och levererade. Förhoppningsvis har Fagervall bättre känsla för detta och denna säsong kanske VIK kan få ihop fler kedjor som funkar från start. Förhoppningen är att de nya spelarna som NJ värvat mer kompatibla med varandra och förhoppningsvis kan laget få ihop fyra naturliga centrar som ankare i varje kedja. Söderkvist och Zettergren måste ut på kanterna! (I alla fall måste ”Z” få någon som kan hjälpa till med tekningarna.)

4. Bäst när det gäller!

Det var egentligen endast fyra spelare som stod upp i förkvalserien och lyfte sig. Nämligen kapten Helmersson och kedjan med Ljungh- Zettergren- Berg. Resten vek ihop sig ganska ordentligt. Dessutom kunde inte laget samla ihop sig och förlorade en massa matcher mot sämre placerade lag. Hade laget haft bättre utdelning mot exempelvis Sundsvall och Tingsryd hade laget tagit en direktplats.  För att förbättra detta bygger det givetvis på en kombination av att NJ värvat hit bättre karaktärer som inte utrycker en vilja att flytta till Stockholm mitt i en förkvalserie och att Fagervall får ihop vinnarmentaliteten bättre än enligt uppgift mycket fyrkantige Waltin.

5. Satsa på att vinna tekningar!

Under Mats Waltin verkade inte VIK ha någon strategi för att vinna tekningar. Man försökte inte matcha de tekare man hade på något sätt, utan Söderkvist (som är så bra på mycket annat) fick rulla på en hel säsong som tekare och torskade ofattbara 62 % av teken. Detta har även NJ konstaterat. Nu har VIK värvat Kimby (även Leisenring ska vara en bra tekare) som är en bra tekare. Tekningar är ett viktigt moment och förhoppningsvis kommer Fagervall matcha de tekare man har hårt. Det håller inte att Söderkvist och Zettergren ska fortsätta förlora majoriteten av tekningarna och bjuda motståndarna på detta.

4 svar

 1. Martin skriver:

  Jag ser fram emot att få se vad NJ får ihop, skulle va skönt att få in en kanonvärvning på centerpositionen, och då inte som Mikael tidigare nämnt en överbetald spelare med tjockt CV utan någon man helt enkelt får bra vibbar av.

  Vad gäller målvaktsidan så är jag nyfiken, tror det kan bli bra. Tänker också hur lätt är det att få över 90% i ett lag som Sundsvall? Köttmuri all ära men anfall är bästa försvar.. 😉

  Tror även LJ kan utvecklas när han mer eller mindre blir uttalad etta.

 2. Ludde skriver:

  Jo, men såg en video med han i en artikel här på centralen och Leisenring såg ju ut att ah väldigt bra balans men storleken på honom bekymrar mig. Målvaktssidan är det sämsta jag sett på länge faktiskt! Hur fick man iden att ta en andramålvakt från Sundsvall?

 3. Mikael Norén skriver:

  Ludde: Ja, Leisenring är svårbedömd. Men enligt källor från Kaufbeuren ska han vara riktigt vass, men man vet ju inte hur bra den ligan är. I bästa fall i klass med Johner. Annars är ju målvaktssidan det största frågetecknet, håller med.

 4. Ludde skriver:

  E sjukt orolig över målvaktssidan och hur bra är engentligen den här lisenring? Tror han blir långt ifrån en ersättare till little tyvärr! :/